Κυβέρνηση

Κέρδισε ο κλήρος: Πεθαίνει η συμφωνία-έκτρωμα - Οπισθοχώρηση της κυβέρνησης για τους μισθούς των ιερέων - Φοβήθηκαν την... τιμωρητική ψήφο

Υποχωρεί η Κυβέρνηση μετά τις εντονές διαμαρτυρίες; Έτσι φαινεται, καθώς η συμφωνία-έκτρωμα Τσίπρα-Ιερώνυμου, παγώνει σε πρώτη φάση και μάλλον γενικά. Σε... αναγκαστική υπαναχώρηση υποχρεώθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το φλέγον ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, έπειτα από το κύμα αντιδράσεων που σήκωσε η πρόθεση του Μαξίμου να νομοθετήσει ακόμα και μονομερώς.

Η πίεση που ασκείται από κάτω προς τα πάνω στους εκκλησιαστικούς κόλπους είναι ασφυκτική και όλα τα σημάδια δείχνουν πως μεταφέρεται στην Ηρώδου Αττικού με εμφατικό τρόπο από την περασμένη Παρασκευή και μετά.

O αρχιεπίσκοπος, ο οποίος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, δήλωσε χθες: «Εγώ, θα μιλήσω τελευταίος», όταν ρωτήθηκε  για τις αντιδράσεις που έχει προκάλεσε η συμφωνία του με τον κ. Τσίπρα.

Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι δεν ελέγχει ούτε τους συσχετισμούς στην ιεραρχία για να περάσει τη συμφωνία, ούτε την αποδοχή του κλήρου στους χειρισμούς του.

Η κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί από τους περισσότερους μητροπολίτες για τη μη αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των ιερέων δεν μπορεί να παραβιαστεί – τουλάχιστον όχι σε αυτή τη φάση και πάντως όχι πριν τις εκλογές, όπως δείχνουν πλέον καθαρά τα πράγματα.

Η αρχιεπισκοπή Αθηνών καλεί με τις επόμενες ημέρες του κληρικούς για να τους ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά μοιάζει αδύνατο να έχει τη συναίνεσή τους στην πρόταση να φύγουν από τη μισθοδοσία του δημοσίου.

;Ένας βασικός από τους λόγους που ώθησε το Μαξίμου να αλλάξει στάση του, έγκειται στο γεγονός ότι εκτίμησαν ότι στην παρούσα φάση είναι αχρείαστο να ανοίξει «μέτωπο» με την εκκλησία. «Επηρεάζονται πάνω από 10.000 ενορίες , η εκλογική χασούρα θα ήταν μεγάλη», λένε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι είχε εξαγγείλει 10000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα έπαιρναν τη θέση των ιερέων, οι οποίοι θα έφευγαν από τη μισθοδοσία του δημοσίου. 

Μίλησε για αποσπασματικές δηλώσεις, που δεν έγιναν ποτέ μάλιστα! Υποσχέθηκε δε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου.

Ο δε υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, είπε ότι έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες.

Όπερ σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κατατεθεί κάποιο σχετικό νομοσχέδιο μέχρι τον Ιανουάριο, όπως διαβεβαίωνε (ή απειλούσε;) η κυβέρνηση μέχρι προχθές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...