Κοινωνία

Ο φύλακας των Στροφάδων: «Χόρευε η γη...»

Είκοσι μαρτυρικά δευτερόλεπτα έζησαν οι τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν στο νησί Σταμφάνη - το μεγαλύτερο από τα δυο του συμπλέγματος των Στροφάδων - την ώρα των σεισμών τα ξημερώματα της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου 2018 στην περιοχή του Ιονίου.

Οι δυο φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου κι ο φύλακας της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων την ώρα του σεισμού βρίσκονταν στα κοντέινερ που έχουν μεταφερθεί στο νησί μετά το μεγάλο σεισμό του 1997 που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο ιστορικό καστρομονάστηρο, η ιστορία του οποίου ξεκινά τον 13ο αιώνα.

«Ο σεισμός μας βρήκε στα κοντέινερ», αναφέρει στο TheTOC ο Μάρκος, ένας από τους δυο φύλακες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. «Δεν μπορέσαμε να κουνηθούμε. Χόρευε η γης...»

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν κινδύνεψε κανένας από τους τρεις τους διότι τα κοντέινερ είναι αρκετά μακριά από το Μοναστήρι στο οποίο υπήρξαν αρκετά μεγάλες ζημιές. «Ετσι κι αλλιώς δεν ήταν κατοικήσιμο. Πριν τον σεισμό της Παρασκευής, ωστόσο, ήταν ακόμα επισκέψιμο. «Τώρα δύσκολα θα είναι επισκέψιμο αν δεν αναστηλωθεί. Οι ζημιές είναι ακόμα περισσότερες...»


Οι πτώσεις τμήματος του Πύργου του Μοναστηριού και της σκεπής του Ηγουμενείου προκάλεσαν σκόνη, όπως ο ίδιος αναφέρει στο TheTOC.

«Τώρα ηρεμήσαμε. Μετασεισμούς έχουμε, τους "ακούμε". Παραμένουμε, όμως, καθ' ότι τα κοντέινερς παραμένουν κατοικήσιμα». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι φύλακες από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αλλάζουν βάρδια κάθε 10 - 15 ημέρες κι ο φύλακας από την Ιερά Μητρόπολη είναι μόνιμος.

«Είναι ένας παράδεισος», καταλήγει. «Μακάρι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γι' αυτό το νησί και να αναστηλωθεί το ιστορικό καστρομονάστηρό του».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ