Αρχείο

Αντίστροφη μέτρηση για σύγκρουση στην Α. Ουκρανία - Γενική επιστράτευση στα σημεία ελέγχου του Ντονμπάς - Στρατιωτική κινητοποίηση από το Κίεβο

Όλα δείχνουν κλιμάκωση και στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς όπως αναφέρει το FRN, στην Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, οι αρχές της περιοχής θέτουν υπό κράτηση άνδρες μάχιμης ηλικίας, ενώ επικρατεί κλίμα σύγκρουσης με το καθεστώς.

Το προσωπικό της SBU, της αρχής ασφαλείας της Ουκρανίας, έχει αρχίσει να επιστρατεύει και να ελέγχει όλους τους άνδρες που βρίσκονται σε μάχιμη ηλικία στο σημείο ελέγχου στη γραμμή επαφής στο "Stanitsa Luganskaya", με κατεύθυνση προς το LPR. Αυτό αναφέρθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών του Κέντρου Δημοσίων Σχέσεων (DSP) του LPR (Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ).

"Το προσωπικό των υπηρεσιών επιβολής του νόμου της Ουκρανίας κρατά μαζικά όλους τους άνδρες στρατιωτικής ηλικίας (έως 50 ετών) προκειμένου να αποσαφηνίσει τα στοιχεία για τα στρατιωτικά αρχεία και να εισάγει δεδομένα καταχώρησης", ανέφερε η έκθεση.

"Στις 28 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του Λουγκάνσκ, που διέσχισαν τη γραμμή οριοθέτησης στη Στανίτσα Λουχανσκά, στράφηκαν στην καυτή γραμμή. Οι αιτούντες ανέφεραν παράνομο περιορισμό της ελευθερίας των κατοίκων του LPR στις περιοχές που καταλαμβάνουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Άνδρες ηλικίας συνταξιοδότησης αποστέλλονται στις επί τόπου υπεράσπιες για «συνομιλίες και συμφιλίωση στρατιωτικών αρχείων». Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας διαβουλεύονται επίσης με όλους τους κρατούμενους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του LPR στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας Βλάντιλαβ Ντάνι, κάλεσε τους κατοίκους του LPR την προηγούμενη μέρα να απέχουν από την παρουσία στο έδαφος της Ουκρανίας κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου.

Στρατιωτικές "ασκήσεις"

Τον Δεκέμβριο, η Ουκρανία σκοπεύει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις, στο πλαίσιο του Στρατιωτικού Νόμου που τέθηκε σε ισχύ κατά τις τελευταίες ημέρες, εναντίον χερσαίων και θαλάσσιων στόχων, δήλωσε ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου του Ουκρανικού Στρατού, Γενικός Διευθυντής Ρόντιον Τιμοσένκο.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, στους ελιγμούς θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα S-125 2-D1, που αποσκοπούν στην προστασία του εθνικού εναέριου χώρου.

"Σύντομα, τον Δεκέμβριο, σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε πρακτικές πυρών με συστήματα S-125 2-D1 ενάντια σε χερσαίους και θαλάσσιους στόχους - το σύστημα εκπληρώνει αποστολές για την προστασία του εθνικού εναέριου χώρου καθώς και άμυνας από τη θάλασσα", δήλωσε.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής επικεφαλής ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2019, ο στρατός της χώρας θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με το σύστημα πυραύλων Kub.

"Σχεδιάζουμε να το πράξουμε, τώρα αναλαμβάνουμε δράση για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας", δήλωσε. Ωστόσο, ο στρατιωτικός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πού ακριβώς θα εκτελέσουν την εκπαίδευση τα στρατεύματα της χώρας.

Τι αλλάζει με τον στρατιωτικό νόμο

Η υπηρεσία συνόρων στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα πως μόνο Ουκρανοί πολίτες θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Κριμαία μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου που θα ισχύσει έως τις 26 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε νωρίτερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέλει να προσαρτήσει ολόκληρη την Ουκρανία και κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία στη θάλασσα που μοιράζονται τα δύο κράτη.

«Σε σχέση με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, τα διοικητικά σύνορα με την υπό προσωρινή κατοχή Κριμαία μπορούν να διέρχονται μόνο άτομα που διαθέτουν ουκρανικά έγγραφα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντηση με Πούτιν

Και ενώ το Κρεμλίνο είχε επιβεβαιώσει τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), ο Αμερικανός Πρόεδρος με ανάρτηση στο twitter ανακοίνωσε είπε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Πούτιν μετά το επεισόδιο στο στενό του Κερτς και την σχετική ενημέρωση που έλαβε.

«Με βάση το γεγονός ότι τα πλοία και το πλήρωμα δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντηση…» αναφέρει.

Το Κρεμλίνο σχολίασε σαρκαστικά την πληροφορία για την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αργεντινή.

«Αν η πληροφορία για την ακύρωση από πλευράς Τραμπ της συνάντησης με τον Πούτιν αληθεύει, τότε ο Πούτιν θα έχει δύο ώρες παραπάνω για συναντήσεις με ηγέτες στη σύνοδο της G20» αναφέρει το σχόλιο του Κρεμλίνου.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1068181367857397760

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1068181371883909121

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ