Κόσμος

Ο Ερντογάν παρακαλάει για να σωθεί: «Σας δίνω τον Μπράνσον και διαγράψτε τα χρέη των τραπεζών» - Ανένδοτος ο Τραμπ: «Δεν κάνω παζάρια»

Ανατολίτικο παζάρι από τον Ερντογάν. Ο Σουλτάνος βλέποντας να καταρρέει η τουρκική οικονομία παρακαλάει για σύγχώρεση τον Ν. Τραμπ, ο οποίος όχο μόνο είναι ανένδοτος, αλλά ο πραγματικός εφιάλτης για την Τουρκία τώρα ξεκινάει. 

Ο Τραμπ όμως έχει αποφασίσει να γονατίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας και να τον αναγκάσει σε άτακτη υποχώρηση σε όλα τα επίπεδα.

Την πληροφορία οτι η Τουρκία προσπάθησε να προχωρήσει σε μια μορφής ανατολίτικο παζάρι σχετικά με την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη αξιωματούχους του Λευκού Οίκου υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρότεινε στην Ουάσινγκτον να απελευθέρωσει τον Μπράνσον με αντάλλαγμα τη διαγραφή προστίμων που έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές σε τουρκικές τράπεζες.

Η απάντηση των ΗΠΑ στην πρόταση αυτή, σύμφωνα με τις πηγές της WSJ, ήταν ότι όλα τα άλλα θέματα θα συζητηθούν αφού απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας.

Κατά την εκτίμηση της WSJ η αρνητική απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή μέσα στην εβδομάδα των νέων οικονομικών μέτρων που προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν.

«Ένας πραγματικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν θα είχε συλάβει εξαρχής τον Μπράνσον» πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκφράζοντας τη στάση της Ουάσινγκτον για το θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίζεται, ίσως, περισσότερο η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τίποτα για τον αθώο όμηρο, όπως χαρακτήρισε τον πάστορα Μπράνσον.

Eρντογάν εκτός ορίων

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις με ξεκάθαρη πολεμική διάθεση ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τα μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της τουρκικής οικονομίας.

Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «Η επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν διαφέρει από μια επίθεση στην τουρκική σημαία, από μια επίθεση στο κάλεσμα για προσευχή».

«Ο στόχος είναι να γονατίσει η Τουρκία και ο λαός της», είπε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος τέλος προειδοποίησε πως «η Τουρκία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τα ξεπεράσει όλα αυτά», προσθέτοντας πως «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραδοθεί μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σύντομα θα δουν πως κάνουν λάθος».

Το Κατάρ βοηθάει την Τουρκία

Τη συμφωνία ανάμεσα σε Κατάρ και Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή (19.08.2018) το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του εμιράτου, μερικές ημέρες αφότου η Ντόχα, σύμμαχος της Άγκυρας στον Κόλπο, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την τουρκική οικονομία.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι διοικητές των δύο κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή, θα εγκαθιδρύσει μια αμφίδρομη γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος, διευκρίνισε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Κατάρ σε ανακοίνωσή του.

Ο εμίρης του Κατάρ ενέκρινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα πακέτο οικονομικών σχεδιασμών, επενδύσεων και παρακαταθηκών υπέρ της Τουρκίας, εντός των ορίων της προσπάθειας να στηριχθεί η τουρκική λίρα, που πλήττεται από μια εντεινόμενη νομισματική κρίση. Το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Η Τουρκία προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία
Η νομισματική κρίση στην Τουρκία εγείρει έναν νέο, επιπρόσθετο εξωτερικό κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας, πολύ περισσότερο διότι προστίθεται στις διενέξεις με τις ΗΠΑ για το εμπόριο και το ενδεχόμενο η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία, προειδοποίησε, στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος, καθώς πλήττεται από τη διπλωματική ρήξη ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, αλλά και την ανησυχία των επενδυτών για την όλο και μεγαλύτερη επιρροή που αποκτά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της οποίας είναι η ΕΕ.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι, ειδικά όσον αφορά την αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η έκβαση (των διαπραγματεύσεων) για το Brexit καθώς και για τις μελλοντικές πολιτικές των ΗΠΑ ως προς το εμπόριο», τονίζει το υπουργείο στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του που δημοσιοποιείται σήμερα. «Ο επίμονος διάλογος για τους δασμούς και η απειλή εμπορικού πολέμου προκαλούν ασφυξία στην εμπορική δραστηριότητα», επισημαίνει.

«Οι οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία παρουσιάζουν έναν νέο εξωτερικό οικονομικό κίνδυνο», προσθέτει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Παρά τους κινδύνους πάντως η γερμανική οικονομία παραμένει σε ανοδική τροχιά, ωθούμενη από τις δημόσιες δαπάνες, την ιδιωτική κατανάλωση, τα χαμηλά επιτόκια, τη ρωμαλέα αγορά εργασίας και την αύξηση των μισθών σε πραγματικές τιμές, κατά το μηνιαίο δελτίο.

Οι γερμανικές εταιρείες αναμένεται εξάλλου να αυξήσουν τις επενδύσεις τους καθώς η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρά την απειλή εμπορικού πολέμου, προστίθεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές