Τεχνολογία

Εκανες... μούσκεμα το laptop σου; Kάνε αμέσως αυτές τις 6 κινήσεις

Έχει χυθεί νερό στον φορητό σου υπολογιστή; Αντέδρασε γρήγορα και ίσως είσαι σε θέση να το διορθώσεις...

Καταρχάς μην αγχώνεσαι, όλοι έχουμε ζήσει αυτή την τραγική στιγμή. Κάποιοι από εμάς έχουμε ρίξει καφέ πάνω στο laptop μας περισσότερες από μια φορές – έχουμε γίνει experts στο συγκεκριμένο θέμα βλέπεις.

Τα κακά νέα είναι πως δεν γνωρίζω για το αν το laptop σου θα αναστηθεί ή όχι, αλλά σίγουρα μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά βήματα για να βοηθήσετε την κατάσταση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν πέσει νερό στον υπολογιστής, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Πρέπει να τον απενεργοποιήσετε, να αποσυνδέσετε και να αφαιρέσετε τη μπαταρία ταυτόχρονα .

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Μην κάνετε τον κόπο να κάνετε τα κατάλληλα βήματα για να τον απενεργοποιήσετε κανονικά - προχωρήστε σε άμεσο τερματισμό και πατήστε το κουμπί λειτουργίας μέχρι να κλείσει το μηχάνημά σας.

1. Κλείστε το laptop σας

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Αποσύνδεσε το laptop σου από το ρεύμα (εφόσον το έχεις συνδεδεμένο με το φορτιστή) και στη συνέχεια πάτα το κουμπί κλεισίματος για περίπου 10 δευτερόλεπτα έως ότου κλείσει εντελώς.

2. Αφαιρέστε όλα τα εξαρτήματα που είναι εύκολα αποσπώμενα.

Αποσυνδέστε το ποντίκι και τα καλώδια και αφαιρέστε τις μονάδες flash και DVD.

3. Μην το βάλετε σε κουτί με ρύζι

Επειδή έχω δει και έχω ακούσει πολλά, έχετε κατά νου πως τα laptops δεν είναι σαν τα κινητά. Δεν χρειάζεται να βάλετε το laptop σας σε ένα κουτί με ρύζι για να στεγνώσει εντελώς, γιατί πολύ απλά μετά θα τρέχετε να βγάλετε το ρύζι μέσα από την μητρική πλακέτα – και πίστεψε με, δεν είναι και πολύ ευχάριστο.

4. Στεγνώστε το εξωτερικό του μηχανήματος.

Ανοίξτε το φορητό σας υπολογιστή όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατήστε το ανάποδα και σκουπίστε τις υγρές επιφάνειες που βλέπετε με μια πετσέτα ή άλλο απορροφητικό ύφασμα χωρίς χνούδι. Ο τύπος του υγρού: Το νερό είναι το λιγότερο διαβρωτικό, ενώ τα πιο ζιζανιοκτόνα και τα αλκοολούχα υγρά είναι τα πιο επιβλαβή.

5. Αφήστε το για τουλάχιστον μια ημέρα κλειστό.

Αν είσαι ανυπόμονος να δεις τα νέα σου e-mails και να γράψεις το επόμενο άρθρο σου, τότε μετά από τουλάχιστον ένα 12ωρο προσπάθησε να το ξανά ανοίξεις. Θα σας πρότεινα να το αφήσετε κάνα διήμερο, αλλά εσείς ξέρετε καλύτερα.....

6. Κάντε backup στα αρχεία σας

Ακόμη κι αν το laptop σου λειτουργήσει, αυτό δεν σημαίνει πως μετά από λίγες ημέρες δεν θα σας μείνει στα χέρια (φτου-φτου χτύπα ξύλο). Καλό είναι να κρατήσετε ένα backup με τα προσωπικά και σημαντικά σου αρχεία ώστε μια στο εκατομμύριο να γίνει κάτι, να τα έχετε όλα σε κάποιο εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Αν το laptop σας και πάλι δεν ανοίγει – εφόσον ακολουθήσατε τα παραπάνω βήματα ή αν το πήγατε σε τεχνικό και σας είπε ότι κάηκε η μητρική και όλα τα σχετικά, τότε θα σας πρότεινα να αγοράσετε ένα καινούργιο.
Άλλωστε, όλα για κάποιο λόγο γίνονται.

Μίλτος Τσιτούρης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...