Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χάλασε την συνταγή του Φαναρίου που “ευλογεί” το καθεστώς Ερντογάν -Τι παίζεται στη σκακιέρα της κόντρας ΗΠΑ-Τουρκίας

Του Άγγελου Ρούσσου

Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο πως το Φανάρι θέλει να αντικαταστήσει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο με πιθανότερο αντικαταστάτη τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Η κόντρα όμως λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αφού ο Γέρων Δημήτριος πάει ξεκάθαρα κόντρα στην γραμμή του Φαναρίου....

Πέραν ότι δεν παραιτείται για να κάνει στους Φαναριώτες την ζωή πιο εύκολη για τα σχέδιά τους τώρα τοποθετείται και σε θέματα ιδιαίτερα λεπτής φύσεως που άπτονται της κόντρας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Ενώ λοιπόν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με άλλους θρησκευτικούς ηγέτες ουσιαστικά στήριξαν το καθεστώς Ερντογάν με χθεσινή τους ανακοίνωση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Αμερικής από την πλευρά του έθιξε το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα πιο μελανά χρώματα κατά τη διάρκεια συνόδου της προηγούμενης εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερείται νομικού καθεστώτος το οποίο περιορίζει την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του και έχει υποστεί μαζική κατάσχεση των κτιρίων και των γαιών του.

Είπε επίσης ότι το Πατριαρχείο είχε μόνο μια θεολογική σχολή που βρίσκεται στη νήσο Χάλκη, η οποία έχει κλείσει από τις τουρκικές αρχές για σχεδόν 50 χρόνια και παραμένει κλειστή, παρά τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων και χωρών στη Δύση, συμπεριλαμβανομένων επαναλαμβανόμενων εκκλήσεων από Προέδρους των ΗΠΑ.

Καθώς η Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερείται της ικανότητας να εκπαιδεύει τον δικό του κλήρο, κάτι που αποτελεί σαφώς παραβίαση της θρησκευτικής του ελευθερίας.

Η συνάντηση όπου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος είχε ιδιαίτερη βαρύτητα με παρουσία ενδιαφερομένων από ογδόντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών εξωτερικών, πρεσβευτών, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσουν τις προκλήσεις, να προσδιορίσουν συγκεκριμένους τρόπους καταπολέμησης των θρησκευτικών διώξεων και διακρίσεων και να διασφαλίσουν μεγαλύτερο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθερία για όλους.

Το τελευταίο διάστημα η κόντρα ΗΠΑ-Τουρκίας έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Οι ΗΠΑ ζητούν κάτι παραπάνω από την απλή μετατόπιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα από τα σίδερα σε κατ΄οικον περιορισμό. Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον έχει συλληφθεί και κρατείται ως φιλοΓκιουλενιστής και αντιμετωπίζει κατηγορίες μέχρι και τρομοκρατίας!

Οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κυρώσεις και η τουρκική κυβέρνηση απειλεί με αντίποινα την Ουάσινγκτον.

«Θα υπάρξει χωρίς καθυστέρηση αντίδραση σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά που δεν θα αποφέρει τίποτε», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ,

«Η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θρησκευτικές μειονότητες», τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε αυτή την ευαγγελική και σιωνιστική νοοτροπία και τον απειλητικό τόνο των ΗΠΑ»

Οι αμερικανικές κυρώσεις αφορούν την κατάσχεση αγαθών και περιουσιακών στοιχείων των υπουργών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ στο έδαφος των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε όλους τους Αμερικανούς πολίτες να συναλλάσσονται με τους δύο Τούρκους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ