Πατριαρχεία

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προειδοποιεί την Κωνσταντινούπολη: Η επικοινωνία με σχισματικούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφορισμό-Ράβει κοστούμι για προκαθήμενος ο Φιλάρετος

Σοβαρή προειδοποίηση είχαμε από την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία υπενθυμίζει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον κίνδυνο αφορισμού για την επικοινωνία με σχισματικούς.

"Ο ηγέτης μας ζήτησε από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επηρεάσει τον επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος διεξάγει διάλογο με σχισματικούς στο κανονικό έδαφος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν γνωρίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ότι η επικοινωνία με σχισματικούς φέρει τον κίνδυνο αφορισμού από το Εκκλησία;" δήλωσε ο Μητροπολίτης Παύλος, επικεφαλής της Μονής των Σπηλαίων στο Κίεβο, σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του μοναστηριού.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ως ορθόδοξος επίσκοπος ανησυχούσε πολύ «από τη σιωπή στο θέμα αυτό αρκετών άλλων Εκκλησιών οι οποίες πιθανότατα φοβούνται τις συνέπειες μιας σύγκρουσης με την Κωνσταντινούπολη παρά με τον ίδιο τον Χριστό».

Ο μητροπολίτης Παύλος εξέφρασε επίσης την αμηχανία ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σκέφτηκε ότι δικαιούται να παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Είναι η ισότητα της επισκοπής και η ισότητα μεταξύ όλων των επισκόπων, αλλά ποιος δίνει στην Κωνσταντινούπολη και στους αρχιερείς της το δικαίωμα να αποδίδουν στους εαυτούς τους τα καθήκοντα που προσπαθούν να σφετεριστούν; Εκπλήσσομαι που το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ου στρέφεται στνη αίρεση και στο σχίσμα επιδιώοντας μια ένωση με τη Ρώμη, προσπαθεί να επιβάλει το πρωτοκαθεδρία σε άλλο, βαθιά ορθόδοξο κράτος" , είπε.

Κάθε κομμάτι  της Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες καθώς και τους απαραβίαστους κανόνες: στον Πανάγιο Τάφο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διεξάγει λειτουργικές υπηρεσίες εκτός των μελών της αδελφότητας που ζουν εκεί, κανείς δεν θα επιτρεπόταν να διεξάγει μια λειτουργική υπηρεσία στο Μοναστήρι των Σπηλαίων ή να λειτουργήσουν αυθαίρετα, τέτοια πράγματα δεν είναι δυνατά σε κανένα από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους επίσης", δήλωσε ο Μητροπολίτης Παύλος.

"Και γι 'αυτό η Κωνσταντινούπολη δεν έχει κανένα δικαίωμα να μας επισημάνει ποιος έχει δίκιο και ποιος είναι λάθος", είπε.

Φιλάρετος

"Ο επικεφαλής της ουκρανικής εκκλησίας θα εκλεγεί σε ενοποιητική συνέλευση και μια ενοποιητική συνέλευση θα αποτελείται από 41 ιεράρχες του Πατριαρχείου Κιέβου, 12 ιεράρχες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας και 10 ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας", δήλωσε ο "Πατριάρχης Κιέβου" ο σχισματικός Φιλάρετος σε συνέντευξή του με το κανάλι πέντε.

Ο επικεφαλής της εκκλησίας θα εκλεγεί μόλις η Κωνσταντινούπολη αποφασίσει να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία και θα δεχτεί τον τόμο της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ