Αρχείο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Παρίσι: «Εξέγερση» του γαλλικού λαού κατά του Μακρόν - Πρωτοφανή επεισόδια


«Βράζει» ο γαλλικός λαός και εναντιώνεται στην πολιτική του Μακρόν.Το 69% των Γάλλων τον αποδοκιμάζει σε νέα δημοσκόπηση. 

Είναι φανερό πως εντείνονται τα εσωτερικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν, καθώς πλέον η δυσαρέσκεια έναντι του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος κορυφώνεται και ξεσπάει σε βίαιες ταραχές ενώ πλέον το ενδεχόμενο οι συγκρούσεις να οδηγήσουν σε κοινωνικές ταραχές είναι αυξημένες, δεδομένης της κατάστασης στα γκέτο του Παρισιού.

Περισσότερες από 122 συλλήψεις έγιναν σήμερα στο Παρίσι στην διάρκεια διαδηλώσεων των λεγόμενων “κίτρινων γιλέκων” κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρντ Φιλίπ.

“Έχουμε κάνει περισσότερες από 107 συλλήψεις,” δήλωσε ο Φιλίπ στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό (BFMTV). Ο γάλλος πρωθυπουργός είχε απευθύνει έκκληση στους διαδηλωτές να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Οι διαδηλωτές που ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γαλλίας είναι τουλάχιστον 36.000, εκ των οποίων 5.500 μόνο στο Παρίσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας για την καταστολή ταραχών έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που φόρεσαν φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα και προσπάθησαν να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Σανζ-Ελιζέ) κατά τη σημερινή τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησής τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιωματούχοι εξέφραζαν φόβους πως οργανώσεις της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς σχεδιάζουν να διεισδύσουν στην κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» κατά των αυξήσεων στη φορολογία των καυσίμων και του υψηλού κόστους ζωής.

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του οδοστρώματος.

Νωρίτερα, στις 11 ώρα Γαλλίας ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι έχουν γίνει συνολικά 39 προσαγωγές. Έκανε επίσης λόγο για 200 ειρηνικούς διαδηλωτές και 1.500 ταραχοποιούς εκτός της περιμέτρου των «κίτρινων γιλέκων».

Ο υπουργός Εσωτερικών φοβούμενος επεισόδια, είχε ανακοινώσει από εχθές ότι από τις 6 το πρωί, η λεωφόρος των Ιλισίων Πεδίων θα είναι κλειστή για τα αυτοκίνητα και οι πεζοί θα περνούν όλοι από έλεγχο της αστυνομίας για να πλησιάσουν. Και πράγματι κανένα όχημα δεν επιτρέπεται να περάσει στο ισχυρό μπλόκο της αστυνομίας από νωρίς.
https://twitter.com/BFMTV/status/1068790700790165504?ref_src=twsrc%5Etfw
Το πρωί διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν ένα μπλόκο της αστυνομίας στην Αψίδα του Θριάμβου, στο κέντρο της πρωτεύουσας και οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Ομάδα αγνώστων που φορούσε τα χαρακτηριστικά κίτρινα γιλέκα και είχε καλυμμένα τα πρόσωπα, αναποδογύρισε κάδους σκουπιδιών και έβαλε φωτιές στο δρόμο. Η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει και σημειώθηκαν συγκρούσεις.

Κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν κίτρινο χρώμα στους αστυνομικούς. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες προσαγωγές.
https://twitter.com/BFMTV/status/1068798471984025601?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/eha_news/status/1068859993200439297?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Ozkok_/status/1068856097287651329?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Ozkok_/status/1068833062925099008?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Ozkok_/status/1068842896986701827?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Ozkok_/status/1068829061571588096?ref_src=twsrc%5Etfw


Δημοσκόπηση – κόλαφος για τον Μακρόν

Σε πρωτοφανή επίπεδα φθάνει η δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών με την πολιτική του προέδρου Emmanuel Macron, μόλις ενάμισι χρόνο από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του τον Μάιο του 2017.

Την ώρα, που η Γαλλία συγκλονίζεται από μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις για το αυξημένο κόστος ζωής, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βρίσκεται στα «τάρταρα».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Viavoice, το 69% των Γάλλων δεν εγκρίνει την πολιτική του Macron, ποσοστό αυξημένο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Αντίθετα την έγκριση μόλις του 23% του εκλογικού σώματος έχουν τα προεδρικά πεπραγμένα, ποσοστό μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...