Κόσμος

Οι ΗΠΑ απείλησαν για πρώτη φορά την Τουρκία με πόλεμο - To τελεσίγραφο Τραμπ προς Ερντογάν - Η επίσκεψη που αλλάζει τα πάντα


Επίκειται πολεμική σύγκρουση Αμερικανών και Τούρκων στην Συρία με θέμα την ύπαρξη των Κούρδων και την δημιουργία του Κουρδιστάν; 

Ο Ερντογάν πάντως επιβεβαιωμένα ετοιμάζεται να διαβεί τον «Ρουβίκωνα» στην Συρία, ενώ οι ΗΠΑ του έχουν διαμηνύσει με μυστικό τελεσίγραφο ότι από εδώ και στο εξής όλα τα ενδεχόμενα θα …είναι ανοικτά για την χώρα του.  

Αυτήν την στιγμή ειδικοί βλέπουν μεγάλη «καταιγίδα» για τον υπερφίαλο Τούρκο δικτάτορα με το όνομα Ερντογάν, μετά και την μετακίνηση του αμερικανικού  αεροπλανοφόρου USS John C. Stennis που πλέει κοντά στην Κύπρο μαζί με την ομάδα μάχης που το ακολουθεί (τουλάχιστον 10 πλοία), σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να καταστήσουμε αυτή την περιοχή ζωντανή και ειρηνική», δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Βόρεια Συρία.

«Η Τουρκία σκοπεύει να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της Συρίας τις επόμενες ημέρες», τόνισε  ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό το βήμα θα διευκολύνει την πολιτική λύση για την περιοχή και για τα συμφέροντα της χώρας του φυσικά.

«Έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσουμε την πρόθεσή μας να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες στα ανατολικά του Ευφράτη, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια επιχείρηση εκεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημερώθηκαν (;) και θέλουμε αποφασιστικά να φέρουμε την ειρήνη και την ηρεμία στους πολίτες ανατολικά του Ευφράτη, όπως κάναμε και σε άλλες περιοχές της Συρίας», δήλωσε ο Ερντογάν μόνο που η Ουάσιγκτον του το απαγόρεψε , ενώ οι Σύροι πολίτες στο Αφρίν και άλλες περιοχές έχουν άλλη γνώμη για την «τουρκική ειρήνη».

Πριν μερικές ημέρες, μετέβη επειγόντως στην τουρκική πρωτεύουσα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Συρία, Τ. Τζέφρι, τον οποίο δεν δέχθηκε ο σουλτάνος παρά μόνο ο ΥΠΑΜ  Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα τον τουρκικό τύπο έγινε γνωστό αμερικανικό τελεσίγραφο που εμπεριείχε την ωμή απειλή του Αμερικανού πρόεδρου Ν. Τραμπ προς την Τουρκία για οτιδήποτε είχε σχέση με στρατιωτική εισβολή ανατολικά του Ευφράτη.

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ δεν θα ιδρύσουν, έχουν ιδρύσει ήδη κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία, που διαθέτει και τακτικές δυνάμεις (όπως και στο Κόσοβο) και για αυτό  η Τουρκία ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά ερχόμενη σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία ούρλιαξε στον Ακάρ: «Σταματήστε, μην κάνετε τίποτα, γιατί ανατολικά του Ευφράτη υπάρχουν Αμερικανοί στρατιώτες, υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις και παρατηρητήρια των ΗΠΑ», αναφέρει το pontos.news και ο Σ. Καλεντερίδης

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ απάντησε στον Αμερικανό διπλωμάτη: «Η χώρα μου δεν θα  επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα νότια σύνορά της. Οι ΗΠΑ πρέπει να περατώσουν την στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη που παρέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ/YPG, θα πρέπει να αποσύρουν το βαρύ οπλισμό που τους έδωσαν και να διακόψουν τις ενέργειες για την δημιουργία στρατιωτικών φυλακίων παρατήρησης στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Όσο για το πώς αντέδρασε ο Τζέφρι, απείλησε την Τουρκία με... αμερικάνικο τρόπο: «Αν οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να κάνει μονομερείς ενέργειες στη βόρεια Συρία, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες μας που βρίσκονται εκεί. Πιο πριν έγινε μια ανάλογη ενέργεια στην περιοχή της Ντερ εζ Ζορ. Κι εμείς χρησιμοποιήσαμε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα* και απαντήσαμε. Οι ΗΠΑ επιχειρούν στον περιοχή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), από κοινού με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (οι δυνάμεις του PYD/YPG αποτελούν τη ραχοκοκαλιά τους). Αυτό γίνεται ανατολικά του Ευφράτη, στην Ντερ εζ Ζορ αλλά και στη Ράκα».

Ο  Ερντογάν εδώ και πολλές ημέρες έχει ξεκινήσει ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων κατά των ΗΠΑ .

«Εκείνοι που λένε ότι είναι σύμμαχοί μας, κάθε μέρα συνομιλούν με τους τρομοκράτες. Είναι πολύ κοντά οι μέρες που θα εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Εκείνοι που νομίζουν ότι θα μας κατευθύνουν με εξαπατήσεις, θα πρέπει να δουν ότι φτάσαμε στο τέρμα του δρόμου», καταλήγει ο Τούρκος ηγέτης.

Το τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση που μιλά για το δικαίωμα της αυτοάμυνας που έχει η χώρα έναντι των Κούρδων της Συρίας.

Το  τουρκικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η απειλή για την χώρα προέρχεται από τα κουρδικά εδάφη στην Συρία.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης [οι συμμετέχοντες] επεσήμαναν ότι η κύρια απειλή για την πολιτική διευθέτηση στη Συρία προέρχεται από την [κούρδοι] τρομοκρατική δομή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν αναγνωρίζουν το YPG ως τρομοκρατικές οργανώσεις καταστρέφει την παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Συμβούλιου Ασφαλείας στην Άγκυρα .

Το συμβούλιο πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της στην  αυτοάμυνα και δεν θα επιτρέψει στο YPG να αλλάξει τη δημογραφική δομή της βόρειας Συρίας μέσω αναγκαστικών μεταναστεύσεων.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η παρουσία των Κούρδων της οργάνωσης αυτής κοντά στα σύνορά της εμποδίζει την εθνική της  ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ και προσωπικά ο Τράμπ όμως όπως δείχνουν τα πράγματα,  διακυβέυουν την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας τους από τον Τούρκο πρόεδρο που κινείται στην Συρία με «ξένες πλάτες», για να εξαλείψει τον κουρδικό κίνδυνο που απειλεί την χώρα του σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε σε βίντεο τις σημερινές απειλές του Ερντογάν προς τις ΗΠΑ:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1072812064803041280?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1072809345073725440?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1072806855297126402?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1072805775448440832?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1072801041022894081?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ