Μέση Ανατολή

«Γυρίζει ο τροχός» υπέρ των Κούρδων: Ρωσικά drone στα χέρια PKK/YPG για χρήση κατά της Τουρκίας - Κίνδυνος-θάνατος για το παλάτι του Ερντογάν

Αποκάλυψη βόμβα υλοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός ειδικός Μ.Ρούμπιν του γνωστού ινστιτούτου American Enterprise Institute για τους Κούρδους και την δυνατότητα τους για πλήγματα κατά τουρκικών στόχων με την χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, η τεχνολογία των οποίων έχει μετατραπεί σε έργα που είναι ήδη στα χέρια των Σύρων Κούρδων, σύμφωνα με αμερικανικό ΜΜΕ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνολογία UAV πολλαπλασιάζεται και διαδίδεται ταχύτατα. Η ιστορία του PKK/YPG είναι ότι πάντα έβρισκε ξένους χορηγούς για να το βοηθήσουν να υλοποιήσει την ένοπλη εξέγερση του.

Παρά τις συνωμοσίες που υπάρχουν σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ ή του Ισραήλ προς το PKK, υπάρχει σοβαρός λόγος για τον οποίο η κουρδική οργάνωση χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ρωσικά όπλα μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι οι κινήσεις των κρατών στην περιοχή αποσκοπούν στην κυριαρχία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό εδάφους, πολλοί από τους "φίλους" της Τουρκίας υπολογίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να προμηθεύσουν UAV στους Κούρδους για τα δικά τους σχέδια, εφόσον οι μαχητές του YPG δεν ήταν σε θέση να τα κατασκευάσουν από μόνοι τους.

Για τους Κούρδους του ΡΚΚ και του YPG η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) κατά της Τουρκίας είναι ο καλύτερος και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να πετύχουν τον σκοπό τους, παρά η επίτευξη αιματηρών μαχών στα βουνά του Ιράκ ή στα χωριά της Συρίας, για τον απλό λόγο ότι τόσο οι στρατιωτικές βάσεις εντός της Τουρκίας όσο και οι τουρκικές δυνάμεις στην Συρία, κατέχουν μεγάλες σε έκταση περιοχές και αποτελούν τον ιδανικότερο στόχο.

Μάλιστα υπάρχουν και στόχοι πραγματικά ακόμα πιο ελκυστικοί όπως (το νέο παλάτι του Ερντογάν, για παράδειγμα, που είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Λευκού Οίκου).

Μια εναέρια μαζική επίθεση με drones θα ήταν ήταν στρατηγικής σημασίας, δεδομένου του συντριπτικού αποτελέσματος και των τεραστίων ζημιών που θα προκαλούσε, μαζί με τον αντίκτυπο διεθνώς.

Με απλά λόγια, η Τουρκία μπορεί να πιστεύει ότι έχει ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι των Κούρδων, αλλά θα ήταν ανόητο για την Άγκυρα να υποθέσει ότι ένα τέτοιο πλεονέκτημα θα είναι διαρκές.

Η χρήση drones από πλευράς PKK και YPG μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι έχει συνειδητοποιήσει σήμερα η Τουρκία», δηλώνει ο Αμερικανός αναλυτής με γνώσεις στο θέμα.

Ο ειδικός με έδρα την Ουάσιγκτον, τονίζει ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι και ούτε πρόκειται να είναι ποτέ έτοιμη, να αποκρούσει μια πιθανή κουρδική μαζική εναέρια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός και εκτός τουρκικής επικράτειας.

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με ειδικούς όμως, θα προκαλούσε πανικό, χάος και εκατόμβη θυμάτων σε στόχους όπως το τουρκικό γενικό επιτελείο, το παλάτι του Ερντογάν, αλλά και στόχους όπως στρατόπεδα, υπουργεία, αρχηγείο αστυνομίας κά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει τα δικά της drone εδώ και πολύ καιρό, αναβαθμίζοντας το επίπεδο τους συνεχώς και σίγουρα εκτιμάμε ότι τέτοια διαθέτουν και οι Κούρδοι τους οποίους εφοδιάζουν με όπλα Αμερικανοί και Ρώσοι τόσο καιρό.

Όλα αυτά ενώ Τουρκία και ΗΠΑ κονταροκτυπιούνται στην Συρία.

Ενώ έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν βαρύ οπλισμό στην κουρδική πλευρά ο οποίος θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, η "απάντηση" της Άγκυρας ήταν σφοδρότατη ως προς την αμερικανική παρουσία στην Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στη Συρία ως κατοχική δύναμη και η παρουσία της είναι παράνομη», δήλωσε στο άρθρο του στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah, ο İlnur Çevik, επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

Ο Τσεβίκ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εισήλθαν στη Συρία από την πίσω πόρτα, αρπάζοντας το ένα τέταρτο της συριακής επικράτειας στα ανατολικά της χώρας όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο ίδιος δήλωσε, ότι η Ρωσία και το Ιράν προσκλήθηκαν στη Συρία από τον πρόεδρο Μπασάρ Ασάντ, ενώ η Τουρκία έπρεπε να παρέμβει σε εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας, για να προστατεύσει σουνιτο-αραβικό πληθυσμό από την οργή ενός δικτάτορα όπως ο Άσαντ και τη βία των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Ποιος κάλεσε τους Αμερικανούς;», δήλωσε οργισμένος ο Τούρκος σύμβουλός.

«Οι ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα εκεί ως κατοχική δύναμη και η παρουσία της δεν είναι νόμιμη», δήλωσε, ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το πρόσχημα της μάχης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) για να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συνεργασία στη Συρία με το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) και την στρατιωτική του πτέρυγα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, αποκαλώντας το «μεγάλο σκάνδαλο».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού ο τουρκικός στρατός ανέπτυξε εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και στρατιωτικά φορτηγά στα σύνορα με τη βόρεια συριακή πόλη Tell Abyad, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ, Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Hawar (ANHA).

Λίγες ώρες νωρίτερα, το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε σχολείο κοντά στο Tell Abyad από τις θέσεις τους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Τέτοιες επιθέσεις είναι ασυνήθιστες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για κάποια περαιτέρω στρατιωτική δράση.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας με τίτλο ( Έρχεται «κόλαση πυρός» για τους Τούρκους: Αμερικανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν PKK/YPG – Έπεται αιματηρή αναμέτρηση) , αναφέραμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προμηθεύουν μόνο με χιλιάδες αυτόματα όπλα και αντιαρματικούς πυραύλους τους Κούρδους μαχητές PKK/YPG, αλλά τους παρέχουν την πιο εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση, μέσω ιδιωτικών εταιρειών με προφανή στόχο το σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας.

Η υποστήριξη της αμερικανικής εταιρείας Castle International στους Κούρδους μαχητές PKK/YPG στη Συρία είναι τόσο εμφανής πλέον που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, όσο και στους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, γράφει τουρκική εφημερίδα aksam.

Η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας και στρατιωτικών υπηρεσιών, Castle International, προσελκύει την προσοχή στην υποστήριξή της έναντι των εκατοντάδων μελών των οργανώσεων PKK/YPG στη βόρεια Συρία.

Η σημερινή αποκάλυψη όμως του Αμερικανού ειδικού Μ.Ρούμπιν για την μεταφορά τεχνογνωσίας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στους Κούρδους, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα από την Ρωσία, θα αλλάξει την μορφή του πολέμου. 

Οι Κούρδοι είναι ήδη είτε στο τελικό στάδιο, είτε  έχουν κατασκευάσει drone με σκοπό την εξαπόλυση επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος και στην Β.Συρία. 

Όλο αυτά αποδεικνύουν όμως ότι οι δύο υπερδυνάμεις έχουν πάρει σαφή για το «αύριο» στην περιοχή, με την δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν, λαμβάνοντας περίοπτη θέση στις νέες κυοφορούμενες εξελίξεις.  

Αυτή ακριβώς η μεταβολή «αλλάζει” άρδην και την πολιτική των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας ως προς την Τουρκία, την οποία οδηγούν με ακρίβεια σε διαμελισμό και διάλυση λόγω Κουρδιστάν και κοιτασμάτων. 

https://youtu.be/JAV7DwBfrZI?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ