Κύπρος

Συναγερμός στην Α.Μεσόγειο - Ευθεία απειλή Άγκυρας κατά Ελλάδας-Ισραήλ: «Αν πλησιάσετε τον Πορθητή σας βυθίζουμε»

Προκαλούν οι Αλβανοί στα ΒΔ μετά την εκτέλεση του Έλληνα υπηκόου από την αστυνομία, προκαλούν και οι Τούρκοι σε Αιγαίο, ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο σύσσωμο τον ελληνισμό που ευρίσκεται σε κίνδυνο.

Τουρκική εφημερίδα γράφει σήμερα "για έξοδο του γνωστού πλωτού γεωτρύπανου Φατιχ για εργασίες γεώτρησης στα δυτικά της Κύπρου, περιοχή που αποτελεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας(!!). Το πλωτό γεωτρύπανο Φατιχ θα κινείται υπό την προστασία των τουρκικών πολεμικών πλοίων".

Αυτήν την στιγμή ο "πορθητής" έχει δίπλα του τουρκικά πολεμικά πλοία. Τούρκοι χρήστες του twitter ανέβασαν τις προηγούμενες μέρες φωτογραφίες που δείχνουν να είναι κοντά η τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya (O.H. Perry).

https://twitter.com/i/status/1057212021446447104

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντόνμεζ, δήλωσε ότι το έργο συνεχίζεται και δήλωσε ότι σε λίγο θα έρθει στην περιοχή και δεύτερο όμοιο πλοίο.

Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει πιθανό σχέδιο ταυτόχρονων γεωτρήσεων σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, συνοδεία ισχυρότατων τουρκικών μονάδων επιφανείας αλλά και υποβρυχίων.

Η πρόκληση που μας επιφυλάσσει ο Ερντογάν θα είναι διπλή και για αυτό τον λόγο έχει προετοιμάσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πιθανή δράση στην περιοχή.

Συνολικά, περίπου 15 τουρκικά πολεμικά πλοία και 2-4 υποβρύχια δρουν στην περιοχή αναμένοντας μόνο την ελληνική στρατιωτική αντίδραση ενώ παραδίπλα πλέουν αμερικανικά και ισραηλινά πλοία.

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Το τεράστιο παιχνίδι του Σουλτάνου με την «τουρκική» ΑΟΖ μέχρι ΝΑ της Κρήτης ενώ ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Α.Λιβύη), είχαμε αναφέρει ότι η Τουρκία σε μια «έξαψη» των προσπαθειών της προσπαθεί εναγωνίως να χαράξει «γκρίζες ζώνες», κυρίως στο Αιγαίο αλλά και στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Αιγαίο, Κρήτη, Κύπρο και Αίγυπτο ικανοποιώντας παράλληλα και άλλους.

Η Τουρκία αρχικά έχει λάβει επίσημη θέση διεκδικώντας ΑΟΖ σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Χ.Ακάρ, από τα Δωδεκάνησα μέχρι ΝΑ της Κρήτης, προκαλώντας τις ΗΠΑ και την EXXON MOBILL η οποία ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί ολόκληρη την νότια πλευρά της μεγαλονήσου.

Ως γνωστό ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την 24η Οκτωβρίου παρουσίασε και χάρτη με τις διεκδικήσεις της χώρας του που φτάνει μέχρι την ΑΟΖ της Λιβύης, σε μια προσπάθεια εγκλωβισμού και ακύρωσης των σχεδίων ΗΠΑ-Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Akar απείλησε λέγοντας ότι δεν θα ήταν δυνατό κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας.

Τα σχόλιά του ήρθαν μια ημέρα μετά την τουρκική προειδοποίηση προς την Ελλάδα, ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από έξι σε 12 ναυτικά μίλια θα ήταν αιτία  πολέμου.

Όλα είναι έτοιμα όμως και για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.

Πρόκειται για τη γεώτρηση με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η διαδικασία εφοδιασμού καυσίμων του γεωτρύπανου, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνη».

Στο λιμάνι Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης, ενώ σε θέση αναμονής είναι και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης.

Την ίδια ώρα πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι σήμερα θ’ αρχίσει η γεώτρηση στο στόχο «Αλάνια-1» και θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου.

Θέση στα τεκταινόμενα στην Κύπρο παίρνει το Ισραήλ με την αποστολή δυνάμεων του στην μεγαλόνησο για εναέριες και χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις.  Στο θέμα επεμβαίνει και η Αίγυπτος η οποία έθεσε το στόλο της σε ετοιμότητα για αναμενόμενες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο.

Με εντολή του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, το αιγυπτιακό Ναυτικό με πολεμικά πλοία, υποβρύχια, το ελικοπτεροφόρo MISTRAL, πυραυλακάτους και φρεγάτες FREMM ακροβολίστηκαν δημιουργώντας «ασπίδα” στο τμήμα της ένωσης των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.

Η οποιαδήποτε πιθανή τουρκική πρόκληση θα πέσει πάνω όμως στην κοινή ισραηλο-κυπριακή άσκηση και στην παρουσία και αιγυπτιακών μονάδων επιφανείας προκαλώντας οργή στην Άγκυρα.

Έλληνες αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία του Ρ.Ερντογάν κινείται σαφώς για να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα,σε μια έξαψη νέο-οθωμανισμού, ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του σε Συρία και Ιράκ.

Οι Τούρκοι μπορούν και συνδιαλέγονται σήμερα με μεγάλες δυνάμεις για την τύχη της Συρίας ως ισότιμο μέλος των «ισχυρών» της ΝΑ Μεσογείου και αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο κίνδυνο για Ελλάδα και Κύπρο σε σχέση με τις τουρκικές αξιώσεις.

Ο χρόνος και η πορεία θα δείξει ότι ίσως βρεθούμε μόνοι μας απέναντι στον σουλτάνο Ερντογάν, η συνέχεια όμως θα είναι εντελώς διαφορετική διότι όλοι οι υπόλοιποι "παίκτες" τον αναμένουν «στην γωνία» για τα δικά τους συμφέροντα βέβαια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ