Εκκλησία

Πέφτουν οι μάσκες! Οι Αμερικανοί πίσω από την ουκρανική αυτοκεφαλία

Δυο μέρες μόνο πριν από την Σύνοδο ενοποίησης για να δημιουργηθεί η νέα Ουκρανική Εκκλησία που αναμένεται να διχάσει τον Ορθόδοξο κόσμο, και οι μάσκες για το ποιος είναι πίσω από την όλη ιστορία πέφτουν σιγά σιγά!

Ο μέχρι πρότινος σχισματικός και νυν αποκαταστημένος από το Φανάρι Φιλάρετος Ντενίσενκο, επικεφαλής του σχισματικού «Πατριαρχείου Κιέβου»  έδειξε την... εκτίμησή του σε ακόμη έναν Αμερικανό αξιωματούχο για την υποστήριξή του στο εθνικό-εκκλησιαστικό σχέδιο της Ουκρανίας για τη δημιουργία αυτοκέφαλης εκκλησίας.

Ο Denisenko συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Jack Devine, τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή και τον αναπληρωτή διευθυντή της CIA. Ο Devine βρέθηκε στην πόλη για να προωθήσει το νέο βιβλίο του και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον ουκρανικό λαό που υποστηρίζει την ιδέα της απόκτησης ενός Τόμου αυτοκεφαλίας από την Κωνσταντινούπολη.

Εξήρε επίσης τον 30ετή αγώνα του Denisenko για την αυτοκεφαλία και την υπεράσπισή του για τα δικαιώματα των χριστιανών ενώπιον των κομμουνιστικών αρχών!!!

Με τη σειρά του, ο Denisenko ευχαρίστησε τον Devine για τη βοήθεια και την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια αυτοκέφαλη εκκλησία ανεξάρτητη από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία...

Ο Φιλάρετος αλλά και το ουκρανικό κράτος δεν έκρυψαν την πρακτική τους να επιδοκιμάζουν τους Αμερικανούς πολιτικούς. Ο "Πατριάρχης" συναντήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον για τη μακροπρόθεσμη στήριξή του στην Ουκρανία και βραβεύοντάς τον.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο, ο Φίλαρετ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Αμερική λέγοντας: "Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη της πρόθεσης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να μας δώσει έναν τόμο αυτοκεφαλίας "

Ο Φιλάρετ απένειμε και το 2015 στον Γερουσιαστή John McCain τιμητικό βραβείο για την υποστήριξή του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Euromaidan και της «ρωσικής κατοχής του Donbass και της Κριμαίας».

Στο μεταξύ η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας σε θρησκευτικό επίπεδο συνεχίζεται με σφοδρότητα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παροτρύνει τις ΗΠΑ να αλλάξουν προσέγγιση για την εκτίμηση της θρησκευτικής ελευθερίας.
"Είναι γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση αξιολογεί τις θρησκευτικές ελευθερίες σε συγκεκριμένες χώρες εδώ και δεκαετίες, κρίνει πόσο άνετα αισθάνονται διάφορες λατρείες και  θρησκευτικές οργανώσεις. Από την πλευρά μας αναμένουμε ότι η δημοκρατική διοίκηση, η οποία δήλωσε συχνά την υποστήριξή της σε τέτοιες παραδοσιακές αξίες, όπως ο περιορισμός και η απαγόρευση των αμβλώσεων, να αλλάξει ριζικά αυτή την προσέγγιση ", ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Vakhtang Kipshidze, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πατριαρχείου Μόσχας για την Εκκλησία, την Κοινωνία και τις Σχέσεις με τα ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Η.Π.Α. είχαν τοποθετήσει τη Ρωσία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης σχετικά με τον τρόπο που παρατηρείται εκεί η θρησκευτική ελευθερία.

Ο Kipshidze είπε ότι ο Pompeo πρέπει να δώσει προσοχή στις ατέλειες που παρατηρούνται στη θρησκευτική ελευθερία στη χώρα του.

"Όσο γνωρίζουμε, πολλοί συντηρητικοί Αμερικανοί αναμένουν επίσης από τις αρχές τους να αναγνωρίσουν και να προστατεύσουν το δικαίωμά τους να συμβαδίζουν με τις παραδοσιακές αξίες, αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει μέχρι στιγμής και έχουμε επίγνωση τουλάχιστον αρκετών περιπτώσεων. Οι Αμερικανοί Χριστιανοί έρχονται στη Ρωσία αφού κουραστούν από κάποια ψεύτικες ιδέες που τους επιβάλλονται - για παράδειγμα, η ισότητα των γάμων ομοφυλοφίλων ", δήλωσε ο Κίπσιντζε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ