Υγεία

Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι σήμερα για το αλάτι

Τι ισχύει τελικά; Κάνει καλό ή κακό το αλάτι για την υγεία μας;

Αναζωπυρώνεται ο επιστημονικός καβγάς σχετικά με το αλάτι καθώς νέα μελέτη στην οποία αναφέρεται ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Λάμπρος Μελίστας στην εκπομπή "Υγεία Πάνω από Όλα" του ΑΝΤ1, αμφισβητεί τα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ενδείκνυται η ελάττωση της ποσότητας του στη διατροφή μας.

Μέχρι σήμερα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία έχουν θέσει τη σύσταση για πρόσληψη αλατιού σε ποσότητα κάτω των 6 γραμμαρίων ημερησίως, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού. Αλλά και ελληνικοί φορείς κατεβάζουν την σύσταση στα 5 γραμμάρια την ημέρα. Και αυτό διότι μέχρι πρότινος το αλάτι είχε συνδεθεί επιστημονικά τόσο με την υπέρταση όσο και με τη νεφρική ανεπάρκεια.

Νέα μελέτη ωστόσο φαίνεται πως αναδεικνύει το γεγονός ότι ένα μέσος άνθρωπος υγιής χωρίς προβλήματα υγείας μπορεί να καταναλώσει 10-12 γραμμάρια και μάλιστα μπορεί αυτό να έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ευεργετικά τα αλλαντικά. Η μελέτη έγινε σε δείγμα 95.000 ανθρώπων από 18 χώρες, από όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, φαίνεται πλέον ασφαλής μια μέτρα κατανάλωση, από ένα κουταλάκι γλυκού έως 2,5 κουταλάκια.

Οι Καναδοί επιστήμονες που έκανα την έρευνα είδαν ότι τα άτομα που επηρεάστηκαν από το αλάτι και αύξησαν τον καρδιαγγειακό του κίνδυνο ήταν αυτοί που είχαν καταναλώσει πάνω από 2,5 κουταλάκια του γλυκού. Αντίθετα, δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στα άτομα που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η πολύ χαμηλή κατανάλωση αλατιού χαρακτηρίζεται ως δυνητικά βλαπτική. Οι επίσημες συστάσεις δεν έχουν αλλάξει αλλά στο περιοδικό Lancet δημοσιεύτηκε νέα μελέτη που ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα ώστε να μεταβληθούν και επισήμως οι συστάσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...