Κύπρος

Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ: «Έρχεται συμφωνία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας» - Οι ΗΠΑ «διαμελίζουν» τα σχέδια της Άγκυρας

Βαρυσήμαντη ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Αποφασίστηκε διακρατική συμφωνία που θα καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας στον ενεργειακό και θαλάσσιο τομέα.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ δίνουν πράσινο φως για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει διακρατική συφωνία σε τέτοια ζητήματα, αν και οι δύο χώρες δεν είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ουάσινγκτον διαμελίζει τα σχέδια της Άγκυρας για την περιοχή της Κύπρου και της Α.Μεσογείου, όπου μανιωδώς ο Ερντογάν προσπαθεί να υφαρπάξει εδάφη, σε μια προσπάθεια να πάρει μερίδιο από τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού πλούτου στην περιοχή.

Η αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση βλέπει με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της χώρας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού συστήσει με όλα τα γειτονικά κράτη.

«Άρα είναι σημαντικό ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι Ελλάδα και Κύπρος κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να στείλουν μηνύματα και προς τις ΗΠΑ, μηνύματα τα οποία έγινα αποδεχτά», πρόσθεσε.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περισσότερο σε σχέση με το περιεχόμενο της διακήρυξης και επειδή πολλοί παρερμήνευσαν τα περί «προθέσεων» - ισχυριζόμενοι ότι άλλο απόφαση και άλλο πρόθεση, ενώ  ανώτατη πηγή, εξήγησε την σημασία της συμφωνίας που έχει επίπεδο ΝΑΤΟ, μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ.

Συγκεκριμένα, δεν μπορεί, να υπογραφεί διακρατική συμφωνία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας αν η άλλη χώρα (βλ. Κυπριακή Δημοκρατία) δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτό από μόνο του, έλεγαν οι ίδιες άριστα ενημερωμένες πηγές, δείχνει και την σημασία του επιτεύγματος.

Σε ό,τι αφορά τώρα το περιεχόμενό της, φαίνεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νέα θεώρηση των Η.Π.Α για την Κύπρο – που έχει αποσυνδεθεί από τα του Κυπριακού προβλήματος – την οποία βλέπουν ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η διακήρυξη περιλαμβάνει 12 πυλώνες συνεργασίας σε διάφορους τομείς ασφάλειας, μεταξύ των οποίων η ενεργειακή ασφάλεια, η θαλάσσια ασφάλεια, η ασφάλεια από ασύμμετρες απειλές κλπ.

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συμμετοχή στους τριμερείς σχηματισμούς και σημείωσε ότι εκείνο που εξετάζεται είναι σε ποιους τομείς θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή, αναφέρει το Philenews.

«Τα θέματα που υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ να συμμετάσχουν είναι διάφορα ζητήματα ασφάλειας. Διότι αυτά αφορούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αφορούν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, θέματα γενικότερα στον τομέα αυτό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στα τέλη του χρόνου, όταν θα διεξαχθούν οι τρεις συναντήσεις θα αποφασιστεί και ο τρόπος συμμετοχής των ΗΠΑ.

Αναφορικά με το σκηνικό έντασης που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, όπως είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εμπλακεί σε έναν δημόσιο διάλογο που στόχο έχει να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργήσει μια εικόνα γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να συνεχίσουμε να προβαίνουμε σε εκείνες τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδίων. Και μπορώ να σας πω ότι εδώ και καιρό προβαίνουμε σε τέτοιου είδους ενέργειες και συνεχίζουμε γιατί ακριβώς εκείνο που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, όπου, όπως είπε, «ξεκάθαρα επαναλαμβάνει τη θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια από πλευράς της κ. Λουτ και πρόσθεσε ότι η εκτίμηση που αποκόμισε από τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο, θα επισκεφτεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έτσι ώστε να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, όπως ο ίδιος ο ΓΓ τους έχει χαρακτηρίσει, για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

«Αν λάβουμε υπόψιν το τι συζήτησε ο πρόεδρος της δημοκρατίας με την κ. Λουτ πολύ πρόσφατα, μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ενώ αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ, υποστήριξε πως αν η Ουάσιγκτον έρθει πιο κοντά με την Τουρκία ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει και το Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ