Περιβάλλον

Κύματα γίγαντες! - Θα ξεπεράσουν τα 11 μέτρα - Οι άνεμοι μπορεί να φτάσουν και τα 100 χλμ την ώρα - O «Ξενοφών» σαρώνει, ο «Ζορμπάς» έρχεται

Δυτική Κρήτη, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Θεσσαλία είναι οι περιοχές που αναμένεται να πλήξει στο πέρασμά του το κύμα κακοκαιρίας «Ξενοφών». Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολογία των πλοίων στα περισσότερα λιμάνια, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία σε Αττική, Πελοπόννησο, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και αρκετά νησιά.

Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

H πορεία του κυκλώνα

Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα!

Αρκετές και εκτεταμένες ήταν οι διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω πεσμένων καλωδίων σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Πεντέλη, τα Βριλήσσια, η Παλλήνη αλλά και τα Χανιά της Κρήτης.

Μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί το τελευταίο διήμερο 580 κλήσεις για την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων και αντικειμένων που θα μπορούσαν να τραυματίσουν περαστικούς. Συνολικά 40 συνεργεία της υπηρεσίας επιχειρούν στους δρόμους.

Οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος, με τα ανεμόμετρα να καταγράφουν την Πέμπτη ριπές ανέμου με ταχύτητα πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την πρωτιά κατέχει η Παξιμάδα Καρύστου με ταχύτητα που μετρήθηκε στα 140 χλμ/ώρα.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Την Παρασκευή, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, έντασης στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ.

Το Σάββατο αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική και Νότια Νησιωτική Χώρα. Σταδιακά θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, οι όποιοι στο Νότιο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ.

Την Κυριακή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια χώρα. Νότιοι άνεμοι, πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη. Βαθμιαία πάντως μέχρι το βραδύ θα εξασθενήσουν.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί για «σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής που θα είναι μεγαλύτερη στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές».

Μινιατούρα των κυκλώνων που βλέπουμε συνήθως να «χτυπούν» στις ΗΠΑ χαρακτήρισε τον «Ζορμπά» ο Μιχάλης Πετράκης, ομότιμος ερευνητής και πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (28.09.2018) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα στον ΑΝΤ1.

«Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει στο Ιόνιο και δεν θα «επισκεφτεί» περιοχές στις οποίες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα«, τόνισε ο κ. Πετράκης. Σημείωσε ότι οι κυκλώνες αυτοί του είδους «ταξιδεύουν» από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς την Κρήτη και μετά θα «ανέβει» το Αιγαίο.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, ότι είναι δύσκολο να διατυπωθεί με ακρίβεια η πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας. «Ο Ζορμπάς αυτή τη στιγμή είναι μια μινιατούρα από αυτού τους κυκλώνες που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων των αμερικανικών καναλιών. Υπάρχει η καλή θεωρία, η οποία λέει ότι λόγω του περιορισμένου όγκου της Μεσογείου και της θερμοκρασίας των νερών, δεν μεγαλώνουν οι κυκλώνες που δημιουργούνται στη Μεσόγειο και την περιοχή του Ιονίου«, σημείωσε.

Κυκλώνες σαν τον «Ζορμπά» έχουν ριπές ανέμων που φτάνουν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Συνήθως, όμως, δεν δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις περιοχές της Μεσογείου εξαιτίας του πως φτιάχνονται τα σπίτια.

Ψυχρές μάζες από την Αρκτική φέρνουν κυκλώνα

«Πολύ πιθανή» εκτιμάται ότι είναι η πιθανότητα σπάνιου μεσογειακού κυκλώνα λόγω ψυχρών αέρων μαζών που κινήθηκαν νότια από την Αφρική και δημιουργούν βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με το Severe-Weather.eu, ο σχηματισμός του κυκλώνα έχει ήδη ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης, με τις ριπές ανέμου να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα.

Οι προσομοιώσεις του μετεωρολογικού συστήματος υποδεικνύουν ότι ο ενδεχόμενος κυκλώνας θα κινηθεί νοτιοανατολικά προς την Κρήτη το Σάββατο και την Τουρκία την Κυριακή, φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και κίνδυνο πλημμυρών.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, «η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου, στη συνέχεια την Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ