Οπλικά συστήματα

Άλματα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία: To ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Sapan στα αντιτορπιλικά TF-2000 - Στο τελικό στάδιο η παραγωγή

Η Τουρκία κάτω από άκρα μυστικότητα από το 2014 ετοιμάζει ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο του οποίου οι δοκιμές ευρίσκονται στο τελικό στάδιο για να εξοπλίσει, όπως αναφέρουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, τα νέα αντιτορπιλικά τύπου Stealth TF-2000.   

Το Sapan όπως ονομάζεται είναι το πρώτο «εθνικό» ηλεκτρομαγνητικό όπλο που αναπτύχθηκε από την TÜBİTAK (Τουρκικό Ίδρυμα Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών) σε αγαστή συνεργασία με την ASELSAN.

Το πυροβόλο θα δύναται να εκτοξεύσει το βλήμα με την χρήση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας με μεγάλη ταχύτητα επιτυγχάνοντας πολλαπλάσια καταστροφικά αποτελέσματα επί  οποιουδήποτε στόχου.

Μόλις χθες η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε ότι δοκιμάστηκε επιτυχώς το ηλεκτρομαγνητικό αυτό πυροβόλο, το οποίο αναφέρεται ως «Rail gun», εκτοξεύοντας μεταλλικά βλήματα με πολύ μεγάλες ταχύτητες. Τέτοια όπλα δοκιμάζουν και κατέχουν, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.

Το όπλο έχει την ονομασία «Tübitak Sapan» ή «Tübitak Slingshot», και κατασκευάζεται από το ινστιτούτο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας της Τουρκίας (Tübitak).

Το τουρκικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Sapan αφορά την τεχνολογία σύντηξης αδρανειακού περιορισμού, γνωστή και ως ελεγχόμενη θερμοπυρηνική ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει οκτώ φρεγάτες κατηγορίας TF-2000, εξοπλίζοντας τες με εκδόσεις αυτού του πυροβόλου.

Τέτοια όπλα επί του παρόντος χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδρυμα SAVTAG TUBITAK, το τουρκικό «ισοδύναμο” του  προηγμένου ινστιτούτου «DARPA», του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, έχει τεθεί επίσημα υπεύθυνο για την ανάπτυξη ενός σχεδίου κατασκευής ενός όπλου λέιζερ με την ονομασία «Πρόγραμμα 1007», το οποίο θα εξοπλίσει όλα τα νέα τουρκικής κατασκευής επιτεύγματα (αρχικά την φρεγάτα TF-2000, κά).

Το πρόγραμμα «υποστηρίζεται» από το σύνολο των αμυντικών εταιρειών και των πανεπιστημίων της Τουρκίας με σκοπό την επιτυχία αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.

Το λέιζερ που σχεδιάζεται θα χρησιμοποιηθεί κυρίως ως οπλικό σύστημα ακριβείας (CIWS) στην επόμενη γενιά φρεγατών της Τουρκίας, TF-2000, με κύρια αποστολή την καταστροφή εχθρικών πλοίων, αεροσκαφών και πυραυλικών απειλών.

Το πρόγραμμα κατασκευής του τουρκικής εμπνεύσεως και κατασκευής όπλου λέιζερ εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα και υλοποιείται κάτω από συνθήκες μυστικότητας ως «άκρως απόρρητο»,  μια κατάσταση, που απαιτεί από όλους τους συμμετέχοντες να συμμορφωθούν με τους όρους ασφάλειας SAVTAG και τους κανονισμούς ασφαλείας αναφέρουν Τούρκοι ειδικοί.

Παρόμοια όπλα με το Sapan είναι ικανά να εκτοξεύουν βλήμα σε απόσταση 100 χιλιομέτρων με ταχύτητες έως και 3.500 μέτρα το δευτερόλεπτο (12.600 χλμ. / Ώρα).

Το Sapan έχει δοκιμαστεί σε εκτόξευση βλήματος κινούμενο με ταχύτητα 9.300 km / h. Η Άγκυρα σκοπεύει να αυξήσει την ταχύτητα του βλήματος σε 8, 5 Mach (10.500 χλμ. / Ώρα), από τα 7,5  που είναι σήμερα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο την εξουδετέρωση του βλήματος, αναφέρει η ιστοσελίδα Business Times.

Αυτό το είδος οπλικού συστήματος, όμως, καταναλώνει μια εξαιρετικά υψηλή ποσότητα ενέργειας. Για να εκτοξεύσει για παράδειγμα ένα βλήμα κάθε έξι δευτερόλεπτα, το τουρκικό railgun θα απαιτήσει ενέργεια περίπου 20 megawatts.

Μιλάμε για την συνολική παραγωγή ενός ηλεκτρικού σταθμού που χρησιμοποιείται για να φωτίζει και να θερμαίνει περίπου 250 σπίτια μιας μικρής πόλης.

Το θέμα είναι η χρήση του «railgun», όπως ονομάζεται το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο δεν είναι εφικτή αυτήν την χρονική περίοδο λόγω της μεγάλης ποσότητας ρεύματος που απαιτείται.

Ίσως σε μερικά χρόνια να έχουμε εξελίξεις στο θέμα αυτό όπως μας έδειξαν και αμερικανικές αναφορές για το ίδιο θέμα στα νέα αντιτορπιλικά κλάσης zumwalt που ενώ ήταν να κατασκευαστούν 30 από αυτά τελικά ο αριθμός τους μειώθηκε στα τρία λόγου του υπέρογκου κόστους.

https://youtu.be/CgUR2BJpQr8?t=3

https://youtu.be/GdpLKyQ4QEE

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...