Οικονομία

Προσπάθεια ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τη «βουτιά» της Τετάρτης

Να ανακάμψει από την εικόνα κατάρρευσης που εμφάνισε χθες επιχειρεί στο σημερινό άνοιγμα της συνεδρίασης η χρηματιστηριακή αγορά. Ανακάμπτουν οι τραπεζικές μετοχές μετά τη μεγάλη χθεσινή υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη (-8,78%). Ο «σεισμός» της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ταρακούνησε όπως ήταν φυσικό την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ είχε αποδώσει την αναταραχή σε δημοσίευμα του Bloomberg. 

Σήμερα, στις 11:05, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 670,78 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,29%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,35%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+3,77% στα 1,349 ευρώ), της Eurobank (+2,61% στα 0,5510 ευρώ), της Εθνικής (+2,21% στα 1,6180 ευρώ) και του ΟΛΠ (+1,94% στα 16,840 ευρώ).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC(-1,85% στα 28,700 ευρώ) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,57% στα 5,020 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,91%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,87%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει οι δείκτης των Τροφίμων (-1,82%)

Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, 11 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +3,77% και Ειδησεοφωνική Ελλάς +3,36% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Q&R-4,08% και Ιντρακόμ -2,75%.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη «βουτιά» στο Χρηματιστήριο

Με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, έπειτα και από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν την Τετάρτη οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές τραπεζικών μετοχών, στο φόντο των «κερδοσκοπικών πιέσεων».

Από το Μαξίμου, καταγράφουν μια σειρά από εξελίξεις που δεν δικαιολογούν τις εν λόγω πιέσεις στις τράπεζες:

  • «Ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάιο,
  • Δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας,
  • Υπέρβαση του στόχου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018,
  • Αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση,
  • Σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Από την κυβέρνηση τονίζουν πως «εξίσου αναντίστοιχες είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος»:

  • Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα,
  • Διαρκής μείωση της ανεργίας,
  • Διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης».

«Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», υπογραμμίζει το Μαξίμου και καταλήγει:

«Σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Είχε προηγηθεί διαρροή από ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέδιδε την την αντίδραση των αγορών σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, λέγοντας πως η σημερινή εικόνα δεν ανησυχεί την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...