Κόσμος

Μεγάλο "deal" Τουρκίας-Ιράν για συναλλαγές σε εθνικό νόμισμα και ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν κατά Ισραήλ-ΗΠΑ-Αιγύπτου-Ελλάδας για Κύπρο

Χαμός, Τουρκία εναντίον όλων! Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζντούρκ Γιλμάζ, στη "γραμμή" του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας, Αιγύπτου, προειδοποιώντας τις χώρες αυτές για την υποστήριξη που παρέχουν στην Κύπρο ως προς την ΑΟΖ και τις ενεργειακές έρευνες.

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά ΗΠΑ δίνοντας την εντύπωση πως βρισκόμαστα στο παρά 5 δραματικών εξελίξεων στην περιοχή.  Και δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι πλέον ολοφάνερο πως η Τουρκία προχωρά με τις πλάτες Ρωσίας και Ιράν. Πως θα δεχτούν στην Ουάσινγκτον, την συστράτευση Αγκυρας με τον εχθρό, την Τεχεράνη;

Ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν Σάντεγ Ναντζάφι δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ιράν κατέληξαν σε συμφωνία για τις συναλλαγές τους στα οικεία εθνικά νομίσματα.

«Εγκρίθηκε η χρήση της λίρας (της τουρκικής) και του ριάλ (του Ιράν) στο διμερές εμπόριο μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας που θα πραγματοποιείται μέσω των τραπεζών των δύο χωρών. Αν και μερικές ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να μην συμμετέχουν στην ιδέα αυτή, υπάρχουν ωστόσο διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνουν οι συναλλαγές των δύο χωρών. Εταιρείες, πάντως, και μεμονωμένοι επιχειρηματίες συνέβαλαν στην απόφαση αυτή», σημειώνει το πρακτορείο Τας.

Επίσης, δεν αποκλείεται και μετάβαση των συναλλαγών σε ηλεκτρονικό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράν, ανακοινώθηκε η πρόθεση να προχωρήσουν σε «συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, με σκοπό την προστασία των οικονομικών σχέσεων λόγω της πίεσης που ασκείται από την συναλλαγματική ισοτιμία».

Γιλμάζ: Δεν θα μας πουν Ισραήλ-Αίγυπτος τι θα κάνουμε στην Κύπρο

Η Τουρκία δεν θα πάρει άδεια ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Αίγυπτο για το τι θα πράξει στην Κύπρο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζντούρκ Γιλμάζ, με αφορμή τα όσα δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες για δηλώσεις των πρεσβευτών των δυο χωρών στο πλαίσιο Συνεδρίου των Αποδήμων.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, σε δηλώσεις του, ο κ. Υilmaz είπε πως «το θέατρο των διαπραγματεύσεων» έχει τελειώσει και οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλιών θα σημαίνει νέες υποχωρήσεις εκ μέρους της Τουρκίας.

Μεταξύ άλλων, είπε πως έχουν χαθεί 16 χρόνια στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει πλέον η Τουρκία να προσανατολιστεί στο να πετύχει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε πως μια καλή κίνηση είναι ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου της Τουρκικής Κυβέρνησης σε φιλικές χώρες, με αποστολή να επιτευχθεί η αναγνώριση.

Ένα άλλο μέτρο που πρότεινε είναι η μεταφορά μεγάλων τουρκικών κεφαλαίων στα κατεχόμενα, για αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος.

"Συστήνουμε στους εκπροσώπους των χωρών αυτών, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ελλάδας, Αιγύπτου, να μην ξεπεράσουν τα όρια" ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ,  Hami Aksoy.

Είναι απαράδεκτο η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί σαν να είναι η μοναδική ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς υπάρχει ακόμη μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο», αναφέρει στην ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «με αυτές τις δραστηριότητες η ελληνοκυπριακή πλευρά αψηφά τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί.

Αυτή η συμπεριφορά, που απέχει πολύ από το πνεύμα συμβιβασμού, καταδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη αντιληφθεί μία πιθανή οικονομική συνεργασία στη βάση του win-win, που θα μπορούσε να προκύψει στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο, με μια λύση για την οποία τόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά όσο και η Τουρκία έχουν καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί».

Ερντογάν: Δεν κάνω συμβιβασμούς- Η απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ δεν θα ωφελεί κανέναν

Η απειλητική γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα ωφελήσει κανέναν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ παραμένουν τεταμένες με αφορμή το θέμα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει συμβιβασμούς ως προς την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και δήλωσε ότι οι κατηγορίες της «ευαγγελικής, σιωνιστικής νοοτροπίας» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαράδεκτη.

Νωρίτερα χθες, δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί «τρομοκρατίας».

Εξάλλου πριν λίγες μέρες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επανέλαβε την απειλή της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος», τόνισε ο Πενς μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά θρησκευτική πίστη, ο οποίος επιτελεί ποιμενικό έργο στην Τουρκία για πάνω από 20 χρόνια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...