Κύπρος

«Ατσαλώνεται» η συμμαχία στην Α.Μεσόγειο: Επεκτείνεται η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - ΗΠΑ προς Άγκυρα: «Μείνετε μακριά από την κυπριακή ΑΟΖ»

Τεράστιο γεωπολιτικό και ενεργειακό ενδιαφέρoν υπάρχει στην Α.Μεσόγειο με τα σχέδια Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και ΗΠΑ.   

Για τον λόγο αυτόν ο Αμερικανός ΥΦΕΞ Φράνσις Φάνoν κατά την περιοδεία του στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου, έδωσε στον αιγυπτιακό τύπο το στίγμα των προθέσεων της Ουάσιγκτον.

«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο αποτελεί μέρος περιφερειακού ταξιδιού που περιλαμβάνει το Ισραήλ καθώς και την Κύπρο. Η εντύπωσή μου είναι ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους όρους των επενδύσεων για να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένουμε όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν εδώ», δήλωσε.

«Αυτό που βλέπουμε είναι οι διασυνδέσεις που συμβαίνουν μεταξύ των τριών χωρών που είναι πραγματικά σημαντικό γεγονός. Πιστεύουμε ότι οι κοινές συζητήσεις σχετικά με τις ανακαλύψεις αερίου θα επιτρέψουν στις τρεις χώρες να είναι νικήτριες».

Μιλώντας για τις τουρκικές απειλές στην Κυπριακή ΑΟΖ τόνισε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα δικαιώματα της Κύπρου στην ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ της. Πιστεύουμε ότι ο πλούτος των φυσικών πόρων πρέπει να κατανέμεται εξίσου», προσθέτοντας «πιστεύουμε, επίσης, ότι οποιαδήποτε χρήση στρατιωτικής δράσης είναι ακατάλληλη για την ειρηνική εμπορική ανάπτυξη αυτών των πόρων».

Μιλώντας για το μέλλον της περιοχής τα επόμενα χρόνια, τόνισε ότι υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των χωρών, που θα μπορούσε να αλλάξει θετικά τις σχέσεις σε άλλες περιοχές προς ένα είδος συμφωνίας, ακόμη και αν υπάρχουν άλλες πολιτικές εντάσεις.

Την ίδια στιγμή η πρέσβειρα του Ισραήλ ανέφερε την εκτίμησή της ότι η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, που περιλαμβάνει επίσης και την Ιταλία, για τον αγωγό EastMed, πλησιάζει.

Για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, η ίδια ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι «σε λιγότερο από τρία χρόνια καταφέραμε πάρα πολλά» και δηλώνει πεπεισμένη ότι «θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και να εμβαθύνουμε σε ό,τι έχει γίνει μέχρι στιγμής».

«Καθιερώσαμε την τριμερή (συνεργασία) πριν από μόλις μια τριετία και μέχρι στιγμής είχαμε τέσσερις υψηλόβαθμες συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών και πολλές άλλες συναντήσεις των ομάδων εργασίας. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό. Δείχνει ότι περιμέναμε αυτή την ευκαιρία να συνεργαστούμε», σημειώνει, εξηγώντας πως υπάρχουν πολλοί τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

«Η ενέργεια ήταν ο πυρήνας (της τριμερούς συνεργασίας). Ξεκινήσαμε από την ενέργεια αλλά επεκτάθηκε (η συνεργασία) σε πολλούς άλλους τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος και για τις τρεις χώρες. Η ενέργεια παραμένει το μεγάλο πρότζεκτ θα μπορούσαμε να πούμε».

«Θα μπορέσουμε επιτέλους να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, που περιλαμβάνει επίσης και την Ιταλία, για τον αγωγό EastMed», εξηγώντας ότι το κείμενο είναι έτοιμο κι αυτά είναι «καλά νέα».

«Από την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο είναι έτοιμο και τώρα βρίσκεται στην Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, για την τελική έγκριση και θα πρέπει να υπογραφεί από τους υπουργούς, ευελπιστούμε πολύ σύντομα. Επίκειται μια νέα σύνοδος στις 20 Δεκεμβρίου, στο Ισραήλ, κι ελπίζουμε πως θα υπογραφεί εκεί. Αν όχι, τουλάχιστον είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι θα υπάρξει κάποια διακήρυξη από τους υπουργούς ότι κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, στρατηγικό πρότζεκτ μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η ουσία είναι η εξαγωγή αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη», τόνισε η Ισραηλινή πρέσβης.

Η Κύπρος μέσα σε αυτό το κλίμα προσπαθεί να υλοποιήσει τα κατάλληλα βήματα με την συνεργασία μεταξύ του ΥΠΑΜ και της επιστημονικής ερευνητικής κοινότητας αλλά και του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την δημιουργία μια υποτυπώδους αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών με αντίστοιχες κοινοπραξίες των λοιπών κρατών-μελών της ΕΕ.

Εκεί θα έχουμε και την παρουσία του κυπριακού ΥΠΑΜ σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας έχει, ήδη, αναπτύξει στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Γαλλίας. Τα προγράμματα αυτά αναπτύσσονται στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων της ΕΕ, όπως είναι η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία Άμυνας (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) και τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

Η Κύπρος κάνει ότι μπορεί για να μπορέσει να διαφυλάξει τα δικαιώματα της στην ΑΟΖ γύρω από το νησί και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα στο θέμα αυτό ειδικά στα πλαίσια της ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ