Κυβέρνηση

Πειθαρχικές διώξεις σε όσους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόσουν τα αναλυτικά προγράμματα για τα Θρησκευτικά

«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των Θεολόγων για το νέο μάθημα των Θρησκευτικών με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να απειλεί τους εκπαιδευτικούς που ζητούν από τους Θεολόγους να μην διδάσκουν το μάθημα, με πειθαρχικές διώξεις.

Συγκεκριμένα οι πειθαρχικές διώξεις θα ασκηθούν στους εκπαιδευτικούς που θα διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του υπουργείου Παιδείας στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Γεωργαντάς, με αφορμή έγγραφα της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων που στάλθηκαν στα σχολεία, ζητά από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές να διασφαλιστεί η απαρέγκλιτη τήρηση του προβλεπόμενου αναλυτικού προγράμματος καθώς και να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τη μη τήρησή του σε μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το υπουργείο Παιδείας, με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει πως: «Η ΗΠΕΘ απέστειλε σύνολο ενδικοφανών εγγράφων καθώς και ανακοίνωσή της προς τους Διευθυντές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας τους να τα διαβιβάσουν στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών. Με αυτή την ενέργεια προτρέπει τους εκπαιδευτικούς να μην διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών σύμφωνα με το νόμιμο πρόγραμμα σπουδών».

Το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει παράνομη την ενέργεια αυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και προειδοποιεί ότι:» Δεν πρόκειται να ανεχθεί παράνομες ενέργειες που επισείουν πειθαρχικές ευθύνες.Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να διαταράξει την εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων και πολύ περισσότερο να ασκείται μία τέτοια απαράδεκτη πρακτική από την ΠΕΘ σε βάρος των εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σχολιάζοντας την κίνηση της ΠΕΘ δήλωσε: «Στη δημοκρατία μας υπάρχουν κανόνες και νόμοι. Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Στον ευαίσθητο χώρο την εκπαίδευσης πολύ περισσότερο δεν δικαιολογούνται αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δηλαδή σε βάρος των μαθητών. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας και αυτή καθορίζει όλα όσα αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν αναχρονιστικές, σκοταδιστικές και παράνομες προτροπές και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα να τύχουν αποδοχής από την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών όπως έχουν αποδείξει θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους, αρνούμενοι και αυτή τη φορά να ακολουθήσουν τις απαράδεκτες προτροπές να παρανομήσουν».

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων προς τους εκπαιδευτικούς

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και το έγγραφο προς τους εκπαιδευτικούς, που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, έχει ως εξής:

Την 21η Σεπτεμβρίου 2018 διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία τηςπρογραμματισμένης δικάσιμης στη μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Πρόκειται για τη συνεκδίκαση πέντεδιαφορετικών προσφυγών οι οποίες έχουν κατατεθεί από διάφορα σωματεία, θεσμούςκαι πρόσωπα. Όπως είναι γνωστό, οι τρεις από αυτές αφορούν σε αιτήσεις ακύρωσης τωνυφιστάμενων Προγραμμάτων Σπουδών, με το επιχείρημα ότι «απομειώνουν τηνορθόδοξη πίστη και αγωγή». Η τέταρτη προσφυγή, εκκινώντας από εκ διαμέτρουαντίθετες θέσεις, διεκδικεί τη ριζική μεταβολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης στοδημόσιο σχολείο, καθώς και την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος σταΑτομικά Δελτία των μαθητών. Η πέμπτη επικεντρώνεται στα ζητήματα της πρωινήςπροσευχής στο σχολείο και του σχολικού εκκλησιασμού, με αίτημα την κατάργησήτους ή τουλάχιστον την απαλλαγή των ενδιαφερόμενων μαθητών. Μετά τη συνοπτική παρουσίαση των προσφυγών από την εισηγήτρια Σύμβουλο, οιπληρεξούσιοι των διαδίκων παρουσίασαν τις θέσεις τους, ενώ για ένα μέρος τωνπροσφυγών παραστάθηκε νομικά η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία τηςΚρήτης. Κατά την προαναφερθείσα διαδικασία, παρενέβη και ο ΠανελλήνιοςΘεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», ύστερα από σχετική απόφαση του ΔιοικητικούΣυμβουλίου να παρασταθεί νομικά σε όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις. Βασικήεπιδίωξη του «Καιρού» είναι να προβάλλει τις θέσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών και να διεκδικήσει μια σύγχρονη και δημιουργική θρησκευτική εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο. Ο νομικός πληρεξούσιος του Συνδέσμου κ. Πάνος Νικολόπουλος ανέπτυξε τις θέσειςτου με περιεκτική αναφορά σε όλα τα ζητήματα που θίγουν οι κατατεθείσεςπροσφυγές. Καταρχάς, υποστήριξε το έννομο συμφέρον της νομικής παράστασης του«Καιρού», ο οποίος εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των θεολόγων της χώρας. Έδειξε ότι ηπαιδαγωγική αποστολή του σχολείου είναι διαφορετική από αυτή της Εκκλησίας, ενώη συνταγματική επιταγή για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης πρέπει ναυλοποιείται με απόλυτο σεβασμό στην ελευθερία των μαθητών. Αναφέρθηκε σεζητήματα που έχουν τεθεί γύρω από τα νέα Προγράμματα Σπουδών, όπως είναι ηκατηγορία περί «προσηλυτισμού» και το καθεστώς που ισχύει στα μειονοτικάσχολεία.

Στις δηλώσεις του κ. Γαβρόγλοι οι Θεολόγοι απαντούν: Σε συνέχεια των ακροτήτων, τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι προσπάθειες εκφοβισμού των δασκάλων και των θεολόγων εκπαιδευτικών, με επίκληση τάχα ποινικών ευθυνών τους, καθώς επίσης οι συστηματικές προσπάθειεςπαραπληροφόρησης των γονέων των μαθητών, ώστε να βρεθούν κάποιοι που θαστραφούν δικαστικά (sic) εναντίον των εκπαιδευτικών εκείνων οι οποίοι απλώςκάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός», αταλάντευτος στο όραμα για μιασύγχρονη και δημιουργική θρησκευτική εκπαίδευση, για μια ακόμη φορά:  Εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του απέναντι στην ποινικοποίηση τωνπαιδαγωγικών απόψεων και ιδεών.  Αποδοκιμάζει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών, από όπουκαι αν προέρχεται.  Δηλώνει τη συμπαράστασή του στον μαχόμενο εκπαιδευτικό που δίνεικαθημερινά τον αγώνα στη σχολική τάξη για πρόοδο και ανάπτυξη τωνμαθητών στο πλαίσιο του θρησκευτικού μαθήματος.  Εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην τελική κρίση της δικαιοσύνης.  Καλεί όλους τους δασκάλους και τους θεολόγους εκπαιδευτικούς νασυσπειρωθούν «εν τω συνδέσμω της ειρήνης» (Εφ 4, 3), γύρω από το όραμαγια την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, απορρίπτοντας κάθεεμπάθεια και ακρότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...