Πατριαρχεία

H Μόσχα δεν αναγνωρίζει τον Βαρθολομαίο: «Δεν είναι πνευματικός ηγέτης» - «Το Φανάρι έχασε το δικαίωμα να είναι το κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας»

Στον απόηχο της απόφασης για διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Φανάρι έχει χάσει κάθε δικαίωμα να αποτελεί το κέντρο συντονισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Αντιμετωπίζουμε τώρα μια νέα πραγματικότητα της εκκλησίας: δεν έχουμε πλέον ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού στην Ορθόδοξη Εκκλησία, και πρέπει να το γνωρίζουμε πολύ καλά. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αυτοκαταστρέφεται ως τέτοιο κέντρο ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Υπενθύμισε ότι για αρκετές δεκαετίες το Πατριαρχείο της Μόσχας και άλλες Τοπικές Εκκλησίες συμμετείχαν στην προετοιμασία Πανορθόδοξων Συνόδων, οι εκπρόσωποί τους και οι Αρχιερείς συγκεντρώθηκαν σε συνεδριάσεις που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. "Αλλά εισβάλλοντας τα κανονικά όρια μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας, νομιμοποιώντας το σχίσμα, έχασε το δικαίωμα να ονομάζεται συντονιστικό κέντρο για την Ορθόδοξη Εκκλησία", δήλωσε ο ιεράρχης και συμπλήρωσε:

"Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρεται συχνά ως «πνευματικός ηγέτης του ορθόδοξου πληθυσμού των 300 εκατομμυρίων», αλλά τουλάχιστον τα μισά από αυτά τα 300 εκατομμύρια πρέπει τώρα να αντιληφθούν: δεν είναι ο πνευματικός ηγέτης ούτε για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ούτε για τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες που νομίζω δεν θα υποστηρίξουν τις επιθετικές ενέργειές του. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι έχει πλέον χάσει το δικαίωμα να ονομάζεται συντονιστικό κέντρο για την Ορθόδοξη Εκκλησία".

Τον διχασμό και της αγιορείτικης κοινότητας με αφορμή την σοβαρότατη αντιπαράθεση Φαναρίου και Μόσχας είχε επισημάνει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και σε προηγούμενο άρθρο του.

Με το “περιβόλι της Παναγιάς” μοιρασμένο στα δύο, με τον πολιτικό διοικητή του τον “Ιερωνυμικό” Κώστα Δήμτσα και βέβαια με μεμονωμένους μοναχούς να έχουν διακόψει εδώ και πολύ καιρό την μνημόνευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το Άγιο Όρος μοιάζει δυστυχώς με πεδίο ανοιχτής σύγκρουσης των δύο πλευρών.

Πάντως , ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας έδωσε σήμερα κάποιες διευκρινίσεις τονίζοντας πάντως πως για τις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, έχει έρθει μια πολύ δύσκολη περίοδος.

“Η ρήξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Κωνσταντινούπολης δεν σημαίνει απαγόρευση να μεταφέρονται ιερά από το Άγιο Όρος, αλλά γενικά έχει καταστεί μια δύσκολη περίοδος για τις σχέσεις της με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους”, δήλωσε ο αρχιερέας Νικολάι Μπαλασόφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

"Η απόφαση της συνόδου μας σημαίνει την αδυναμία της κοινωνίας στα μυστήρια. Δεν περιλαμβάνεται αυστηρά η ενδεχόμενη προσκύνηση των ιερών εδώ", δήλωσε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, για τους ενορίτες του Πατριαρχείου Μόσχας, δεν απαγορεύεται να λατρεύουν ιερά σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλαμβανομένης των μονών του Αγίου Όρους.

Ο ιερέας υπενθύμισε ότι τα πιο αξιομνημόνευτα προσκυνήματα, που συνδέονται με πλήθος Ρώσων προσκυνητών και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από το Άγιο Όρος, είναι η Τιμία Ζώνη της Παναγίας και τα Τίμια Δώρα των Μάγων.

Παράλληλα, πρόσθεσε όμως πως μπορεί να υποτεθεί ότι «γενικά, για τις σχέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας με τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, έχει έρθει μια πολύ δύσκολη περίοδος».

Τον Άγιο Ανδρέα στο Φανάρι δίνει ο Ποροσένκο

Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο θα ξεκινήσει τη μεταφορά στον Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα για μόνιμη χρήση, δήλωσε εκπρόσωπος του αρχηγού του κράτους στη Verkhovna Rada, βουλευτής της παράταξης του Petro Poroshenko.

«Ο πρόεδρος υποστηρίζει την επιθυμία όσο το δυνατόν συντομότερα για την απόκτηση του Τόμου και σε αλληλεγγύη για αυτή τη διαδικασία, κάνοντας μια συμβολική χειρονομία μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταχωρηθεί το νομοσχέδιο, με το οποίο ο πρόεδρος προτείνει να μεταφέρει την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στη μόνιμη χρήση του Οικουμενικού Πατριάρχη ως μια συμβολική κίνηση ", δήλωσε ο Ι. Λουτσένκο σήμερα Τρίτη.

Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά από τις κοινοβουλευτικές ομάδες να στηρίξουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα χτίστηκε το 1754 στο Κίεβο στην απότομη δεξιά όχθη του Δνείπερου, στον λόφο του Αγίου Ανδρέα.

Σήμερα είναι λειτουργική εκκλησία της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αντίδραση από το Κρεμλίνο

«Ελπίζουμε ότι η σοφία θα θριαμβεύσει, αλλά συγχρόνως ελπίζουμε ότι όλα τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ στο ερώτημα εάν το Κρεμλίνο φοβάται ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και Κωνσταντινούπολης θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

Όταν ρωτήθηκε για να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί για τα συμφέροντα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο προεδρικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ίδια η Εκκλησία πρέπει να το εξηγήσει αυτό.

"Βλέπετε, δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε εκκλησιαστικές υποθέσεις, αλλά επειδή πρόκειται για μία από τις κύριες θρησκείες στη Ρωσία , την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, φυσικά, δεν είμαστε αδιάφοροι για το πώς αναπτύσσονται οι σχέσεις της με άλλες εκκλησίες ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...