Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής για διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας: Δεν πρόκειται για συμφωνία. Έχει πολύ μέλλον ακόμα

«Δεν πρόκειται για συμφωνία αλλά για την εκκίνηση ενός διαλόγου» - «Έχοντας την τιμή να είμαι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, βλέπω και δια ζώσης με πόση μεθοδικότητα εργάζεται o Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο το ζήτημα αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του»

Την άποψή του για τα όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε εκφράζει σήμερα στον «ΠτΘ» ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για συμφωνία, εκφράζοντας την άποψη πως πρόκειται για ένα εγχείρημα «που έχει πολύ μέλλον ακόμα».

«Δεν πρόκειται για συμφωνία, αλλά για την εκκίνηση ενός διαλόγου που κατά την προσωπική μου άποψη δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει και πού θα καταλήξει» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

«Τον Αρχιεπίσκοπο τον σεβόμαστε και τον εμπιστευόμαστε. Μάλιστα φέτος, έχοντας την τιμή να είμαι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, βλέπω και δια ζώσης με πόση μεθοδικότητα εργάζεται, ωστόσο το ζήτημα αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του» δήλωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συγκληθεί την επόμενη Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου, όπου και θα συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο όπως εξήγησε «κατά την προσωπική μου άποψη, έχουμε πολύ δρόμο για το εγχείρημα αυτό».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «Δεν έχουμε συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας»
Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, την Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμμετείχε στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετά το τέλος της οποίας ξεκαθάρισε πως «δεν έχουμε συμφωνία, αλλά πρόθεση συμφωνίας».

Διευκρινίζοντας ακόμα περισσότερο τις εξελίξεις ο Μακαριώτατος εξήγησε πως «έχουμε μια ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση να βρούμε λύση με την Πολιτεία σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα» για να προσθέσει ωστόσο πως «αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί όμως μία διαδικασία. Το πρώτο ήταν μία ανακοίνωση. Η ανακοίνωση αυτή μεταφέρθηκε στη ΔΙΣ. Το εγκρίναμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Να πούμε στους ιερείς μας γιατί αυτοί είναι που κυρίως ανησυχούν ότι ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί, με όλους τους ιερείς, θα βρούμε τρόπο δεν θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας που θα συνέλθει και ό,τι θέλει η Πολιτεία που έδειξε την καλή της διάθεση».

«Επειδή βλέπω την αγωνία των ιερέων επαναλαμβάνω πως ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς και αν δεν υπογράψουν και συγκατατεθούν με την έννοια του γενικοτέρου συμφέροντος, όχι μόνο των ιερέων αλλά του λαού μας, δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να μπει μία τάξη σε κάποια πράγματα επιτέλους» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...