Αρχείο

Συνωστισμός αμερικανικών δυνάμεων στο Αιγαίο: Τα USNS Carson City και USNS Trenton στο ναύσταθμο της Σούδας - Έντονη η παρουσία του ΠΝ των ΗΠΑ

Επίδειξη ισχύος και προετοιμασία για σημαντικότατες γεωπολιτικές ανακατατάξεις δηλώνει η έντονη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Σούδα με τον κατάπλου δύο ταχύπλοων υπερσύγχρονων σκαφών.

Σε συνδυασμό με τη μεταφορά του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ, USS Harry Truman, και τις τελευταίες δηλώσεις περί τουρκικής απειλής στη Μεσόγειο, η Ουάσινγκτον ενισχύει δραματικά τις δυνάμεις της στην περιοχή και στέλνει ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Άγκυρα.

Μέσω Ελλάδας, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντική επιρροή στην περιοχή και απειλούν την πορεία της επεκτατικής πολιτικής του Ρ.Τ. Ερντογάν, η οποία μπαίνει ως εμπόδιο στα σχέδια του Λευκού Οίκου για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή αλλά και την δημιουργία του Κουρδικού Κράτους.

Ο συνωστισμός δυνάμεων σε περιοχές Αιγαίου και Μεσογείου προμηνύει σημαντικές εξελίξεις που θα επιφέρουν ταχύτατες αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και την στρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατέπλευσε στην προβλήτα της βάσης στο Μαράθι, το εντυπωσιακό καταμαράν USNS Carson City, ενώ προερχόμενο από τον Πειραιά κατέπλευσε και το USNS Trenton, το οποίο είχε «δέσει» στο Μαράθι και τον περασμένο Αύγουστο.

Το USNS Carson City ναυπηγήθηκε το 2015 και τέθηκε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα τον Ιούνιο του 2016, ενώ ανήκει στην Sealift, την δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού και έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών στέγης και θαλάσσιων μεταφορών για όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο αποβατικό σκάφος, στις αρχές Σεπτεμβρίου εκτελούσε αποστολή σε Κυπριακά χωρικά ύδατα ανοικτά της Λάρνακας, σύμφωνα με το veteranos.gr, ενώ και τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της παρουσίας των ΗΠΑ στην Κύπρο λόγω των Τουρκικών προκλήσεων για το θέμα των υδρογονανθράκων.

Το Carson City έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρων, ανώτερη ταχύτητα 43 κόμβων και 41 άτομα πλήρωμα, ενώ μπορεί να μεταφέρει αποβατικά στρατεύματα και οργανικό ελικόπτερο.

Ταυτόχρονα, στη Μεσόγειο εισήλθε το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman, συνοδευόμενο από μεγάλη ομάδα στρατιωτικών σκαφών., όπως είχαμε αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το USS Harry S. Truman διανύει τον Ατλαντικό αφού απέπλευσε από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ μετά από την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Αυτή τη στιγμή η πορεία του αεροπλανοφόρου, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Μέση Ανατολή τον Απρίλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο RT συνοδεύει τις πρόσφατες απειλές των ΗΠΑ προς τη Δαμασκό.

Τα στοιχεία που δόθηκαν από το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (USNI) τη Δευτέρα έδειχναν το πλοίο στον Ατλαντικό περίπου χίλια χιλιόμετρα δυτικά της νότιας ακτής της Ιρλανδίας, ενώ η προηγούμενη θέση του πλοίου που ανέφερε η USNI την προηγούμενη εβδομάδα δεν απέχει πολύ από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο που έχει πλήρωμα 6.500 ναυτικούς αναχώρησε από τη βάση του στο Norfolk και συμμετείχε σε δραστηριότητες υποστήριξης στον Ατλαντικό που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η άσκηση του πολεμικού πλοίου στον Ατλαντικό έγινε μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για «γρήγορη και ανάλογη» ανταπόκριση σε περίπτωση που το Συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της μάχης για την Ιντλίμπ.

Ο συνωστισμός αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή προστίθεται στις προειδοποιητικές δηλώσεις πρώην αξιωματούχων του Αμερικανικού Πενταγώνου που ορίζουν την Τουρκία ως την υπ' αριθμόν 1 απειλή στη Μεσόγειο για τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον.

Όταν think tank σαν το American Enterprise Institute (καθορίζει την πολιτική των ΗΠΑ) θεωρεί την Τουρκία τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ΗΠΑ στην Α.Μεσόγειο, τότε ο κόσμος «αναποδογύρισε”, και έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις.

Πραγματικά συνταρακτικές δηλώσεις έχουμε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από πρώην αξιωματούχους του Πενταγώνου για τις κινήσεις Ερντογάν σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο που υποδεικνύουν «οθωμανικά σχέδια», καθιστώντας την Τουρκία την υπαρθμ 1 απειλή.

«Η Τουρκία έχει γίνει η κύρια και πρωταρχική απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι η Ρωσία, η Συρία ή το Ιράν», δήλωσε ο Michael Rubin, ειδικός αναλυτής στο ινστιτούτο American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Η στρατιωτική συγκέντρωση της Τουρκίας γύρω από το νησί της Κύπρου δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από την Ουάσινγκτον, διότι αποβλέπει στην λεηλασία των κυπριακών πόρων φυσικού αερίου για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της», δήλωσε ο Ρούμπιν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ