Κυβέρνηση

Παίρνει «σάρκα και οστά» το Eλληνικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας: Λειτουργία με αμερικανικά πρότυπα - «Άρωμα» εξελίξεων στην περιοχή μας

Διευκρινήσεις για την σύσταση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας έδωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ κ. Ν.Κοτζιάς σε συνέχεια προφανώς των ραγδαίων εξελίξεων που αναμένονται στην Κύπρο και την ΝΑ Μεσόγειο αυτό το «καυτό" διάστημα. 

Ο τρόπος και η δομή δημιουργίας αυτού του συμβουλίου έχει όπως φαίνεται «αμερικανικό άρωμα», με τον διορισμό συμβούλου εθνικής ασφαλείας ο οποίος φέρεται να συντονίζει όλα τα συναρμόδια υπουργεία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ή  επεισοδίου, ενώ θα αναφέρει μόνο στον Πρωθυπουργό, παρακάμπτοντας το υπάρχον σύστημα ιεραρχίας εντός της κυβέρνησης.

Στην ουσία πρόκειται για έναν άτυπο «υπουργό» παρά τω Πρωθυπουργό, οι αρμοδιότητες του οποίου θα είναι σαφώς διευρυμένες, ακολουθώντας την πρακτική made in USA.    

Δεν γνωρίζουμε όμως ποια ακριβώς τύχη θα έχει αυτός ο σύμβουλος, διότι η ελληνική πολιτική ελίτ δεν είναι «εκπαιδευμένη» κατάλληλα για να αποδέχεται τέτοιες μεθόδους.

Επίσης η όλη ΄δήλωση του ΥΠΕΞ δεν διευκρινίζει ποια θα είναι θέση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων σε όλο αυτό το εγχείρημα, και αν οι Αρχηγοί θα συμμετέχουν ως οφείλουν σε αυτό το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα προβλήματα αυτού του τύπου (από την εποχή των Ιμίων) λύνονταν εντός μιας συγκεκριμένης κλειστής ομάδας πολιτικών, του εκάστοτε πρωθυπουργού, που μετρούνταν πάντα στα δάκτυλα του ενός χεριού.        

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε σε ένα πρώτο σχεδιασμό και αυτό που προβλέπουμε είναι να υπάρχει ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας -κλασικό εννοώ για το διεθνές γίγνεσθαι- που θα αποτελείται από τους Υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας.

Και έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι κάποιος Υπουργός με τη μορφή Αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναφέρεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός Υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο.

Ασφαλώς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, Υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή. Άρα θα έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη και επιβεβαίωση».

«Είχαμε για άλλη μία φορά συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Όπως ξέρετε, θέλω πάντα να κάνουμε πολύ συγκεκριμένη και εκτεταμένη συζήτηση, κάθε φορά για ένα θέμα. Tόσο στη Βουλή, όσο και στην Ειδική Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων, στο χρόνο που μας πέρασε, συζητήσαμε αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα θέματα που αφορούν τη fYROM -και στο μέλλον “Βόρεια Μακεδονία”- και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ξέρετε επίσης ότι η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερο συντονισμό και σχεδιασμό στα θέματα κρίσεων, στα θέματα των μεγάλων εθνικών προβλημάτων, ότι χρειάζεται να προετοιμαζόμαστε για εναλλακτικά σενάρια και εκτίμησή μας είναι ότι προκειμένου να γίνει αυτό με επιτυχία, χρειάζεται ένας θεσμός που υπάρχει σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με επικεφαλής έναν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, που συντονίζει τα διαφορετικά Υπουργεία, τις διαφορετικές υπηρεσίες και που στην πρόταση νόμου την οποία έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε, θα διαβουλεύεται και θα ενημερώνει μαζί με τον Πρωθυπουργό δεσμευτικά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Η συζήτηση κύλησε δημιουργικά και ευχαριστώ τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων για τις παρατηρήσεις τους και τις κριτικές τους σκέψεις. Έχουμε αποφασίσει να τα δουλέψουμε αυτά σε συνεργασία μαζί τους, ώστε να ετοιμαστεί ένας όσο το δυνατόν καλύτερος νόμος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, αλλά να υπάρχει και συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Στην συνέχεια ο υπουργός ανέφερε την σύνθεση του συμβουλίου:

«Κατ’ αρχάς, είμαστε σε ένα πρώτο σχεδιασμό και αυτό που προβλέπουμε είναι να υπάρχει ένα κλασικό Συμβούλιο Ασφαλείας -κλασικό εννοώ για το διεθνές γίγνεσθαι- που θα αποτελείται από τους Υπουργούς, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης, ή συνδέεται με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας.

Και έχουμε ένα δεύτερο επίπεδο, όπου ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Αυτή είναι μια πρωτοτυπία του δικού μας νόμου που δεν υπάρχει πουθενά αλλού διεθνώς.

 Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι κάποιος Υπουργός με τη μορφή Αντιπροέδρου, θα μπορεί να συντονίζει τα άλλα υπουργεία. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα αναφέρεται στον Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά θα είναι στο ποιοτικό επίπεδο ενός Υπουργού, όσον αφορά τις επιστημονικές του γνώσεις και τα καθήκοντά του. Όπως σε όλο τον κόσμο, γιατί μερικοί κάνουν σαν να ανακαλύπτουν κάτι το πρωτότυπο.

Ασφαλώς, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας -ο οποίος θα συντονίζει υπηρεσίες, Υπουργεία και θα συνεννοείται και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης- θα είναι διορισμένος από τον Πρωθυπουργό. Αλλά αυτή είναι η πρωτοτυπία του δικού μας νόμου. Πρώτα θα περάσει και θα εγκριθεί και θα πάρει το καλώς έχειν από τη Βουλή με τον τρόπο που θα προβλέψει η ίδια η Βουλή. Άρα θα έχει και μια κοινοβουλευτική κάλυψη και επιβεβαίωση.  Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Η ουσία όμως παραμένει για την σύσταση αυτού του συμβουλίου και αφορά εξελίξεις το επόμενο διάστημα οι οποίες φαίνεται πως θα είναι καταιγιστικές.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...