Κόσμος

«Μεγάλο Σάββατο» αύριο για τα τα «κίτρινα γιλέκα» -Το κίνημα που απειλεί και...απειλείται από 5 συν έναν παράγοντες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

«Οι άνθρωποι είναι σαν τα μήλα: Όταν στοιβάζονται σαπίζουν», είχε πει ο Κόμης Μιραμπώ, Γάλλος πολιτικός και ο μεγαλύτερος ρήτορας της Γαλλικής επαναστατικής μεταβολής του 1789.

Η κίτρινη εξέγερση απειλεί να κατακλύσει τη Γαλλία και...απειλείται η ίδια!

Παρά τις κυβερνητικές κινήσεις προς εκτόνωση της κρίσης το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” επιμένει. Δείγμα του ότι όπως γράφαμε και τις προάλλες έχει άλλα κίνητρα...

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί, αδέξια και πολύ αργά, να καταπραΰνει την οργή του κινήματος, αλλά η φωτιά ανατροφοδοτείται από νέες συλλογικές εργατοϋπαλληλικές προσθήκες, από μαθητές και φοιτητές, από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και από κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων, εγχώριους και ξένους, που ξεσαλώνουν στα μίντια. Όλοι αναζητούν το κομμάτι της επαναστατικης πίτας που θεωρούν πως τους αναλογεί, μην τυχόν και δεν τους συμπεριλάβει στα κατάστιχά της η σύγχρονη ιστορία.

Η βίαιη εξέγερση εναντίον του προέδρου και ολόκληρης της πολιτικής τάξης δύναται να εξελιχθεί σε κάτι πολύ απειλητικό και επικίνδυνο; Αυτή η βίαιη εξέγερση δεν είναι σαν την επαναστατική γυμναστική των αναρχομπαχαλάκηδων των Εξαρχείων.

Παρά τις παραχωρήσεις σχετικά με τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, η κίτρινη εξέγερση δεν δείχνει κανένα σημάδι ύφεσης. Οι ενδείξεις παραπέμπουν σε υψηλό κίνδυνο περισσότερης βίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις το Σάββατο.

Μόνο που την ίδια στιγμή που το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων” απειλεί την πολιτική ορθότητα της Γαλλίας, στην πραγματικότητα απειλείται και το ίδιο!

Πρώτον διάχυτος είναι πλέον ο προβληματισμός αν πρόκειται για ένα νόμιμο κοινωνικό κίνημα που αναζητά πρακτικές απαντήσεις στις γνήσιες απογοητεύσεις μιας «ξεχασμένης Γαλλίας» ή η μήτρα του είναι περισσότερο ριζοσπαστική και βίαιη και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των δημοκρατικών θεσμών της Γαλλίας.

Δεύτερον, η παρατεταμένη και ανεξέλεγκτη βία μπορεί να γυρίσει μπουμπερανγκ στους διαμαρτυρόμενους. Η περαιτέρω βία στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις το Σάββατο μπορεί τελικά να αλλοιώσει τη συμπάθεια για τα gilets jaunes, η οποία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα - πάνω από το 70% - στον γενικό πληθυσμό. Η προηγούμενη μεγάλη βίαιη σύγκρουση στη χώρα το 2005 έφερε συντηρητικές πολιτικές. Τότε που έλαμψε το άστρο του Νικολά Σαρκοζί. Επίσης η ιστορία έχει αποδείξει πως την πολλή βία ο απλός πολίτης την φοβάται, ακόμη και σε αυτές τις άλλοτε προοδευτικές κοινωνίες, και θωρακίζεται πίσω από την παρούσα κυβέρνηση.

Τρίτον, τα “κίτρινα γιλέκα”, δεν αποτελούν μια ενιαία, συνεκτική κίνηση και είναι σαφές πλέον πως θρυμματίζονται σε αμοιβαία εχθρικές παρατάξεις. Μερικοί είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση. Άλλοι απειλούν με βία εναντίον οποιουδήποτε εκπροσώπου του κινήματος αμφισβητήσει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά ένα επαναστατικό μανιφέστο, το οποίο φτάνει μέχρι το αίτημα για δημοψήφισμα για ένα νέο σύνταγμα στο οποίο οι νόμοι θα αποφασίζονται με λαϊκή ψηφοφορία!!!!

Τα περισσότερα από τα “κίτρινα γιλέκα” με τις πικετοφορίες που πραγματοποιούν σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου ή αλλού είναι ευγενικοί και ειρηνικοί. Κάποιοι καταδικάζουν την άγρια ​​βία του περασμένου Σαββάτου στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

Κι εδώ φτάνουμε στο τέταρτο σημείο... Ένα παλιό δημοσιογραφικό ρητό λέει πως σε ένα πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η ενημέρωση. Το γύρο του διαδικτύου και με αναπαραγωγή σε τηλεοπτικούς σταθμούς κάνουν βίαιες δράσεις της αστυνομίας με λεζάντα των εκάστοτε αναλυτών περί ανάγκης λήψης περαιτέρω μέτρων ακόμη και με την συνδρομή του στρατού.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι η αστυνομία προκάλεσε τις ταραχές, με αστυνομικούς ντυμένους με πολιτικά και κίτρινα γιλέκα να καίνε κτίρια και να ανατρέπουν αυτοκίνητα.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στο πέμπτο σημείο, το οποίο δεν είναι άλλο από τον εξωτερικό παράγοντα. Όπως σε κάθε τι ομαλό ή ανώμαλο σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο παγκοσμίως κάποιοι μπλέκουν το Κρεμλίνο!!! Ρωσικό δάκτυλο ανακάλυψαν κάποιοι αναλυτές με σκοπό την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος Μακρόν.

Σε κάθε περίπτωση δεν ξέρουμε αν το κίνημα των gilets jaunes δημιουργήθηκε από “σκοτεινές δυνάμεις”, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι υποστηρικτές του Μακρόν, αλλά υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα επιδιώκουν να το εκμεταλλευτούν.

Η αποτυχία του Προέδρου Μακρόν να προβεί σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση σχετικά με την κρίση είναι αινιγματική. Είναι ένας τρόπος να συντηρείται η ένταση. Κάποιοι πιστεύουν πως οι παραπάνω λόγοι που ήδη έχουν αλλοιώσει το κίνημα και ένας πέμπτος ακόμη θα το δαμάσουν εντελώς.

Ο έκτος λόγος λοιπόν δεν είναι άλλος από τις επερχόμενες γιορτές. Αναλυτές πιστεύουν διακαώς πως η στήριξη για το κίνημα θα εκτονωθεί καθώς προσεγγίζουμε προς τα Χριστούγεννα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως το πρόβλημα θα έχει λυθεί ακόμη και αυτό να συμβεί...

Η «περιφερειακή Γαλλία» πνέει μένεα κατά της τεχνοκρατικής ελίτ της χώρας. Υπάρχει βαθύ μίσος απέναντι στον Macron, ακόμη και από τις πιο ειρηνικές γαλλικές περιφέρειες. Ο βαθμός αποδοχής του έχει βυθιστεί σε νέο χαμηλό 23%. με μόλις 18 μήνες στο προεδρικό γραφείο, κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.

Το κίνημα των “Κίτρινων γιλέκων' δεν είναι μόνο "η Γαλλία να είναι η Γαλλία".

Απειλεί, στα άκρα του, να γίνει κάτι περισσότερο από μια εξέγερση εναντίον του Μακρόν, ή κατά των ελίτ ή κατά των πλουσίων. Απειλεί να γίνει μια βίαιη εξέγερση εναντίον της γαλλικής πολιτικής τάξης και των κρατικών θεσμών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...