Κόσμος

Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας εκτός ορίων - Αγκυρα: «Θα αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά» - Παίζει το τελευταίο του «χαρτί» ο Eρντογάν


Εκτός ελέγχου η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Αγκυρα να βάζει και άλλο λάδι στην φωτιά. Οι Τούρκοι δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, καθώς η τουρκική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και μάλλον πάει καρφί για κατάρρευση.

Πριν λίγες ώρες, ο σύμβουλος του Ρ. Τ. Ερντογάν Yigit Bulut, δήλωσε πως εάν δεν παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία τα F-35, τότε θα αγοράσουμε Ρωσικά Sukhoi.

Βέβαια το ερώτημα είναι με τι χρήματα; Εκτός εάν γίνει σε εθνικό νόμισμα η αγορά, αλλά και πάλι, τα ταμεία της Τουρκίας είναι άδεια και πλέον ένα θαύμα χρειάζεται για να αποφύγουν την καταστροφή. Σίγουρα οι Τούρκοι σαν ανατολίτες που είναι παίζουν το δικό τους παζάρι.

Δείτε το βίντεο:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1035152345829724162?ref_src=twsrc%5Etfw

Βέβαια, πριν λίγες ημέρες, η πρόταση έγινε πρώτα από την Ρωσία. Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosteh, Viktor Kladov, πρότεινε ξανά την συμπαραγωγή μαχητικού αεροσκάφους, «νέας γενιάς» ( πιθανόν 4++) με την Τουρκία, καθώς όπως δήλωσε αυτό προβλέπει η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Viktor Kladov, αφού μίλησε για την τελική διαδικασία παράδοσης των πυραύλων S-400 το 2019 και υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί ένα σοβαρό βήμα για την ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας, πέταξε την «βόμβα» περί συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς με τους Τούρκους ”συμμαχους”, κάτι που προφανώς συζητήθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία της τουρκικής ηγεσίας στην Μόσχα.

Ο ίδιος ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε ότι εκτός από την από κοινού συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην τουρκική πλευρά, η συνεργασία θα επεκταθεί και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς πιθανότατα σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τόσο στην κατασκευή δηλαδή βαλλιστικών πυραύλων, όσο και σε θέματα που άπτονται στον πυρηνικό τομέα .

«Το ζήτημα της συμπαραγωγής μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας δεν αποτελεί κάτι νέο, ενώ για το σκοπό αυτόν απαιτείται μια μακρά διαδικασία διαβούλευσης», δηλώνει ο Kladov.

«Τέτοιες συμφωνίες μόνο κέρδος και στα δύο μέρη μπορούν να επιφέρουν, για ένα μεγάλο έργο για το οποίο οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να συνεργαστούν στενά.

Εφόσον όμως ληφθεί μια τέτοια απόφαση , είμαι βέβαιος ότι διαθέτουμε επαρκή τεχνολογία και βιομηχανική υποδομή για να το επιτύχουμε», είπε ο ίδιος.

Πάντως, εκπρόσωποι της Τουρκίας στον τομέα της άμυνας και των προμηθειών ανησυχούν τώρα ότι η πτώση του εθνικού νομίσματος θα μπορούσε να εκθέσει εξοπλιστικά προγράμματα στον κίνδυνο σημαντικών καθυστερήσεων ή και αναστολής.

“Ήταν ένας κίνδυνος που δεν είχε υπολογιστεί που τώρα θέτει σε κίνδυνο διάφορα προγράμματα προμηθειών, εκτός αν η λίρα ανακάμψει γρήγορα σε επίπεδα πριν από την κρίση.

“Μια γρήγορη ανάκαμψη δεν φαίνεται καθόλου πιθανή”, σύμφωνα με τον Ahmet Dogan, οικονομολόγο και ιδρυτή του think tank Sigma Insight της Τουρκίας, με έδρα την Άγκυρα.

Παράδειγμα: Η Τουρκία διαπραγματεύεται την απόκτηση ρωσικών S-400 αεροπορικών – αντιπυραυλικών συστημάτων από τις αρχές του περασμένου έτους. Αν είχε οριστικοποιηθεί τότε η συμφωνία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κόστιζε στο ταμείο της Τουρκίας 8,75 δισεκατομμύρια λίρες. Σήμερα, το ίδιο συμβόλαιο θα κοστίσει στην Τουρκία 15,25 δισεκατομμύρια λίρες, περίπου 75% ακριβότερα!

Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει κινητήρα από το εξωτερικό για το TF-X, το πρώτο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, να αγοράσει υλικά για το άρμα μάχης Altay, συστήματα για τα ελικόπτερα Τ129 και γενικώς πρέπει να προμηθευτεί υλικά από το εξωτερικό για τους εξοπλισμούς της.

Οπως και να έχει, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνιση, καθώς οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν την κρίσε σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ