Κυπριακό

Κυπριακό: Αποφάσεις στον ΟΗΕ υπό το πρίσμα ραγδαίων εξελίξεων στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας (βίντεο)

Στο πλαίσιο των συνεχών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που άπτονται του Κυπριακού αλλά και του ενεργειακού προγράμματος της Λευκωσίας εντάσσεται και η χθεσινή ανακοίνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Πομπέο, τον Νοέμβριο. Υπάρχει αναφορά για διευρυμένο ενδιαφέρον της ExxonMobil και επαφές Λακκοτρύπη στην Νέα Υόρκη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας. Σήμερα ο ΠτΔ προσφωνεί την Γεν. Συνέλευση του ΟΗΕ, με αναφορές όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στο νέο βαρυσήμαντο γεωπολιτικό ρόλο της Κ.Δ. Χθες πραγματοποιήθηκε δείπνο μεταξύ Λακκοτρύπη και Χριστοδουλίδη και της Exxon Mobil. O αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται, πέραν του τεμαχίου "10" και "7" και για επιπλέον τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Η Λευκωσία εν αναμονή του πορίσματος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατόπιν ενημέρωσής του από την κα Λουτ.

Όσον αφορά στον αποψινό χαιρετισμό του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη (27/9), στις 16:30 ώρα Κύπρου, αυτή θα επεκταθεί πέραν του Κυπριακού και στην ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή και πως αυτός επηρεάζεται ακόμη πιο θετικά σε περίπτωση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης.

Εχει οριστεί τρίτος στον κατάλογο των ομιλητών, ωστόσο εκείνος που θα τον καλέσει στο βήμα και θα προεδρεύει των εργασιών θα είναι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου. Ο Κύπριος Μόνιμος Αντιπρόσωπος έχει εκλεγεί ένας εκ των 21 αντιπροέδρων της Γενικής Συνέλευσης,

Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον Νοέμβριο «κλείδωσε» η κρίσιμη για τη διμερή συνεργασία συνάντηση του ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο του ΥΠΕΜΠ, Γ. Λακκοτρύπη με υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil, η οποία ξεκινά γεώτρηση εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος στο τεμάχιο «10» παρακάθισε και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτηριστικό της παράλληλης διαπλοκής των ενεργειακών εξελίξεων με αυτές στο Κυπριακό, καθώς πλέον διανύουμε το πιο κρίσιμο 24ωρο, αφού αναμένεται και η επίσημη τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, για το αν είναι εφικτή η συνέχιση των συνομιλιών υπό το παρόν καθεστώς και συνθήκες.

Ουσιαστικά, η Exxon Mobil στοχεύει σε μεγάλη διεύρυνση της παρουσίας και εμπλοκής σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς όμως να έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ για αποφάσεις περί κατανομής επιπλέον τεμαχίων, πηγές παραπέμπουν σε εξελίξεις τον προσεχή Νοέμβριο, ωστόσο, καθίσταται ξεκάθαρο ότι ο Αμερικανικός κολοσσός έχει εστιάσει την προσοχή του στο μη ακόμα αδειοδοτημένο τεμάχιο «7».

Αναφορικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό, αναμένεται πλέον η τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κατόπιν ενημέρωσης από την ειδική απεσταλμένη του, κα Λουτ. Η αλλαγή της ημερομηνίας συνάντησης του κατοχικού ηγέτη, Μ. Ακιντζί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αντί Σαββάτου την Παρασκευή, από την Κυβέρνηση δεν σχολιάζεται ούτε και ερμηνεύεται, ωστόσο είναι αξιοσημείωτη, καθώς εγείρονται κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα.

Δείτε το ρεπορτάζ της Στέλλας Μιχαήλ από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, με όλες τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας:

https://youtu.be/Q8B5nT69moU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...