Ελληνοτουρκικά

Πολεμικό σκηνικό στον Έβρο: Οι Τούρκοι ενεργοποιούν εσπευσμένα δυνάμεις κομάντος και αλεξιπτωτιστών - Ελληνική απάντηση με επιθετική άσκηση


Άρωμα πιθανής τουρκικής «προβοκάτσιας» υπάρχει στον αέρα, μετά την εσπευσμένη ενεργοποίηση, μέσω ασκήσεων, τουρκικών δυνάμεων καταδρομών της δύναμης SAT και μονάδας αλεξιπτωτιστών με ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας, ενώ από τις 05 Οκτωβρίου ξεκινά η ελληνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων-2018».  

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι Τούρκοι καταδρομείς εκπαιδεύονται εντατικά, όπως φαίνεται, σε όλα τα αντικείμενα και είδη πολεμικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αεραποβατικές επιχειρήσεις με την συνδρομή μονάδος ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών.

«Οι Τούρκοι καταδρομείς συνεχίζουν τη σκληρή τους κατάρτιση για τα καθήκοντά τους» γράφει η εφημερίδα STAR.

Την ίδια στιγμή τουρκική μονάδα αλεξιπτωτιστών εκτελεί ρίψεις, ενώ επίλεκτα μέλη της εκτελούν ελεύθερο άλμα το οποίο δημοσιοποιείται στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά η ελληνική στρατιωτική ηγεσία προετοιμάζεται στο Πεντάγωνο όλες τις τελευταίες μέρες ενόψει της διακλαδικής νυχτερινής πολυσύνθετης στρατιωτικής άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις νυκτερινές ώρες της τελευταίας μέρας της τουρκικής άσκησης σε περιοχή του Έβρου, αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα και την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Veterano.gr, για την δεύτερη επιθετική άσκηση «βίαιης διάβασης ποταμού», από τεθωρακισμένα και μηχανοκίνητο πεζικό με την συνδρομή πυρών υποστήριξης από αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού, ενώ θα έχουμε ταυτόχρονη κίνηση μονάδος των Ειδικών Δυνάμεων για την δημιουργία προγεφυρώματος στην άλλη όχθη του ποταμού το βράδυ, σύμφωνα με το σενάριο που δημοσιοποίησε η ιστοσελίδα.

https://twitter.com/OzelHarekaTR/status/1046366328175677440?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/OzelHarekaTR/status/1046367612882563073?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/OzelHarekaTR/status/1046369571886837765?ref_src=twsrc%5Etfw

Μιλάμε για άκρως επιθετικά σχέδια τα οποία ήταν στα συρτάρια, και "βγήκαν"  για δεύτερη φορά για να τα υλοποιήσουν οι Έλληνες επιτελείς, ως απάντηση στις πολλαπλές τουρκικές ασκήσεις «βίαιης διάβασης ποταμού» της 55ης μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που ανήκει στο τουρκικό 5ο Σώμα. Οι ασκήσεις αυτές αποτελούν το κύριο μενού τους εδώ και μεγάλο διάστημα έχοντας στόχο τον Έβρο.     

Η ελληνική ενέργεια αφορά σενάριο "περίπτωσης ελληνοτουρκικού πολέμου", στο οποίο ο ελληνικός στρατός απαντά με βίαιη διάβαση του ποταμού από τις ελληνικές δυνάμεις, διείσδυση και προέλαση στην συνέχεια εντός τουρκικού εδάφους.

Πρόκειται σαφέστατα για σχέδιο ελληνικής αντεπίθεσης σε πιθανή βάσει σεναρίου πάντα, τουρκικής επίθεσης στον ποταμό Έβρο, η οποία θα προκαλούσε πανικό και χάος στα σχέδια των τουρκικών δυνάμεων, ειδικά κατά την διάρκεια της νύκτας όπου υπάρχει μειωμένη ορατότητα και πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας μες τίτλο (Γέφυρες πολέμου έστησε η Άγκυρα στον Έβρο: Αιφνιδιαστική άσκηση υλοποιούν οι Τούρκοι Πεζοναύτες – Πολεμικές προετοιμασίες στην Ανατολική Θράκη!), αναφέραμε ότι σκηνικό πολέμου έχει στηθεί εδώ και ένα χρόνο στον Έβρο.

Τούρκικα άρματα μάχης, καθώς και δυνάμεις του στρατού προσομοιώνουν συνεχώς διάβαση του Έβρου ποταμού στα σύνορα με την Ελλάδα, στο πλαίσιο άσκησης για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτό είναι το σενάριο άσκησης που πραγματοποιείται πολύ συχνά την περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολή Θράκη κοντά στον Έβρο και περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού εχθρικής χώρας.

Το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά.

Η επιχειρησιακή διάρθρωση του 2ου Σώματος Στρατού είναι η εξής:

5ο Σώμα Στρατού, με έδρα την Τυρολόη

54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα την Αδριανούπολη55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Ασβεστοχώρι, Αδριανούπολη

65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Λουλέ Μπουργκάς

1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα την Αρτεσκό

105o Σύνταγμα Πυροβολικού, με έδρα την Τυρολόη

Το σενάριο της άσκησης «σημαδεύει» ξεκάθαρα την Ελλάδα μιας και αναφέρει «επίθεση των τουρκικών δυνάμεων σε μια χώρα πέρα από τη λίμνη με σκοπό την μεταφορά όσο τον δυνατόν περισσότερων οχημάτων και αρμάτων μάχης σε μικρό χρονικό διάστημα (Πιο πέρα είναι μόνο ο Έβρος ή ποταμός Μαρίτσα).

Στην προσομοίωση έχουμε και την ρίψη πυρών πυροβολικού ενώ στο σενάριο συμμετέχουν και πλωτά μέσα στην περιοχή της άσκησης διάβασης.

Όπως δείχνουν λοιπόν όλες οι τελευταίες κινήσεις των Τούρκων, ειδικά αυτής με τους δύο αυτόμολους Τούρκους στρατιώτες που παραδόθηκαν πίσω, πιθανόν, να έχουμε προσπάθεια πρόκλησης κάποιου επεισοδίου είτε στον Έβρο, είτε σε κάποιο νησί στο Αιγαίο, κατά την διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων-2018», για να πετύχουν ενδεχομένως τα σχέδια τους.

Οι Τούρκοι "γκριζάρουν" το Αγαθονήσι

Για παραβίαση των συνόρων εγκαλεί τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Αμύνης της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλίμ με δηλώσεις του που φιλοξενούνται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της Κεμαλικής εφημερίδας Σοζτσού.

Το «περιστατικό» ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο facebook σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα πράγματα στο Αιγαίο να είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο νομίζουμε.

Δείτε την ανάρτηση:

https://www.facebook.com/TheodorakisStavros/posts/2095499197181543&width=500
Οι νεο-οθωμανοί είναι πραγματικά εκτός ελέγχου και κλιμακώνουν μπροστά στα μούτρα των Αμερικανών, τους οποίους ο Ερντογάν κατηγορεί ως διοργανωτές στρατηγικής περικύκλωσης της Τουρκίας μέσω Ελλάδος με σκοπό προφανώς την διάλυση της.

 

 

https://youtu.be/8DTJtRHP450?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ