Πατριαρχεία

Νέες προειδοποιήσεις της Μόσχας στο Φανάρι: Αλλάξτε τακτική. Η απάντηση θα είναι εξαιρετικά ισχυρή

Με τον ασκό του Αιόλου να έχει ανοίξει για τα καλά μετά την κίνηση του Φαναρίου να διορίσει Εξάρχους στο Κίεβο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επανήλθε με νέες προειδοποιήσεις και παροτρύνει την Κωνσταντινούπολη να μην αντικαταστήσει την κανονική λογική με την πολιτική λογική.

"Δεν υπάρχουν κανονικοί λόγοι για τη δημιουργία μιας «ενοποιημένης τοπικής εκκλησίας» στην Ουκρανία, και αυτά τα σχέδια υπαγορεύονται αποκλειστικά από τις προσωπικές φιλοδοξίες και την πολιτική", ανέφερε ο επικεφαλής του Συνεδριακού Τμήματος Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ του ρωσικού Πατριαρχείου Βλαντιμίρ Λεγκούντα σήμερα Δευτέρα.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Legoyda χαρακτήρισε την κατάσταση ως "μια προσπάθεια υποκατάστασης της κανονικής λογικής με την πολιτική λογική".

"Αν κοιτάξετε τον χάρτη της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας, θα δείτε ότι υπάρχουν όχι μόνο εθνικές Εκκλησίες εκεί, αλλά και οι Εκκλησίες ενωτικές σε διάφορες χώρες. Γιατί να σπάσουμε αυτή την ενότητα, γιατί να σπάσουμε την ενότητα των αδελφικών μας λαών - και πολλοί πιστεύουν ότι είναι ένα έθνος, είναι απολύτως ακατανόητο, δεν υπάρχουν ουσιαστικά κανονικά κίνητρα για αυτό - μόνο οι προσωπικές φιλοδοξίες και η πολιτική ", δήλωσε .

Αυτά τα δύο κίνητρα είναι ακριβώς αυτά για τα οποία «ζητούν την λεγόμενη αυτοκεφαλία» τόνισε

Η Λέγκουντα είπε ότι ελπίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος "θα ακολουθήσει διαφορετικές αρχές".

Μια τοπική και ανεξάρτητη Εκκλησία που «δεν εξαρτάται από τη Μόσχα με κανέναν τρόπο» υπάρχει ήδη στην Ουκρανία και είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους, ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος. "Αυτή η Εκκλησία απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, αυτή είναι μια Εκκλησία που έχει το δικό της πρωτάτο, τον Μακαριότατο Ονούφριο, τα υπόλοιπα είναι πολιτική λογική", δήλωσε.

Πάντως ο ίδιος σε άλλη συνέντευξη την Κυριακή το βράδυ υπογράμμισε πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης να αποφύγει την ανάμειξη στις εκκλησιαστικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, η δήλωση της Συνόδου της Μόσχας το Σάββατο σηματοδοτεί σαφώς ότι εάν η Κωνσταντινούπολη ακολουθήσει τα βήματα για την Ουκρανία που έχει ανακοινώσει, το Πατριαρχείο της Μόσχας σίγουρα θα λάβει αντίμετρα, ανέφερε ο Λεγκούντα  σε μια εκπομπή στο Τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.

"Η απάντηση θα είναι εξαιρετικά ισχυρή", είπε.

"Σίγουρα, η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι πιο σημαντική για εμάς στην περίπτωση αυτή", είπε.

Ως εκ τούτου, «η Ρωσική Εκκλησία σίγουρα προσπαθεί να διατηρήσει την ειρήνη και να κρατήσει μακριά τους αδελφούς μας από κάποιες ανεπανόρθωτες ενέργειες στο μέτρο του δυνατού», δήλωσε και συμπλήρωσε:

"Η συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Αυγούστου ήταν μια ζωντανή επίδειξη της ετοιμότητας μας για διαπραγματεύσεις και διατήρηση της ειρήνης".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ