Κυβέρνηση

Διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους διαμήνυσε ο Τσίπρας: «Θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη» - Ανοίγει ο δρόμος για προεκλογικά δώρα με το «άδειασμα» των ιερέων


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου διαμήνυσε τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, με βασικό "πάτημα" τις 10.000 "νέες" θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν στο δημόσιο.

Στην ουσία, η "αποκαθήλωση" των ιερέων, που απορρέει από τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, αποτελεί προεκλογικό "δώρο" του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, στους επίδοξους ψηφοφόρους του.

Ο κ. Τσίπρας, κλήθηκε να σχολιάσει, αρχικά το τί αλλάζει με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και όπως υποστήριξε: «Αλλάζουν πάρα πολλά».

Όπως είπε, με την έξοδο των 10.000 κληρικών από το Δημόσιο ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο. Ακολούθως, και αναφέρθηκε στη συμφωνία του 1952 με την Εκκλησία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Ξεκίνησε ένα χρόνο πριν αυτή η δουλειά και έχει καταγράψει την περιουσία σε μητροπόλεις».

«Η Εκκλησία θα μπορέσει να γίνει αυτόνομη και αυτοδύναμη. Θα μπορέσει να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη των αναγκών της» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ωφεληθεί η οικονομία...

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει μέσα όλη η αμφισβητούμενη περιουσία αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Σημείωσε ότι από αυτή την αξιοποίηση που θα προχωρήσει άμεσα, υπολογίζεται ότι έως περίπου το 2030 το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος ή το όλον της επιδότησης για τη μισθοδοσία των κληρικών.

«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα.

Σχολίασε, επίσης, πως όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα «θαύμα». Αποκάλυψε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.

«Στόχος μας είναι να "εκβιάσουμε" τη συναίνεση», είπε ο Αλ. Τσίπας αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκλογή ΠτΔ. «Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».

«Πάει καλά η οικονομία και πλέον δεν δίνουμε όσα είπα στη ΔΕΘ αλλά και κάτι παραπάνω. Θα βρούμε τους πόρους για να κάνουμε προσλήψεις εκεί όπου έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα», «δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F559548647830855%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...