Κυβέρνηση

Bγαίνουν τα «μαχαίρια» πλέον - Κοτζιάς: «Έφυγα εξαιτίας του Τσίπρα, θέλησαν να με θάψουν» - Πρωθυπουργός: «Σε αποχαιρετώ με πόνο καρδιάς»


«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η απόφαση να αποδεκτώ την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα ήταν απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία.

Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δηοκρατία της Μακεδονίας».

Με μια λιτή ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F307020870132704%2F&show_text=0&width=560
Tweet φαρμάκι του Κοτζιά

«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

« Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος» συνέχισε.

Το παρασκήνιο

Οταν ξέσπασε ο καυγάς στο υπουργικό συμβούλιο ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η τύχη του δεύτερου ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προφανές οτι θα έπαιρνε το μέρος του Πάνου Καμμένου, πολύ απλά για να μην πέσει η κυβέρνηση. Πόσο μάλιστα που την προηγουμένη είχε γίνει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό του εταίρο, στην Λέσχη Αξιωματικών, και είχε ανανεωθεί η συμφωνία των δυο, να μην υπάρξει πτώση της κυβέρνησης πρίν από τον Μάρτιο.

Οταν ο καυγάς των Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά πήρε προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον υπουργό Αμυνας να αφήνει υπονοούμενα για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και για τον ρόλο του Σόρος στα Σκόπια, υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον Νίκο Κοτζιά να περνά στην αντεπίθεση και να ζητά έλεγχο των κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας, ήταν προφανές οτι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να πάρει θέση υπέρ του υπουργού του. Αυτο που διακυβεύονταν ήταν η παραμονή η αλλοιώς η πτώση της κυβέρνησης.

Αυτό ήταν που εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά, που ούτως η άλλως θεωρείται και εκρηκτικός χαρακτήρας, και από εκείνη την στιγμή άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο της παραίτησης. Θεωρούσε και θεωρεί, οτι ο πρωθυπουργός τον άδειασε, αφού τήρησε ίσες αποστάσεις από τους δύο υπουργούς και μάλιστα δεν τον κάλυψε όταν ο Πάνος Καμμένος άφησε υπονοούμενα για την προσωπική του αξιοπρέπεια.

Ενδεικτική των προθέσεων του Νίκου Κοτζιά ήταν η κίνησή του να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εστειλε έτσι ένα μήνυμα στο Μαξίμου για τις προθέσεις του. Οι κακές γλώσσες λένε οτι ήθελε να του ζητήσει το Μαξίμου να μείνει. Να τον παρακαλέσουν. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε, αλλά το πρωί έριξε την βόμβα του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στον Αλφα και δήλωσε οτι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά, έχει σαφή κατεύθυνση και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή δυσφορεί στη διαδρομή να κατέβει. Αυτό δεν θα επηρεάσει ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση».... η υπόθεση είχε κριθεί.

Η κυβέρνηση σχεδόν εξωθούσε τον Νίκο Κοτζιά να φύγει. Μάλιστα ορισμένες πληροφορίες λένε οτι αυτό ήταν απαίτηση του Πάνου Καμμένου. Οταν σε απάντηση στις δηλώσεις Τζανακόπουλου, ο Νίκος Κοτζιάς, με διαρροές επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο, αφήνοντας να εννοηθεί οτι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Αμυνας, ηταν πλέον θέμα ωρών, να φύγει από την κυβέρρνηση.

Ο ίδιος ήθελε να προηγηθεί η πρώτη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, να γίνει συνεδρίαση των στελεχών του Πράττω και μετά να υποβάλει την παραίτησή του.. Ομως οι εξελίξεις τον πρόλαβαν. Μετά τις διαστάσεις που είχε λάβει η αντιπαράθεσή του με τον κυβερνητικό εταίρο, το γεγονός οτι το Μαξίμου όχι απλώς δεν τον στήριζε αλλά τον προκαλούσε κιόλα, αν νιώθει δυσφορία να παραιτηθεί...έκαναν την παραίτησή του μονόδρομο.

Πως επηρεάζεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Η αιφνίδια παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από την εγκυρότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνου Φίλη, η υπογραφή της Συμφωνίας δια χειρός Νίκου Κοτζιά δεσμεύει το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της χώρας, συνεπώς η Συνθήκη παραμένει εν ισχύ, εφόσον η ΠΓΔΜ καταφέρει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Από την άλλη, όπως εκτιμά ο κ. Φίλης, η χρονική συγκυρία της παραίτησης του υπουργού μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ο πρωθυπουργός της γείτονος δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τους 80 βουλευτές που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση των Σκοπίων.

Εξηγεί μάλιστα ότι η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά ανοίγει τον δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες και εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...