Αρχείο

Δραματική προειδοποίηση από Μόσχα: «Σημείο μηδέν η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά» - «Πυραυλική κρίση ανάλογη της Κούβας»

Συνταρακτικές δηλώσεις έκανε Ρώσος βουλευτής της αμυντικής επιτροπής της Δούμα με αφορμή την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. 

«Το αδιέξοδο ωθεί τον κόσμο σε μια άλλη πυραυλική κρίση της Κούβας μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελέγχου των όπλων», δηλώνει ο Ρώσος βουλευτής.

«Τότε ήμασταν τυχεροί και αποφύγαμε την ανταλλαγή πυρηνικών επιθέσεων αλλά τώρα μόνο ο Θεός ξέρει που μπορεί να καταλήξουν όλα αυτά», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές κεφαλές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς (INF), η οποία αφορά πυρηνικούς και συμβατικούς πυραύλους βραχείας και μέσης εμβέλειας, κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση της.

«Η Ρωσία, δυστυχώς, δεν τίμησε τη συμφωνία, οπότε και εμείς πρόκειται να τερματίσουμε τη συμφωνία και να αποσυρθούμε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από την Νεβάδα.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Αλεξέι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «θα βρεθούμε στο σημείο μηδέν» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και θα οδηγηθούμε «σε ένα σημείο που θα μοιάζει με την πυραυλική κρίση της Κούβας».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ράιμπακφ, δήλωσε ότι μια μονομερής απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι «πολύ επικίνδυνη» και θα οδηγήσει σε «στρατιωτικοοικονομικά» αντίποινα.

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1987, δήλωσε ότι θα ήταν λάθος για την Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από τη συνθήκη.

«Δεν καταλαβαίνουν πραγματικά στην Ουάσιγκτον που θα μπορούσε να οδηγήσει;» αναρωτήθηκε ο Γκορμπατσώφ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει πυραύλους αυτού του τύπου παραβιάζοντας τη συνθήκη INF, δίνοντας την δυνατότητα να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή μια πυρηνική επίθεση στην Ευρώπη. Η Ρωσία διαψεύδει όμως κάθε τέτοια παραβίαση.

Αυτές οι κατηγορίες αφορούν τους ρωσικούς πυραύλους Iskander οι οποίοι διαθέτουν βεληνεκές, κατά τις ΗΠΑ, άνω των 400 χλμ στην έκδοση Μ.

Ο Iskander θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της απειλής να εκτοξεύσει κάποιους από τους πυραύλους στο Καλίνινγκραντ κατά των Βαλτικών χωρών και της Πολωνίας.

Το 2015, η Ρωσία εγκατέστησε για σύντομο χρονικό διάστημα πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ με τους οποίους απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη κατά τους δυτικούς.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν ανάλογα όπλα εκτός εάν Ρωσία και Κίνα συμφωνήσουν να διακόψουν την ανάπτυξη αυτών των πυραύλων, ενώ η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ένα νέο πύραυλο κρουζ, παρά τις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχων ότι αυτό παραβιάζει τη συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων εδάφους–αέρος και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ανέφερε προ καιρού η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ κατέληξαν το 2014 ότι η Ρωσία παραβιάζει την Συνθήκη του 1987 για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς, προχωρώντας σε δοκιμή ενός πειραματικού νέου πυραύλου κρουζ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαπιστώσει πλέον ότι και ο πύραυλος SSC-8 βρίσκεται σε λειτουργία και έχει αναπτυχθεί κρυφά, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς εξάλειψε τους πυρηνικούς και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 500 ως 5.500 χιλιομέτρων.

Ο κόσμος κινδυνεύει ενδεχομένως να ξαναζήσει τα γεγονότα του 1962 με την κρίση της Κούβας, όμως τότε είχαμε ηγέτες που είχαν ζήσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή,  κατανοώντας την άστοχο του πράγματος.

Σήμερα όμως κυβερνούν ηγέτες που "παίζουν" στην κυριολεξία με τα πυρηνικά όπλα χωρίς να κατανοούν καθόλου τις πράξεις τους.   

https://youtu.be/7wArh3eb9v0?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...