Κύπρος

«Βγάζουν» τα όπλα οι Τούρκοι: «Η Ελλάδα παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, θα επέμβουμε» - Μόσχα: «Στηρίζουμε την Κύπρο, έχουμε καλή συνεργασία»

Με στρατιωτική συνοδεία αλωνίζει το Barbaros στην εύθραυστη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας από την ελληνική πλευρά στην περιοχή.

Ο Τούρκος στρατιωτικός, Γιαλιτσίν Οσκουτσούκ, απειλεί την Ελλάδα με άμεση στρατιωτική επέμβαση λόγω της νόμιμης (παράνομης για την παράλογη Άγκυρα) ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, η οποία αφορά και ελληνικά συμφέροντα.

Η κυπριακή ΑΟΖ, πλήρως επιχειρισιακή περιοχή γεωτρήσεων, έχει αποτελέσει τόπο σύγκρουσης πολλών δυνάμεων, μμε συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις από την Τουρκία, παρά το μπαράζ προειδοποιήσεων. Η αμερικανική παρουσία έχει αυξηθεί αισθητά, γεγονός που ενοχλεί τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο ξεκαθαρίζει πως η πρόσφατη παρέμβαση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο νησί αφορά τις ΗΠΑ και όχι την Κύπρο, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο με αμοιβαία στήριξη.

Η ξεκάθαρη στήριξη της Ρωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα "αγκάθι" στις ρωσοτουρκικές σχέσεις οι οποίες φαινομενικά είναι καλές. Η ανατολική Μεσόγειος και τα τεράστια ενεργειακά συμφέροντα που πηγάζουν από εκεί μπορεί να γίνει η αιτία πλήρους ρήξης Μόσχας-Άγκυρας από την συνεχή και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Τα συμφέροντα που αφορούν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ρωσία, δύνανται να πυροδοτήσουν σημαντικότατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που ήδη επικρατεί κλίμα σύγκρουσης.

Στα 179 μίλια (300 χιλιόμετρα περίπου) ανοιχτά της Τουρκίας στη Μεσόγειο βρίσκονται τουρκικές πολεμικές ναυτικές δυνάμεις με στόχο “να προστατεύσουν το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός από ελληνικές παρενοχλήσεις”, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, ρεπόρτερ της οποίας πέρασαν μια μέρα στο πολεμικό πλοίο TCG Kalkan (Άξονας) με πλήρωμα 47 ατόμων.

Η Τουρκία διατηρεί την ένταση στη Μεσόγειο μέσω των ελεγχόμενων από αυτή ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Yeni Safak, η οποία αναφέρει πως η Άγκυρα έχει «βαφτίσει» την επιχείρηση προστασίας του ερευνητικού σκάφους Barbaros με το περισπούδαστο όνομα «Ασπίδα της Μεσογείου».

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο φρεγάτες, δύο κορβέτες και η πυραυλάκατος Καλκάν, που σύμφωνα με το δημοσίευμα διαθέτει ένα άκρως απόρρητο θάλαμο επιχειρήσεων.

Η τουρκική εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους πάνω στην πυραυλάκατο, όπου μίλησαν με τον διοικητή Γιαλιτσίν Οσκουτούκ.

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας από όλες τις απειλές και να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να κινούμαστε με ασφάλεια σε αυτές τις περιοχές. Πρόσφατα η Ανατολική Μεσόγειος φιλοξένησε έναν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταξύ των οποίων και ελικοπτεροφόρα και αεροπλανοφόρα πολλών χωρών. Το ναυτικό έχει προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας μέσω της επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου από το 2006», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματικός.

«Κανονικά ερευνητικά σκάφη διεξάγουν τις εργασίες τους με συνοδεία σκαφών υποστήριξης αλλά λόγω των πρόσφατων παρεμβάσεων ελληνικών πολεμικών πλοίων, τουρκικά πολεμικά είναι επίσης απαραίτητα. Εμείς ως τουρκικές ναυτικές δυνάμεις παρέχουμε υποστήριξη και προστασία και δεν επιτρέπουμε στην Ελλάδα να παραβιάζει την διεθνή νομοθεσία» κατέληξε.

Οσάτσι: Οι αναφορές Ζαχάροβα αφορούσαν τις ΗΠΑ και όχι τη Κύπρο

Οι πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κύπρο, αφορούσαν κυρίως τους Αμερικανούς, όχι την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Οι δηλώσεις Οσάτσι έγιναν στο περιθώριο πρωινής συνάντησης του με το Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαΐδη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος με σημαντικότερο τη δημιουργία του "Πάρκου Νίκης" που θα συγχρηματοδοτήσει η ρωσική Κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως "δεν μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις προϊσταμένων μου. Δεν θα ήμουνα σωστός διπλωμάτης", υποδεικνύοντας ωστόσο ότι."αυτό που είπε η Ζαχάροβα αφορά περισσότερο την Αμερική, όχι την Κύπρο".

Ο κ.Οσάτσι τόνισε πως οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας βρίσκονται "σε πολύ καλό επίπεδο και θα αναπτύσσονται περαιτέρω", προσθέτοντας ότι "υπάρχουν και άλλα σχέδια στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά δεν μπορώ να πω τώρα με λεπτομέρεια".

"Δεν θα ήταν σωστό γιατί είναι διμερείς σχέσεις και πρέπει να είναι και οι δυο πλευρές για να δηλώσουμε κάτι"

Σε ερώτηση αν έχει εκτονωθεί η κρίση, απάντησε "ναι, η κρίση έρχεται και φεύγει".

Ο Ρώσος Πρέσβης κλήθηκε, εξάλλου, να πει κατά πόσο έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που, όπως ο ίδιος είχε πρόσφατα αναφέρει από το βήμα του Κυπρο-Ρωσικού επιχειρηματικού Φόρουμ της Λεμεσού, οδήγησαν στο κλείσιμο ρωσικών τραπεζικών λογαριασμών και αποχώρηση ρωσικών εταιρειών από το νησί .

"Οι Ρώσοι έχουν υπομονή, περιμένουμε και νομίζω πως όλα θα πάνε καλά", απάντησε, και πρόσθεσε "έχουμε περάσει πολλές κρίσεις θα το περάσουμε και αυτό".  Απαντώντας σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η ρωσική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο όταν εγκαινιαστεί το "Πάρκο Νίκης" στη Λεμεσό, ο Στάνισλαβ Οσάτσι δήλωσε "θα δούμε πότε θα γίνει και τότε θα αποφασίσουμε".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ρώσου Πρέσβη με τον Δήμαρχο Λεμεσού, συζητήθηκαν επίσης πολιτιστικής φύσεως θέματα, ενώ ο κ. Νικολαΐδης ευχαρίστησε τον κ. Οσάτσι για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του για τη Λεμεσό, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ρωσική κοινότητα στο νησί.

https://www.youtube.com/watch?v=MxpkSyFo0G4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...