Κυβέρνηση

Έτοιμη η ομάδα που θα “σβήσει” την Ελληνική Ιστορία: Από κόσκινο τα βιβλία σε Αθήνα-Σκόπια - Ενεργοποιούν το άρθρο 8 - Τα αλλάζουν όλα

Άνοιξε ι η Κερκόπορτα για τον Ελληνισμό με την Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Οποιος διαβάσει την συμφωνία βήμα-βήμα και προσεχτικά, θα δει πως υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία προκαλούν σοκ και δέος.

Αυτό διότι αντί να είναι με την πλάτη στον τοίχο τα Σκόπια, η Ελλάδα ανοίγει πλέον το κουτί της πανδώρας.

Ανοίγουμε από το πουθενά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην περιοχή.

Βήμα-βήμα υλοποιείται η Συμφωνία των Πρεσπών σε Αθήνα και Σκόπια. Τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ έδωσε το «πράσινο φως» στην πρόταση Ζάεφ για τις πρώτες αλλαγές του Συντάγματος και σήμερα διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον Νίκο Κοτζιά η σύνθεση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας - ΠΓΔΜ, η οποία θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία των δύο χωρών ώστε να αφαιρεθούν τυχόν εκφάνσεις αλυτρωτισμού.

Η εξέταση του σχολικού υλικού θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα». Οι δύο χώρες είναι ισότιμες στην Επιτροπή και η κάθε μια αριθμεί επτά μέλη.

Το ελληνικό τμήμα αποτελείται από:

1. Μάρκο Μπόλαρη, Υφυπουργό Εξωτερικών, ως Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής.
2. Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
3. Νικόλαο Ζάικο, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
4. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. Ιάκωβο Μιχαηλίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
6. Ευθύμιο Χαρλαύτη, Σύμβουλο Πρεσβείας Α΄, Α3 Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Υπουργείου Εξωτερικών.
7. Αθανάσιο Λούπα, Υποψήφιο Διδάκτορα Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από πλευράς πΓΔΜ, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά των Σκοπίων, η Επιτροπή στελεχώνεται από τους:

1. Ambassador Victor Gaber, Head
2. Professor Dalibor Jovanovski, PhD, Member
3. Professor Nikos Chausidis, PhD, Member
4. Professor LjudmilSpasov, PhD, Member
5. Assistant Professor Ana Chupeska-Stanishkovska, PhD, Member
6. Professor FahriRamadani, PhD Member
7. Professor Kica Kolbe, PhD, Member.

Η εξέταση των σχολικών βιβλίων και του συνοδευτικού υλικού, όπως χάρτες και άτλαντες, θα γίνει με βάση «αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».

Δηλαδή με λίγα λόγια, αν θεωρήσουν ως αλυτρωτισμό τον Μακεδονικό Αγώνα οι Σκοπιανοί, τότε θα αφαιρεθεί από το κεφάλαιο της Ιστορίας. Απλά πράγματα.

Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν κυρωθεί από Σκόπια και Αθήνα οι εισηγήσεις της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές.

Οι πρώτες αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια

Το υπουργικό συμβούλιο στην ΠΓΔΜ ενέκρινε την πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά στις συνταγματικές αλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους», δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές

Τι προβλέπει το άρθρο 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών:

«Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μια Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των υπουργείων Εξωτερικών και Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές. Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον θεωρήσει κατάλληλο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση τη χρονιά μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές. Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιασδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μία ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 12».

Ο Στρατηγός αράχνη κονιορτοποιεί την Κυβέρνηση

Αυτή η αναιμική δυναμική του δημοψηφίσματος μπορεί να παραλληλιστεί όχι με την συμμετοχή, αλλά με την πίεση που δέχτηκαν οι Κύπριοι για το Σχέδιο Ανάν. Είναι αυταπόδεικτο, επίσης, ότι το σλαβικό και βουλγαρικό στοιχείο είναι παρά πολύ ισχυρά στη FYROM, σε μια γεωπολιτική σκακιέρα που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν όσοι θεωρούσαν ότι οι Σκοπιανοί στο σύνολό τους αισθάνονται Μακεδόνες…

Ο Μακεδονισμος είναι βαθειά ριζωμένος στους πρώην Σλάβους κομμουνιστές της πΓΔΜ και, ατυχώς, στα τέκνα όσων εγκατέλειψαν την Ελλάδα μετά την ήττα τους τον Αύγουστο του 1949 σε Γράμμο – Βίτσι απο τον Εθνικό Στρατό. Η πλειονότητα εξ αυτών κατείχαν και κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, για παράδειγμα ο τέως πρόεδρος Γκλιγκόρωφ ήταν Γρηγορόπουλος, ο νυν ΥΠ.ΕΞ. Δημητρώφ είναι από την Αριδαία με επίθετο Παπαδημητρίου, κ.λπ.

Εξ άλλου, πλέον των 200.000 Σλάβων της FYROM έχουν πάρει βουλγαρική υπηκοότητα. Τελικά, ποιοι ψήφισαν; Το 28% του πληθυσμού που είναι Αλβανοί, όπως και το 5% οι Τούρκοι, μαζικά προσήλθαν για να ονομασθούν Μακεδόνες που κατοικούν στη Βόρεια Μακεδονία Ατυχώς, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θνησιγενής για αυτούς που την εμπνεύσθηκαν ενδίδοντας σε πιέσεις για ίδια οφέλη ένθεν και ένθεν των ελληνοσκοπιανών συνόρων.

Ο Έλλην Μακεδόνας εν πλήρει αγανακτήσει παρακολουθεί την ενδοτικότητα των συντακτών της Συμφωνίας και αδυνατεί να αντιληφθεί τι τους εμπνέει και αν αντιλαμβάνονται τα ολέθρια αποτελέσματά της σε βάρος του Ελληνισμού, που ήδη προκύπτουν πριν ακόμη εγκριθεί. Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ως ο κύριος ομιλητής προσπάθησα να γεμίσω την φαρέτρα του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. με επιχειρήματα, ομού με τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που δεν ήταν ούτε «εθνίκια» ούτε ετερόκλητος όχλος.

Εύχομαι στο μέλλον να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η όποια πολιτική ηγεσία θα προέλθει απο τις εκλογές και να μην τραυματίσει την ήδη τρωθείσα εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων από τα Μνημόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...