Επιστήμη

Ραδιοτηλεσκόπιο έπιασε μυστήρια σήματα από το διάστημα

Ένα ραδιοτηλεσκόπιο έπιασε ένα μικρό ηχητικό σήμα, διάρκειας κάποιων μιλισεκόντ, από μια απροσδιόριστη πηγή στο διάστημα, που θα μπορούσε να οφείλεται στην έκρηξη κάποιου αστεριού ή σε μαύρη τρύπα, ακόμα και σε κάποιον άγνωστο σε μας πολιτισμό.

Το τηλεσκόπιο CHIME, που βρίσκεται στη Βρετανική Κολούμπια, είναι πιθανό να κατέγραψε τις πρώτες «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις» (FRB) σε συχνότητες κάτω των 700 MHz, σύμφωνα με τον Πάτρικ Μπόιλ από το Πανεπιστήμιο McGill.

Το σήμα, που ονομάστηκε FRB 180725Α, εντοπίστηκε στις 25 Ιουλίου και διήρκεσε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Εκτός από αυτό το σήμα στα 580 MHz, οι επιστήμονες ανίχνευσαν επίσης αρκετά αδύναμα σήματα, σε χαμηλότερες συχνότητες. Καταγράφηκαν την ημέρα καθώς και τη νύχτα.

Παρόλο που τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά, οι αστρονόμοι τα γνωστοποίησαν για να ενθαρρύνουν τους συναδέλφους επιστήμονες να «αναζητήσουν επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε όλα τα μήκη κύματος».

Τέτοιες εκρήξεις καταγράφηκαν και πριν από μια δεκαετία, αλλά με την πάροδο των ετών έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου είκοσι.

Τα FRB είναι ακόμα ένα μυστήριο, επειδή η πηγή τους παρέμεινε άγνωστη καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τι είναι ικανό να παράγει τέτοιες σύντομες και απότομες ραδιοφωνικές εκρήξεις.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ