Κόσμος

Ελληνικά φτερά στη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία!

Με την τιμητική αναφορά από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ της συνοδείας του αεροσκάφους διοικήσεως και ελέγχου της Συμμαχίας από δύο ελληνικά F-16C της 337 Μοίρας «Φάντασμα» και ταυτόχρονη μεταφορά της εικόνας αυτής στο έδαφος ξεκίνησε σήμερα και το ουσιαστικό επιχειρησιακό σκέλος της μεγαλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητος του ΝΑΤΟ από το τέλος του «Ψυχρού πολέμου», της ασκήσεως “Trident Juncture 2018”, που με επίκεντρο τη Νορβηγία θα πραγματοποιηθεί σε όλο τον βόρειο τομέα του ΝΑΤΟ.

Στην προαναφερθείσα άσκηση συμμετέχουν συνολικώς 50.000 άτομα, 10.000 οχήματα κάθε είδους, 65 πολεμικά πλοία, 250 μαχητικά αεροσκάφη από 31 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενες με τη Συμμαχία χώρες.

Η Ελλάδα συμμετέχει με τέσσερα μαχητικά F-16C/D Block.52+ της ιστορικής 337 Μοίρας «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγος Μάχης από την Αεροπορική Βάση Λαρίσσης, και με ανάλογο προσωπικό πιλότων και τεχνικών, που έχουν μετασταθμεύσει στη μεγάλη αεροπορική βάση της Βασιλικής Νορβηγικής Αεροπορίας του Σταβάνγκερ, καθώς και με 3 επιτελείς μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι συμμετέχουν στο Special Operations Coordionation Center Response Cell.

Η άσκηση τυπικά ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Νοεμβρίου 2018, και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση ασκήσεως μετά στρατευμάτων (LIVEX) 25 Οκτωβρίου μέχρι 7 Νοεμβρίου και την εν συνεχεία δεύτερη φάση που είναι σε επιτελικό επίπεδο, άνευ στρατευμάτων (CPEX/=Command Post Exercise) το διάστημα 14-23 Νοεμβρίου 2018.

Σε αυτήν συμμετέχουν για πρώτη φορά παραδοσιακά «ουδέτερες» χώρες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, και η άσκηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποιήσεως των όρων του περίφημου άρθρου 5 της Συμμαχίας, όπου μία κινδυνεύουσα χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση από κάποια «εχθρική» χώρα και οι υπόλοιπες χώρες σπεύδουν σε βοήθειά της.

Αν και πουθενά δεν αναφέρεται το παραμικρό, η άσκηση αποτελεί σαφή «απάντηση» στη Ρωσία και στην προηγηθείσα προ μηνός επίσης μεγαλύτερη ρωσική άσκηση από του πέρατος του «Ψυχρού πολέμου» στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 300.000 Ρώσοι στρατιωτικοί.

newpost.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ