Κόσμος

Ο Χ.Ακάρ αποκαλύπτει το τουρκικό δίλημμα: «Αν πάρουμε τους S-400 χάνουμε οριστικά τα F-35» - Καλείται να διαλέξει στρατόπεδο η Άγκυρα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσι Ακάρ, απάντησε σε βουλευτές του Κοινοβουλίου σχετικά με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν επίσης ερωτήσεις στον Ακάρ κατά τη συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εν μέσω απειλών και προκλητικών δηλώσεων κατά Ελλάδας και Κύπρου, για Αιγαίο και Μεσόγειο, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία καλείται να "επιλέξει στρατόπεδο" και να διαλέξει ανάμεσα στους ρωσικούς S-400 και τα αμερικάνικα F-35. Είναι ξεκάθαρο πως οι Τούρκοι δεν μπορούν να έχουν και τα δύο, σε αντίθεση με όσα μεταδίδουν διάφορα ΜΜΕ.

Η παρουσία του Τούρκου ΥΠΑΜ στο κοινοβούλιο, ξεκαθαρίζει το τοπίο και δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα. Το τι θα επιλέξουν οι Τούρκοι (με εντολή Ερντογάν), θα καθορίσει ολόκληρο το μέλλον της Τουρκίας, τόσο ως μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά και την θέση της στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του βουλευτή του HDP Garo Paylan και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσι Ακαρ, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ.

Ο Ακάρ δήλωσε: «Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το F-35 σε συνδυασμό με την αγορά των S-400 δεν θα επιτραπεί εύκολα στον στρατό μας ανεξάρτητα από το πόσο που θα δαπανήσουμε για τα αμερικανικά μαχητικά.

Η Κοινοβουλευτική επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας είναι σε διαπραγματεύσεις για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και τα αεροσκάφη F-35 τα οποία είναι σε ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με το Sputnik, απαντώντας στις αιτιάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τους S-400, ο Υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, δήλωσε στους βουλευτές σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής:

«Κύριε, όταν αποφασίσαμε την αγορά των S-400, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μας είπε πολύ σαφώς ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με την άμυνα της χώρας μας. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας σε αυτόν τον τομέα. Εφαρμόσαμε όλες τις διαδικασίες σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και όλο το πλαίσιο αυτών των μέτρων.

Το ΝΑΤΟ, η Αμερική, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες δεν ήρθαν να μας δώσουν προσφορά. Απλά ήθελαν να μας πουλήσουν Patriot και SAMP-T χωρίς την μεταφορά τεχνολογίας. Μόνο με τους Ρώσους βρήκαμε συνθήκες συνεννόησης, όχι μόνο για να πάρουμε τον εξοπλισμό, αλλά και για να φτιάξουμε δικούς μας πυραύλους»|.

«Το 2019 η χώρα μας έχει την προγραμματισμένη παραλαβή του σημαντικού αυτού συστήματος αεράμυνας. Επιπλέον, μέσω της μεταφοράς τεχνολογίας και της από κοινού παραγωγής που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του έργου θα αναπτύξουμε με τους Ρώσους το δικό μας εθνικό σύστημα», τόνισε ο Ακάρ.

Ο Ακάρ συνέχισε ως εξής:

  1. Θα λάβουμε το υλικό (S-400).
  2. Θα εκπαιδεύσουν το προσωπικό μας.
  3. Θα μας δώσουν ανταλλακτικά.
  4. Θα μας μεταφέρουν όλη την τεχνογνωσία.
  5. Θα φτιάξουμε μαζί τους πυραύλους. Θα τους εκσυγχρονίσουμε μαζί. Ενώ από τους δυτικούς φίλους μας, κανένας δεν είπε ναι σε αυτό το θέμα.

Διάλόγος Akar-Paylan

Garo Paylan (HDP): Θα μας δώσουν την τεχνολογία S-400 οι Ρώσοι;

Hulusi Akar: Φυσικά, ναι.

Garo Paylan: Δεν υπάρχει σχετική συμφωνία.

Hulusi Akar: Ξέρεις λάθος.

Garo Paylan: Υπάρχει;

Hulusi Akar: Φυσικά. Δεν σηκωθήκαμε ένα πρωί και κοιτάξαμε μόνο την Ρωσία.

Garo Paylan: Τι γίνεται με την απόφαση για τα F-35 από το Κογκρέσο που απαιτεί την ακύρωση της αγοράς των S-400; Δεν θα μας δώσουν οι ΗΠΑ F-35 εάν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν εγκαταλείψει την απόφαση του για τους S-400;

Hulusi Akar: Δεν έχουν λάβει ακόμη την τελική απόφαση οι εργασίες συνεχίζονται. Τα δύο πρώτα F-35 κανονικά θα μας τα παρέδιδαν στις 21 Ιούν 2018 και το 3ο και 4ο αεροσκάφος το Μάρτιο του 2019. Το 5ο και 6ο αεροσκάφος θα έρχονταν στην Τουρκία το Νοέμβριο το 2019. Μεταξύ των ετών 2018-2020, θα εκπαιδεύονταν 13 πιλότοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα σύνολο 332 ατόμων τεχνικών κά.

Όπως αποκαλύψαμε νωρίτερα σήμερα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Μόσχα έκανε μια πρόταση στην Αθήνα, η οποία αφορά την αναβάθμιση των S-300, σε σημείο πυο θα προσεγγίζουν τους S-400.

Με την εν λόγω προσφορά, η Ρωσία, στην ουσία μας πετάει το γάντι και ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να αναθερμανθούν οι σχέσεις Κρεμλίνου-Μέγαρου Μαξίμου.

Πρόκειται για μία κίνηση-ματ, η οποία στέλνει μήνυμα τόσο στην Τουρκία, ότι δεν θα είναι το χαϊδεμένο παιδί της Μόσχας για πάντα, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου έχουν μπει για τα καλά στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η Ρώσοι έκαναν την πρόταση και η Κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της μία τεράστια ευκαιρία. Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και αντιδράσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς δεν θα την πάρουν με καλό μάτι στην Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, συμφωνώντας με τη θέση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ορίζει ξεκάθαρα τις δύο επιλογές της Άγκυρας. Μένει να δούμε τι θα επιλέξει ο Ερντογάν και πως θα κινηθεί από εδώ και μπρος.

https://www.youtube.com/watch?v=dM_p27iKz2E

https://www.youtube.com/watch?v=9J9kntzkSQY

https://www.youtube.com/watch?v=FI6UKVYSlew

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ