Αρχείο

Έρχεται φιάσκο στην Ιεραρχία! - «Ξερνάει» κλήρος και λαός την συμφωνία της ντροπής - Οι πρωτοφανείς (αν)ισορροπίες και οι πραγματικοί λόγοι ανησυχίας του Φαναρίου

Το γράφαμε και σε προηγούμενο άρθρο πως αυτό που συμφώνησαν Τσίπρας-Ιερώνυμος μοιάζει με “Συμφωνία της Βάρκιζας”, δηλαδή συμφωνία παράδοσης των όπλων της Εκκλησίας στην Πολιτεία.

Πολλοί Μητροπολίτες έχουν επισημάνει τα προβλήματα της συμφωνίας επί της ουσίας χωρίς κραυγές και τσιτάτα αντιδρώντας μαζί με τους κληρικούς στα όσα έφεραν στο προσκήνιο μετά από μακροχρόνιες μυστικές διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος.

Το κλίμα στην Ιεραρχία είναι βαρύ. Την Παρασκευή ο κ. Ιερώνυμος θα βρεθεί ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μπροστά σε σοβαρές και ισχυρές αντιδράσεις, που ούτε με τους νόμους για τους ομοφυλόφιλους και το σύμφωνο συμβίωσης είχε δει ούτε με τις αλχημείες με τα Θρησκευτικά ούτε με κανένα άλλο από τα κυβερνητικά “νόμιμα ανομήματα”!

Μεγάλο κομμάτι των Ιεραρχών δηλώνει πέραν από τον προβληματισμό του για την πρόταση, ενοχλημένο για την μυστικοπάθεια που καλύφθηκε αυτή τόσον καιρό.

Πάντως η κατάσταση μοιάζει χαώδης. Άλλα λέει η πλευρά της Αρχιεπισκοπής αλλά του Μαξίμου.

Οι δηλώσεις μιλούν από μόνες τους:

Ιερώνυμος: "Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση για συμφωνία"

https://www.youtube.com/watch?v=H4Va8Qj13rg

Υπ.Παιδείας: «Η συμφωνία με την Εκκλησία θα τηρηθεί σε όλα της τα σημεία»

https://www.youtube.com/watch?v=oFyuCg5-s40

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες αναμένεται φιάσκο στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Αν κάποιοι πιστεύουν πως η Ιεραρχία, η οποία δεν έχει λάβει αποφάσεις για απολύτως τίποτα τα τελευταία χρόνια, θα θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον τον ήλων επί της προτάσεως των 15 σημείων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω στο τελευταίο της σημείο ορίζει πως πρέπει να γίνει ολόκληρη αποδεκτή, όχι μεμονωμένα, θα αποφασίσει για αυτήν πλανώνται πλάνην οικτράν!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ιεραρχία θα θέσει ένα πλαίσιο για να εκφράσει τις “κόκκινες γραμμές” της στην κυβέρνηση, αλλά την πρόταση αυτήν καθ΄αυτή δεν θα την...ξεκοκαλίσει, τουλάχιστον επισήμως.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι προφανές πως η “συμφωνία” δεν δύναται να προχωρήσει. Και βέβαια θα είναι γελοίο να μας πουν πάλι οι Ιεράρχες πως συμφώνησα να παραπέμψουν το θέμα σε καμιά “Ειδική Επιτροπή” της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως κάνουν με όλες τις “καυτές πατάτες”.

Από πλευράς κυβέρνησης πάντως πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Να γίνει δηλαδή ντόρος και να φέρουν σε σύγχυση την Εκκλησία. Από την μια οι αντιδράσεις Ιεραρχών και παπάδων εντός και από την άλλη η ενόχληση του Φαναρίου εκτός έχει αποπροσανατολίσει την Εκκλησία.

Το Φανάρι πάντως που δηλώνει ενοχλημένο αλλά διαψεύδει κουβέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την συνάντηση Βαρθολομαίου-Γαβρόγλου, έχει πραγματικούς λόγους να ανησυχεί.

Σύμφωνα με τον “Ορθόδοξο Τύπο” τα ζητήματα ανησυχίας δεν είναι ούτε προσωπικού κύρους του Πατριάρχη ούτε κάποια κόντρα με την Κυβέρνηση, καθώς και ο ίδιος έχει προσβάσεις σε αυτήν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι εντελώς διαφορετικό και τόσο κρίσιμο, ώστε εσπευσμένα εκλήθη εντός μίας ημέρας να μεταβεί ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Φανάρι.

Ο Πατριάρχης φοβάται ότι η συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού θέτει τα θεμέλια για την επανυπαγωγή των κληρικών της διασποράς αλλά και των δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου εντός Ελλάδος στην Εκκλησία της Ελλάδος. Εφόσον η συμφωνία είναι να δίνεται ένα κονδύλιο για τα συνολικά έξοδα της Εκκλησίας, αυτό το ποσό θα κατατίθεται σε λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι όλη η μισθοδοσία του κλήρου πάσης Ελλάδος και εξωτερικού θα ελέγχεται απ’ ευθείας από την Εκκλησία της Ελλάδος!

Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ανοιχθούν πολλοί λογαριασμοί ένας για την Κρήτη, ένας για τα Δωδεκάνησα, ένας για την Βόρειο Ελλάδα κ.λ.π. κάτι που δεν είναι προθυμοποιημένη η Πολιτεία να πράξει. Ακόμα όμως και αν συμφωνήσει, τότε είναι πάλι πιθανόν να παύσουν να αποστέλλονται χρήματα μέσω μυστικών κονδυλίων στο Φανάρι και να υπάρχει για όλα ένας λογαριασμός. Αυτό βεβαίως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς θα δοθεί τέλος στην αδιαφάνεια…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...