Κόσμος

Oι ΗΠΑ περικυκλώνουν με ραντάρ την Τουρκία: Οργή στην Αγκυρα: «Οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται ως καουμπόι!»

«Περικυκλώνουν» από παντού οι ΗΠΑ τον Ερντογάν και την Τουρκία ειδικά το τελευταίο διάστημα και αυτό μας δείχνει πάρα πολλά για τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη δημιουργία μιας νέας No Fly Zone στην Bόρεια Συρία, ακολουθώντας την ίδια τακτική που χρησιμοποιήθηκε για την κατοχή του Ιράκ το 1991, ενώ εγκαθιστούν  προηγμένα συστήματα ραντάρ πολλών χλμ, σε  Kobani και Hasakah, περιοχές που κατέχουν οι Σύροι Κούρδοι που βρίσκονται ανατολικά του Ευφράτη, για να παρακολουθούν φυσικά τους Τούρκους.

Προηγμένη εγκατάσταση ραντάρ εγκαταστάθηκε στις βάσεις των ΗΠΑ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ayn al-Arab και στην πόλη Rumeilan στην επαρχία Hasakah, σύμφωνα με πηγές.

"Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον σκοπεύει να διχοτομήσει την Συρία χρησιμοποιώντας την ίδια τακτική όπως είχε κάνει στην εισβολή στο Ιράκ", δηλώνει ο  καθηγητής Dr. Mahir Nakip, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Çankaya.

«Η προετοιμασία του Πενταγώνου για μια ζώνη χωρίς πτήσεις  δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί επίσης να παρέμβει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας, για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών του  ΡΚΚ μετά  τις επιθέσεις της τουρκικής αεροπορίας στην οροσειρά Qarrah Chouk και στο Sinjar του Ιράκ», δηλώνει ο ίδιος.

«Οι ΗΠΑ ήταν ο μόνος παίκτης στο Ιράκ σε όλη την διαδικασία. Στη Συρία όμως τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν όπως θέλει η Ουάσιγκτον.

Η αποφασιστικότητα και η επιρροή των περιφερειακών παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, θα αναιρέσει το σχέδιο των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τούρκος ειδικός αναλυτής με περίσσεια ...σιγουριά .

Ο Nakip δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής αυτής της στρατηγικής που εφαρμόζεται στη Βόρεια Συρία και στην περιοχή  Σιντζάρ του Ιράκ.

«Οι Κούρδοι που έχουν αναπτυχθεί σε  Hasakah, Qarrah Chouk και στην περιοχή του ορεινού όγκου Sinjar έχουν δεχθεί πλήγματα από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πρόσφατα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν σαφώς να διασφαλίσουν την ασφάλεια της περιοχής που ορίζει για το PKK».

«Οι ΗΠΑ όμως δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας επειδή η Συρία δεν είναι  Ιράκ. Ο άξονας Τουρκία-Ρωσία-Ιράν συνεχίζει να είναι λειτουργικός σε πρωτοβουλίες», κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 13 ρωσικά φορτηγά πλοία κατάφορτα με όπλα και πυρομαχικά αλλά και πολεμικά πλοία  έφθασαν στη Συρία σε μιάμιση εβδομάδα το τελευταίο διάστημα για την προετοιμασία της Μάχης του Idlib.

Παράλληλα πληροφορίες από  το Κρεμλίνο αναφέρουν περί πιθανής χρήσης των πυραύλων  S-400 κατά των αμερικανικών πυραύλων που θα επιχειρήσουν να κτυπήσουν την συριακή επικράτεια, κάτι που δείχνει την δυναμική απάντηση Πούτιν σε οποιαδήποτε απειλή κατά του ΄Ασαντ . 

Δείτε εικόνες:

Αυτές οι εξελίξεις όπως είναι λόγικο θύμωσαν και εξόργισαν τους Τούρκους. Οι ΗΠΑ να μην συμπεριφέρονται ως καουμπόι, λέει ο Τσαβούσογλου 

Αμφιβολίες φαίνεται ότι έχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με κατά πόσο οι ΗΠΑ μπορούν να δώσουν εγγύηση στην Τουρκία ότι θα της πωλήσουν Patriot, κληθείς να απαντήσει στο αίτημα των Αμερικανών για ακύρωση της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Σε συνέντευξη Τύπου από τη Λιθουανία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “πρέπει να προστατεύσουμε τον εναέριο μας χώρο, όλοι έχουν πυραύλους. Για μας, αυτό είναι αναγκαιότητα. Πρέπει να το καταλάβουν”.

Μπορούν οι ΗΠΑ να μας δώσουν εγγύηση ότι θα μας πωλήσουν Patriot; Είμαστε συνέταιροι για τα πολεμικά αεροσκάφη F35, κάποια μέρη των πυραύλων κατασκευάζονται στην Τουρκία. Υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Εάν λένε πως θα συμπεριφερθούν όπως στις ταινίες καουμπόι, τότε υπάρχει απάντηση σε αυτό”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτικές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. ή τις ΗΠΑ. “Η Τουρκία φροντίζει να έχει ισορροπία στην εξωτερική της πολιτική”, σημείωσε.

Είπε, ακόμα, πως για να αναπτυχθούν οι σχέσεις, θα πρέπει να αφεθούν στην άκρη οι απειλές και να μην τίθενται απαράδεκτοι όροι.

“Αυτή τη στιγμή, εγώ χρειάζομαι επειγόντως αντιαεροπορικό σύστημα. Εγώ αυτό το σύστημα από την αρχή ήθελα να το αγοράσω από τους συμμάχους μου και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι χώρες δεν μας το πώλησαν ή δεν ήθελαν να μας το πουλήσουν. Κι εγώ έχω ανάγκη”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η ουσία όμως του όλου αμερικανικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί εδώ και χρόνια ευρίσκεται αλλού.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο με τίτλο (Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν την Τουρκία με χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή – Τι έρχεται;), είχαμε αναφέρει ότι  οι Τούρκοι είναι έξαλλοι εδώ και καιρό  με το αμερικανικό  Πεντάγωνο, διότι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν δυναμικά να αλλάξει τον χάρτη της περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, δημιουργώντας έναν «αμερικανικό άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό κόλπο .

Οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει πριν μεγάλο διάστημα την ετήσια έκθεση τους για την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), η οποία χαρακτήρισε την Κίνα και τη Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρεται στην μελέτη αυτή  ούτε ως «αντίπαλος» ούτε ως σύμμαχος και αυτό προκάλεσε «έκρηξη» στην Άγκυρα, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο .

Η μεγαλύτερη αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στην Συρία παρουσιάζεται σε περιοχές που βρίσκονται  κοντά σε τουρκικές βάσεις καθώς ο αριθμός  διπλασιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ.

Η μελέτη των 68 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε από τον αμερικανικό τύπο, αναφέρει την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο μεταξύ των «φιλικών-συμμάχων» χωρών, όπως φυσικά και την Ελλάδα η θέση της οποίας αναβαθμίστηκε κατακόρυφα .

Η τελευταία εκστρατεία του Πενταγώνου  έχει ως στόχο να αλλάξει χάρτη της περιοχής, προκειμένου να περικυκλωθεί ολοκληρωτικά η Τουρκία με τη δημιουργία ενός «αμερικανικού n Άξονα» που θα εκτείνεται από την Ουγγαρία  την  Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Λιβύη, την Αίγυπτο, την Σαουδική Αραβία, σε όλη τη διαδρομή προς τον Περσικό Κόλπο.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή αμυντική γραμμή ως «ανάχωμα» εναντίον της Ρωσίας, ο πραγματικός στόχος για το σχέδιο αυτό είναι η Τουρκία και το Ιράν.

Όλα αυτά τα σχέδια τα γνωρίζει και η Αθήνα και όλοι οι Έλληνες πολιτικοί από τους οποίους απαιτείται δράση ώστε η χώρα μας να αποκομίσει τα περισσότερα κέρδη, τώρα που «σφάζονται» Αμερικανοί και Τούρκοι. Πρόκειται για ευκαιρία μία στα εκατό χίλια χρόνια και σίγουρα δεν πρέπει να την χάσουμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ