Ελληνοτουρκικά

Τουρκία εναντίον όλων στην Α.Μεσόγειο: Προς ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ σε συνεργασία με ΕΕ και ΗΠΑ - «Οι Έλληνες παίζουν βρώμικα παιχνίδια»

Σε μεγάλη ένταση ευρίσκεται από ότι όλα δείχνουν η Άγκυρα, σε σχέση με τις επιδιώξεις της Ελλάδος στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο σχετικά με την ανακήρυξη ΑΟΖ με την βοήθεια της ΕΕ και των ΗΠΑ, κάτι που αντικατοπτρίζεται φυσικά στον ελεγχόμενο από το καθεστώς, τουρκικό τύπο.

Η εφημερίδα Aksam, επικαλούμενη άρθρο του Βασίλη Νέδου, από την εφημερίδα Καθημερινή, ανέφερε ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει ένα σχέδιο μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια στο Αιγαίο, ενώ το ίδιο θα πράξουν Ρουμανία και Βουλγαρία στην Μαύρη Θάλασσα, χρησιμοποιώντας το άρθρο 42 της Σύμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόβλημα για την Τουρκία εδώ είναι διττό και αφορά τις γεωτρήσεις της τόσο σε Αιγαίο όσο και Μ.Θάλασσα, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα από τις παραπάνω χώρες.

Το θέμα αυτό προκάλεσε οργή και «εγρήγορση» πάσης φύσεως στην Άγκυρα, η οποία αναμένεται να αντιδράσει το επόμενο διάστημα, μιας και βλέπει να χάνει πάρα πολλά από αυτά που κακώς όμως υπολόγιζε.

Οι Τούρκοι φοβούνται ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα έχοντας την αρωγή του συνόλου των χωρών της ένωσης.

Το σχέδιο αυτό μάλιστα, τονίζει το τουρκικό άρθρο, θα παρουσιαστεί σε αξιωματούχους των ΗΠΑ σε  συνάντηση τους με Έλληνες ομόλογούς τους στις 13 Δεκεμβρίου.

Αυτό το άρθρο της ΕΕ βασίζεται στη φιλοσοφία της συλλογικής άμυνας, μιας και αναφέρει ότι «σε περίπτωση παραβίασης ή επίθεσης σε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όλα τα άλλα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να βοηθήσουν το μέλος που δέχεται επίθεση».

«Με αυτό το σχέδιο, η Αθήνα στοχεύει να αυξήσει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τοποθετήσει την τουρκική πλευρά εναντίον όλων των κρατών μελών της ΕΕ, εφόσον η Άγκυρα αντιδράσει σε αυτήν την κίνηση.

Το πράγμα που καθιστά άκρως επικίνδυνο το ελληνικό σχέδιο για την Τουρκία, ήταν η υποβολή παρόμοιου αιτήματος από τη Γαλλία, μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι πριν από τρία χρόνια.

Το Παρίσι τότε είχε τονίσει την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας κοινής μονάδας καταπολέμησης της τρομοκρατίας με τη δημιουργία ενός κοινού αμυντικού συστήματος, μιλώντας στην ουσία για ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη.

Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι είναι επικεφαλής αυτού του σχεδίου, το οποίο η Ελλάδα θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες.

Οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να εμπλέξουν ουσιαστικά στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα για την επίτευξη αυτών των στόχων μέσω της εφαρμογής αυτής, όλα τα  κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις άμεσα ενδιαφερόμενες, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η προετοιμασία για την παρουσίαση του σχεδίου στην ΕΕ έχει γίνει με κάθε λεπτομέρεια από την Αθήνα , η οποία είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα προτείνει την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου του Ισραήλ και της ίδιας, παίζοντας για το σκοπό αυτό το «ισραηλινό χαρτί», τονίζει η τουρκική εφημερίδα.

Πράγματι, Αμερικανοί και Έλληνες υψηλού επιπέδου στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου. Σε αυτή τη συνάντηση θα αποφασιστούν πολλά από αυτά που θα δούμε το επόμενο διάστημα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Με λίγα λόγια όμως, οι Τούρκοι βλέπουν να δημιουργείται πραγματικά αυτό που ξόρκιζαν οι ίδιοι, ειδικά ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην περίοδο του 1919, όταν η δύση είχε αποφασίσει την διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για την ορθή επίλυση του «ανατολικού ζητήματος».

Πράγματι το ζήτημα αυτό από ότι όλα δείχνουν, θα λυθεί οριστικά με την δημιουργία του κράτους του Κουρδιστάν και την εδαφική συρρίκνωση της Τουρκίας, η οποία πλέον αποτελεί πολύ μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις μεγάλες δυνάμεις.

Εμείς υπενθυμίζουμε την πολυεθνική άσκηση Multilayer 2018, που σχεδιάστηκε από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς και έχει πιθανότατα σχέση με όσα ακούγονται για τη δημιουργία Ευρωστρατού. 

https://youtu.be/CXtv53KFaw4?t=218

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ