Αρχείο

Απειλείται ο πλανήτης από τα πυρηνικά: Προπολεμική υστερία μετά την κατάρρευση της INF- Ανάπτυξη οπλισμού από τις ΗΠΑ

Τα τύμπανα ενός νέου επερχόμενου παγκόσμιου πολέμου «βαράνε» στην Ουάσιγκτον από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ και την αδήριτη επιθυμία του να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο πυρηνικό οπλοστάσιο, αποσύροντας ταυτόχρονα την χώρα του από την συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών (INF) με την Ρωσία με πρόσχημα το Ιράν και την Κίνα, αναφέρει η ιστοσελίδα southfront.org.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αφού οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συνθήκη για πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), ο ίδιος θα δώσει εντολή να κατασκευαστούν νέα πανίσχυρα πυρηνικά όπλα για να αναγκάσει τη Ρωσία και την Κίνα να «αλλάξουν πορεία» στο ζήτημα αυτό.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Τραμπ και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας John Bolton ισχυρίζονται τώρα ότι εκτός την Ρωσία και η Κίνα παραβιάζει τη Συνθήκη INF, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν αποτελεί μέρος της.

Έτσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλυψε ότι έχει το "νόμιμο" δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με την κατασκευή νέων πυραύλων με πυρηνική γόμωση μεσαίου βεληνεκούς.

Σε συνέντευξη του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant, ο Μπόλτον, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αποσυρθούν από την Συνθήκη INF, όχι μόνο επειδή η Μόσχα την παραβίασε, αλλά επειδή έπραξαν το ίδιο και άλλες χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, οι οποίες είναι ελεύθερες να αναπτύξουν όπλα που απαγορεύονται από την συμφωνία.

«Υπάρχει μόνο μία χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται από τους όρους της συμφωνίας: οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπόλτον προσθέτοντας ότι η Ρωσία φέρεται να την παραβιάζει εδώ και πολλά χρόνια.

Η Συνθήκη INF απαγορεύει στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να κατέχουν, να παράγουν ή να αναπτύσσουν βλήματα εδάφους–εδάφους τύπου Cruise που διαθέτουν βεληνεκές από 500-5.500 χλμ.

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει την Ρωσία για παραγωγή και ανάπτυξη του συστήματος πυραύλων Iskander 9M729, ο οποίος η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την συνθήκη INF.

Η ίδια η συμφωνία είχε σχεδιαστεί για να περιλαμβάνει μόνο την Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά ο Τράμπ θέλει να συμμετέχουν σε αυτήν, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Κίνα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα WSJ, ο Bolton εξηγεί τη στάση των ΗΠΑ, ισχυριζόμενος το γεγονός ότι ναι μεν η Βόρεια Κορέα και η Κίνα δεν αποτελούν μέρος της συνθήκης INF, αλλά αποτελούν απειλή για "ενδεχόμενες αναπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις".

«Έτσι, έχοντας μια συμφωνία ελέγχου των όπλων που περιορίζει μόνο εμάς σε παγκόσμια βάση, αφήνει πολλούς από τους φίλους και συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να αναπτύσσουν παρόμοια όπλα απειλώντας αμερικανικές δυνάμεις, με σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Bolton.

«Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί και την Ρωσία εκτός από τις ΗΠΑ, η οποία συνορεύει με την Κίνα», κατέληξε ο ίδιος.

Τώρα είναι σαφές όμως. Τα κινέζικα βλήματα αποτελούν απειλή για τη Ρωσία!

Έτσι, οι ΗΠΑ θα είναι ελεύθερες να αποσυρθούν από τη Συνθήκη INF.

Είναι λίγο περίπλοκο όμως να αναμένουμε μια σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί μια τέτοιου είδους πολιτική.

https://youtu.be/k22CMtCAzE0?t=3

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...