Ένοπλες Συρράξεις

Κόκκινος συναγερμός: Σε πολεμική ετοιμότητα η Μόσχα - Ο Β. Πούτιν στέλνει S-400 στη Κριμαία - Κατασκοπευτικό των ΗΠΑ στο στενό του Κερτς


Βόλτες στον Ρωσικό Εναέριο χώρο κάνουν αμερικανικά κατασκοπευτικά. Μετά την εμφάνιση του Boeing RC-135V, το οποίο απογειώθηκε πριν λίγα 24ωρα από την Κρήτη, με προορισμό την Μ. Θάλασσα, την εμφάνισή του έκανε και ένα Boeing P-8 Poseidon, όπως αναφέρουν Ρωσικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με διαδικτυακή υπηρεσία καταγραφής της εναέριας κίνησης, ένα αμερικανικό στρατιωτικό Boeing P-8 Poseidon κινήθηκε κοντά στην ακτογραμμή της Κριμαίας λίγες ημέρες μετά την ουκρανική πρόκληση στο στενό του Κερτς.

Αυξήθηκε η δραστηριότητα κατασκοπευτικών αεροσκαφών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και ιδιαίτερα στην Κριμαία και στην περιοχή Κρασνοντάρ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του PlaneRadar στο Twitter, ένα στρατιωτικό Boeing P-8 Poseidon που έχει κατασκευαστεί για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έκανε κατασκοπευτική πτήση πάνω από το στενό του Κερτς και την Κριμαία στις 27 Νοεμβρίου.
https://twitter.com/ua4wiy_/status/1067494799937339397?ref_src=twsrc%5Etfw

Το αεροσκάφος, με αριθμό 168848 πλησίασε την ακτογραμμή της χερσονήσου σε απόσταση 31 χιλιομέτρων.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένως καλέσει την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τέτοιες επιχειρήσεις, ωστόσο το Πεντάγωνο αρνείται.

Το Boeing P-8 Poseidon είναι αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικά υποβρύχια και να συμμετέχει σε κατασκοπευτικές αποστολές.

Το περιστατικό συνέβη λίγες ημέρες μετά την κατάσχεση τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία, για είσοδο στα χωρικά της ύδατα κοντά στο στενό Κερτς, στα ανατολικά της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB, τα ουκρανικά πλοία αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι ρώσοι συνοριοφύλακες λειτούργησαν σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ

Πάντως οι Ρωσικές ΕΔ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Προφανώς η Μόσχα παίρνει μέτρα, κυρίως διότι υπάρχει πάντα ο φόβος το Κίεβο να εξαπολύσει επιθέσεις κατά των Ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Πάντως πριν λίγες ώρες, δόθηκε η εντολή από την Μόσχα, να σταλούν πυραυλικά συστήματα για να οχυρωθούν να στενά του Κερτς.

Η Μόσχα επίσης θα αναπτύξει στην περιοχή της Κριμαίας πυραύλους S-400 άμεσα, λέει το Interfax. 

Ο Πούτιν φαίνεται ότι στέλνει μήνυμα πως η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στην κρίση με την Ουκρανία στην περιοχή. Σύμφωνα με το RIA οι πύραυλοι θα είναι επιχειρησιακοί ως τα τέλη του έτους, σε διάστημα περίπου ενός μηνός δηλαδή.

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ

Για τον κίνδυνο να υπάρξει πολεμική σύρραξη μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία έκανε λόγο την Τρίτη ο προεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μετά τη νέα κρίση στις σχέσεις των δύο κρατών από τη σύλληψη Ουκρανών ναυτών στα στενά του Κερχ.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Ουκρανίας ο Ποροσένκο είπε «δεν θέλω κανείς να νομίζει ότι κάνουμε πλάκα εδώ. Η Ουκρανία βρίσκεται σε κίνδυνο εκτεταμένου πολέμου με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο που επικαλέστηκε πληροφορίες από μυστικές υπηρεσιές ο αριθμός των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας «έχει αυξηθεί δραματικά» και ο αριθμός των ρωσικών τεθωρακισμένων έχει τριπλασιαστεί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές