Κύπρος

Το USS Arleigh Burke «μπλόκαρε» τους Τούρκους - Καμία εμφάνιση τουρκικού πλοίου στη περιοχή που τρυπάει η Exxon - Kατασκοπευτικά καταφθάνουν στην Κύπρο

Όλα στο κόκκινο στην Α. Μεσόγειο και ειδικα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σας ενημερώνει συνεχώς το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου 2018 η πρώτη αμερικανικών συμφερόντων γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil, που κατέχει τα δικαιώματα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του τεμαχίου Δέκα.

Το τρυπάνι του υπερσύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου "Stena-IceMax" κατευθύνεται ήδη στον βυθό του κοιτάσματος "Δελφύνη", όπου αναμένεται να φτάσει σε βάθος 4,000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Και όλα αυτά, υπό το άγρυπνο βλέμμα αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν καταπλεύσει στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Συγκεκριμένα, το αντιτορπιλικό σκάφος USS Arleigh Burke (DDG 51) περιφρουρεί της εργασίες της ExxonMobil απο τυχόν προκλήσεις ή άλλες ενέργειες, ρίχνοντας άγκυρα σε απόσταση περίπου πενήντα ναυτικών μιλίων μακριά από το "Stena IceMax".

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας είχε ενημερώσει πρώτο στην Ελλάδα για την άφιξη του USS Arleigh Burke στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Τις εργασίες του αμερικανικού κολοσσού συνδράμου τρία υποστηρικτικά πλοία, ενώ τέταρτο σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού. Την ίδια ώρα, τακτικές είναι οι πτήσεις ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αεροπορική βάση "Αντρέας Παπανδρέου" στην Πάφο, από και προς την περιοχή της γεώτρησης.

Σε μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, η Τουρκία συνεχίζει να διαθέτει το σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" για παράνομες έρευνες στην περιοχή μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ελλάδας και μάλιστα, υπό τη συνοδεία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης.

Δύο κορβέτες και δύο φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούν την "παρέα" του σεισμογραφικού σκάφους στις παράνομες δραστηριότητες που εκτελεί στην περιοχή, όπως αναφέρει το alphanews.live

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επιτηρεί την κατάσταση και βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, δίνοντας εντολή στο πλήρωμα της φρεγάτας "Ψαρά" να περιπολούν στην περιοχή.

ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Καλυψώ» σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από το σημείο που ξεκίνησε να τρυπά το Stena Icemax, που επιβεβαίωσε την ύπαρξη φυσικού αερίου σε τέτοιες δομές, μετά και την ανακάλυψη του «Ζορ», αυξάνει την αισιοδοξία, αφού πρόκειται για πανοιμοιότυπη δομή στο ίδιο περίπου βάθος. Η έκταση και η αυξημένη περιεκτικότητα σε φυσικό αέριο σε δομές κοραλλιογενών υφάλων, αυξάνει και τις ελπίδες ότι αν επιβεβαιωθεί το κοίτασμα, θα είναι πολύ σημαντικό.

Την ίδια ώρα, αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροπλάνων που επιθεωρούν από μεγάλο ύψος την ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης, πέραν των αποστολών τους που σχετίζονται με τη Συρία κ.τ.λ.

Τρία διαφορετικά σε τύπο και εξειδίκευση κατασκοπευτικά βρέθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην περιοχή και συγκεκριμένα τα ένα RC-135-V, ένα P-8-A και ένα C-17A Globemaster. Το τελευταίο μάλιστα, προερχόμενο από το Ισραήλ, προσγειώθηκε και στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απ’ όπου και απογειώθηκε αργότερα χθες για να επιχειρήσει στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κύπρου.

Στο μεταξύ, σε μια συναφή εξέλιξη που αφορά την περιοχή μας, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» επιστρέφει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο μετά από γενική επισκευή 18 μηνών.

Δείτε εικόνες:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές