Ελληνοτουρκικά

Πέντε μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια έστειλαν οι Τούρκοι στην Α. Μεσόγειο - Σε απόσταση «αναπνοής» η Φ/Γ Νικηφόρος και Αμερικανικά πλοία

Σκηνικό που θυμίζει τον Ιανουάριο του 1996 έστησε η Τουρκία στην Α.Μεσόγειο.

Η Άγκυρα έστειλε πέντε πολεμικά πλοία και δύο υποβρύχια δημιουργώντας τοπική υπεροχή σε μονάδες επιφανείας  στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία προσπάθεια των Τούρκων να κλιμακώσουν την ένταση στα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Tην ίδια στιγμή η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία!

Μιλάμε για αμερικανικά αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke  με σύστημα AEGIS, τα οποία έχουν όλα τα ηλεκτρονικά τους συστήματαανεπτυγμένα, για να  παρακολουθούν και να καταγράφουν τα πάντα σε σχέση με την τουρκική στρατιωτική παρουσία.

Στο στόχαστρο τους βρίσκονται τρεις τουρκικές  φρεγάτες και δύο πυραυλακάτοι, μεταξύ των οποίων τα σκάφη με τις επωνυμίες "Gaziantep", "Giresun" και "Κarayel", που απέπλευσαν από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. 

Οι ΗΠΑ όπως όλα δείχνουν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αξιολογούν τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή.

Το Βabraros πιθανόν να ήταν το «δόλωμα» για να έρθει ελληνικό πολεμικό πλοίο στην ΑΟΖ και να στηθεί σκηνικό θερμού επεισοδίου, το οποίο θα λειτουργήσει όπως στην περίπτωση των Ιμίων.

 Το τουρκικό σεισμογραφικό βρίσκεται εντός της περιοχής που δέσμευσε παράτυπα η Τουρκία με Navtex που καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Ταυτόχρονα οι Ελληνικές ΕΔ είναι σε ετοιμότητα, με την ΠΑ και το ΠΝ να περιμένουν σήμα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

Οι Τούρκοι θα προβούν όπως όλα δείχνουν κατά πάσα πιθανότατα σε παρεμπόδιση οποιασδήποτε δράσης της ελληνικής φρεγάτας, ενώ τουρκικά αεροσκάφη ΑΦΝΣ θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το ελληνικό υποβρύχιο που πλέει στην περιοχή.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ σημειώνουν ότι οποιαδήποτε πρόκληση θα αντιμετωπιστεί με την ανάλογη ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα που διακρίνει πάντα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ως πρώτη αντίδραση σε ένα υποθετικό αλλά πολύ κοντά στην πραγματικότητα σενάριο,  θα ήταν η αποστολή και δεύτερης ελληνικής μονάδας επιφανείας στην περιοχή που κινείται η Φρεγάτα Νικηφόρος, ενώ θεωρείται πολύ πιθανή και  η «διασπορά» του ελληνικού στόλου υποβρυχίων στα αποκαλούμενα «κρίσιμα στρατηγικά σημεία» στο Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ανάλογες κινήσεις θα έχουμε σε αυτήν την περίπτωση σίγουρα και από την άλλη πλευρά από τους τουρκικούς ναυστάθμους, με διασπορά υποβρυχίων σε πρώτη φάση, ενώ στην συνέχεια θα αναμέναμε και κινήσεις στην περιοχή βόρεια της Κύπρου και ΝΑ της Κρήτης.

https://youtu.be/2dXVz_iaMwg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ