Μέση Ανατολή

Οι Άραβες βάζουν «φωτιά» στην Α.Μεσόγειο: Με «ευλογίες» των ΗΠΑ η άσκηση «The Shield of the Arabs 1» - Το «Αραβικό ΝΑΤΟ» απέναντι στον Ερντογάν

Κοσμογονικές κινήσεις λαμβάνουν χώρα στην Α.Μεσόγειο όπου μετά την έλευση πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, τώρα θα έχουμε μια παρόμοια άσκηση από δυνάμεις του «Αραβικού ΝΑΤΟ» με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, κοντά στις «καυτές» περιοχές που διεκδικούν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ.      

Την ίδια στιγμή στρατιωτικό τείχος έχει στηθεί στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής άσκησης NEMESIS 2018, με τη συμμετοχή κομάντος, πλοίων και αεροπλάνων από Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά 13 πολεμικά πλοία, 9 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 3 πλοία ιδιωτικών εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, 1 Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, 1 Φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού με το οργανικό της ελικόπτερο, 1 Πυραυλάκατος και 4 σκάφη περιπολίας του Ισραηλινού ναυτικού, 4 πολεμικά πλοία της Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και 2 περιπολικά σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Έτσι μετά την άσκηση «ΝΕΜΕΣIΣ», έχουμε την άσκηση «The Shield of the Arabs 1», κατά την οποία όλες οι δυνάμεις θα επικεντρωθούν σε ασκήσεις σε μια περιοχή που «καίει» από τις ορέξεις των νέο-οθωμανών, τους οποίους δεν συμπαθεί σε καμία περίπτωση ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι όπως και πολλά άλλα αραβικά κράτη.     

Κανείς τους στην κυριολεξία δεν επιθυμεί την τουρκική ναυτική παρουσία στην Α.Μεσόγειο μετά από 100 και πλέον χρόνια, ενώ ο Ερντογάν ονειρεύεται και διακηρύσσει τις προθέσεις του για την αναβίωση της πιο μισητής αυτοκρατορίας του κόσμου, την οθωμανική.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ όμως πιέζει αθόρυβα τις αραβικές χώρες του Κόλπου, μαζί με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, να αρχίσουν να δημιουργούν αυτό που ορισμένοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ονόμασαν «αραβικό ΝΑΤΟ» από μουσουλμάνους σουνίτες συμμάχους χωρίς την παρουσία της Τουρκίας.

Έτσι οι ένοπλες δυνάμεις και παρατηρητές από οκτώ αραβικές χώρες μεταφέρονται στην Αίγυπτο για ασκήσεις που ξεκινούν το Σάββατο, ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός σήμερα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακό σύμφωνο για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή.

Σε δήλωσή του στη σελίδα του Facebook, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εκπρόσωπος είπε ότι οι αερομεταφερόμενες χερσαίες, ναυτικές και ειδικές δυνάμεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Αίγυπτο για τις ασκήσεις με την ονομασία «The Shield of the Arabs 1", οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 16 Νοεμβρίου 2018.

Παρατηρητές από το Λίβανο και το Μαρόκο θα παρακολουθήσουν επίσης τις ασκήσεις, δήλωσε ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Tamer al-Refai.

Ο Refai δήλωσε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μέρος των προσπαθειών της Αιγύπτου να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με άλλες αραβικές χώρες, αλλά αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με το αν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε κάποιο είδος στρατιωτικής συμμαχίας.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι εργάστηκε για την δημιουργία μιας συμμαχίας με τους περιφερειακούς εταίρους της για αρκετούς μήνες.

Οι μόνοι που δεν έχουν σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση προς το παρόν, είναι οι Ισραηλινοί οι οποίοι αναμένουν τις εξελίξεις όντας σε ετοιμότητα λόγω των τουρκικών σχεδίων για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Όλα αυτά προδικάζουν εξελίξεις στην πιο σημαντική περιοχή του πλανήτη μιας και εκεί διακυβεύονται πολλά δις δολάρια από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Μια πηγή των Η.Π.Α. ανέφερε ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν εγείρει την ιδέα ενός συμφώνου ασφαλείας προτού ο Τραμπ επισκεφθεί το βασίλειο πέρυσι όταν ανακοίνωσε μαζική συμφωνία πώλησης όπλων.

Ένας συνασπισμός των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήδη παρεμβαίνει στον πόλεμο της Υεμένης, διεξάγοντας αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων των Houthi που είναι σύμμαχοι του Ιράν, και οι οποίες ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος του βορρά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Sanaa.

Οι ΗΠΑ δημιουργούν το δικό τους παιχνίδι σε ολόκληρη την ΝΑ Μεσόγειο δημιουργώντας συνασπισμούς που εξυπηρετούν τα τεράστια συμφέροντα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές