Αρχείο

Έρχεται σύγκρουση άνευ προηγουμένου: Ο 6ος στόλος των ΗΠΑ πλέει για την θάλασσα του Αζόφ - Μεγάλη ρωσική «άσκηση» στην Κριμαία

Μετά την συριακή κρίση και την διένεξη ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ιντλίμπ, ένα άλλο "καυτό μέτωπο" ενεργοποιείται στην Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αφορά την βόρεια πλευρά της, που ονομάζεται Θάλασσα του Αζόφ και στην οποία θα εισέλθουν μονάδες επιφανείας του 6ου αμερικανικού στόλου, προκαλώντας σίγουρα σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.

Την ίδια στιγμή η ρωσική πολεμική μηχανή ετοιμάζεται για μεγάλης έκτασης πολεμικές ασκήσεις με χιλιάδες στρατιώτες, οπλικά συστήματα, αεροσκάφη και πυραύλους στην Κριμαία θέλοντας να δείξει τις «άγριες» διαθέσεις της στις ΗΠΑ.   

Η θάλασσα του Αζόφ ως γνωστόν δίνει πρόσβαση στην περιοχή της Κασπίας και στα χρυσοφόρα κοιτάσματα, αλλά και στις «τουρκόφωνες» χώρες στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας.

Αποτελεί το βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας που ενώνεται μέσω του πορθμού του Κερτς. Συνορεύει από βόρεια με την Ουκρανία, ανατολικά με τη Ρωσία και δυτικά με την Κριμαία.

Πρόκειται για μεγάλη κόλπωση, 35.000 τ. χλμ. του Εύξεινου Πόντου ανάμεσα στην Κριμαία και στον Καύκασο. Είναι αβαθής θάλασσα (3-14 μ.), μοιάζει με κλειστή λίμνη και δέχεται τα νερά 20 ποταμών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωπολιτικό ινστιτούτο Stratfor, αναμένουμε σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να διέλθει με πολεμικά πλοία του στην περιοχή, για την υποστήριξη αρχικά του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας για το Ντονιέτσκ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ίδρυμα και το τμήμα (Strategic Forecasting Inc.), στο εγγύς μέλλον, τόσο η Ουκρανία και η Ρωσία θα αναγκαστούν να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μια στρατιωτική συγκέντρωση όμως πολεμικών μονάδων επιφανείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μπλοκάρισμα της ναυσιπλοΐας στα ύδατα αυτά και στις γειτονικές περιοχές.

Η Αζοφική Θάλασσα έχει αποφασιστική σημασία για την ουκρανική οικονομία μετά την «απώλεια» της Κριμαίας, επειδή μέσω αυτής της υδάτινης ζώνης διέρχεται το 80% των εξαγωγών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι σίγουρα ισχυρότερη από την Ουκρανία στη θάλασσα. Επί του παρόντος, στην θάλασσα του Αζόφ, η Μόσχα διαθέτει τουλάχιστον 40 πολεμικά πλοία και σκάφη, αν και δεν σταθμεύουν εκεί μόνιμα.

Η ισχυρή όμως υποστήριξη του Κιέβου από τις ΗΠΑ θα αλλάξει άρδην την κατάσταση στην περιοχή.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μεταφέρουν σε μόνιμη βάση εκεί, μονάδες επιφανείας με αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων και υποβρύχια.

Πρόκειται για πολεμικά πλοία του 6ου Στόλου των ΗΠΑ μέσω της ρωσο-ελεγχόμενων στενών του Κερτς.

Για το θέμα αυτό ο Ρώσος ειδικός αναλυτής και σύμβουλος στο Κρεμλίνο A. Klimkin, μίλησε για "μυστικό σχέδιο" που συντονίζεται με τους δυτικούς εταίρους και αφορά ειδικά την θάλασσα του Αζόφ.

«Τι είδους σχέδιο θα μπορούσε να είναι; Και με ποιον από τους δυτικούς εταίρους είναι πιθανόν συντονισμένο;», δηλώνει ο ίδιος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται μόνο για την κυριαρχία τους. Είναι αλήθεια ότι ξέχασα να προσθέσω ότι οι ΗΠΑ εξαπλώνουν αυτή την κυριαρχία αυτή σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχώς το τελευταίο  διάστημα. 

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία είναι ένα εργαλείο με το οποίο ελέγχουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και την Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, από καθαρή ρεαλιστική σκοπιά, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χάος στην Ουκρανία», συνεχίζει ο ίδιος.

Η Ρωσία από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να περιορίσει τη διέλευση των ουκρανικών και αμερικανικών πλοίων κατά μήκος του στενού Κερτς.

Πρόκειται για σενάριο με πολλές όμως προεκτάσεις.

Για αυτόν τον λόγο η Μόσχα προετοιμάζεται να διεξάγει το επόμενο διάστημα μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία.

Ο Βαντίμ Ασταφίεφ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, ανέφερε την είδηση στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR -TASS.

«Περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες, 50 αεροσκάφη παντός τύπου, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών Α-20 (έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου), στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3, καθώς και 20 σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις» δήλωσε ο Αστάφιεφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατά το πρώτο στάδιο, η ρωσική task force θα μετακινηθεί από την περιοχή του Rostov προς την Κριμαία, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις με τις μονάδες αεράμυνας και τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Στη Ρωσία, είναι κατανοητό ότι το Κίεβο προκαλεί τη Μόσχα με μια δυσανάλογη αντίδραση, προκειμένου να προκαλέσει την αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας και ειδικά των ΗΠΑ.

Για αυτό και η ρωσική ηγεσία διαβλέποντας τα σχέδια της Ουάσιγκτον για στρατηγική περικύκλωση της Νότιας και Δυτικής πλευράς των ρωσικών συνόρων, μετά και από την απόφαση δημιουργίας βάσης με άρματα μάχης στην Πολωνία, θα αποφασίσει λογικά να δράσει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά των ΗΠΑ.

Μια τέτοια αντίδραση θα επέφερε όμως μια σύρραξη άνευ προηγουμένου δίπλα από την Ευρώπη προκαλώντας ολόκληρο τον πλανήτη.

https://youtu.be/LoZpwW3u_H4?t=1

https://youtu.be/g1rXYpkENeA?t=4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...