Κυβέρνηση

Τρέχει τίποτα με την εκκλησιαστική περιουσία και το υπερταμειο; Δύο φορές σε μια εβδομάδα υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στον Αρχιεπίσκοπο

Απορίες δημιουργεί το γεγονός πως μέσα σε διάστημα μόνο λίγων ημερών υπουργός και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασαν τις πύλες της Αρχιεπισκοπής και συναντήθηκαν με τον κ. Ιερώνυμο.

Την περασμένη Παρασκευή η εκκλησιαστική περιουσία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Μάλιστα ο υπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε πως «δρομολογήσαμε το επόμενο βήμα με σκοπό την προάσπιση της περιουσίας της Εκκλησίας, αλλά και την ανάδειξη της ως Πυλώνα συνοχής».

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι έχει ασχοληθεί με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, την ιστορία και τα προβλήματα της, τόνισε ότι «αναζητούμε πάντοτε να ακουμπήσουμε κάπου από πλευράς πολιτείας, ώστε αυτά τα προβλήματα να βρουν λύση»

Σήμερα σειρά έλαβε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου η οποία επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η υφυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία και καλή σχέση με την Εκκλησία. Στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου τιμούμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Ορθοδοξίας. Και σίγουρα θα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία στα θέματα που αφορούν στην Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την κ. Τελιγιορίδου για την επίσκεψη και μίλησε για την καλή συνεργασία που είχαν στο παρελθόν. Επεσήμανε, επίσης, ότι «τα θέματα που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι καθημερινά και υπάρχει ένα ευρύ πεδίο που μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές».

Και αύριο όπως ενημερωθήκαμε από το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου θα δει και τον άλλο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον κ. Βασίλειο Κόκκαλη....

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι ακριβώς σχεδιάζουν Εκκλησία & κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτελείται από ανεκμετάλλευτες γαίες.

Ειδικά την στιγμή που τα πάντα, από αρχαιολογικοί χώροι μέχρι αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία περνούν στο υπερταμείο....

Και ιδίως όταν από το 2013 ο κ. Τσίπρας έχει εκδηλώσει τις ορέξεις του να.... αρπάξει !!!

Για την ιστορία παραθέτουμε το απόσπασμα από την ομιλία του κ. Τσίπρα πίσω στο 2013:

"Δεσμευόμαστε, επίσης, και εφαρμόζουμε το αγροτικό κτηματολόγιο, το οποίο εντάσσεται στο εθνικό κτηματολόγιο. Και παίρνουμε μέτρα αποτροπής της ακαλλιέργητης παραγωγικής γης. Για παράδειγμα:

· αγροτική γη που έχει κατασχεθεί από την ΑΤΕ, έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς, και σήμερα δεν αξιοποιείται,

· αγροτεμάχια που βρίσκονται στην κυριότητα του δημοσίου και της Εκκλησίας,

Με νομοθετική ρύθμιση, υπό προϋποθέσεις και σε εθελοντική βάση, αποδίδονται για χρήση, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε συνεταιρισμούς που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό από άνεργους, αγρότες ή άλλους ενδιαφερόμενους.

Το κράτος πρέπει να παρέχει βοήθεια σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, αλλά και στην απορρόφηση των προϊόντων.

Με το στήσιμο δημοπρατηρίων ή συνδρομή για τη διάθεση των προϊόντων στο εξωτερικό.

Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα διασύνδεσης του πρωτογενούς με τον κοινωνικό τομέα, με άμεση θετική συνέπεια στο εισόδημα και την απασχόληση."

Υπενθυμίζεται πως και κατά το παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσφέρει την εκκλησιαστική γη σε άνεργους που θα ήθελαν να την αξιοποιήσουν αγροτικά πλην όμως δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Είχαν γίνει και προεργασίες για να γίνει πράξη το πλάνο αυτό και ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης επιβεβαίωνε πως η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης προς αγροτική αξιοποίηση σε όσους έχουν ανάγκη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο του μιλώντας για 500 χιλιάδες στρέμματα εκτάσεις και άλλες τόσες γόνιμες γαίες και κάποια βοσκοτόπια.

«Δεν αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο leasing ίσως με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο, για 15 με 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά τότε. Για το ίδιο θέμα ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας Αρχιεπισκοπής, κ Χάρης Κονιδάρης σχολίαζε τότε πως από την πλευρά της η Εκκλησία λέει «εγώ αυτά που έχω τα προσφέρω για την κοινωνία και τον τόπο αλλά πρέπει να μου δώσετε ένα χέρι» πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε πως οι πρόσοδοι από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο εκκλησιαστικής πρόνοιας που θα συνδιαχειρίζονται Πολιτεία και Εκκλησία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Γιατί έφυγαν 50.000 Ρώσοι από την Τουρκία σε λίγους μήνες; Ο Ερντογάν ξαφνικά μειώνει την αγορά του πάμφθηνου ρωσικού φυσικού αερίου

Υπάρχει εκτίμηση για προσκόλληση στις ΗΠΑ παρά την πρόσφατη άρνηση Μπάιντεν-Όλα αυτά σημαίνουν κίνδυνο στο Αιγαίο για...