Κόσμος

Απειλές Ερντογάν με «ύμνους» προν τον σφαγέα Κεμάλ: «Θα αλλάξουμε το μέλλον της περιοχής, έρχονται νέες νίκες» - Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα

Μεγάλη φόρα πήρε και πάλι ο Σουλτάνος ενόψει της μαύρης επετείου για τον ελληνισμό που σηματοδοτείται την 30η Αυγούστου, με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία.

Ο ίδιος  δηλώνει ευθαρσώς ότι θα αλλάξει ολοκληρωτικά την εικόνα «της περιοχής μας» έως το 2023 αφήνοντας να εννοηθεί ότι για αυτό θα πράξει τα πάντα στην ...κυριολεξία .

«Η Τουρκία θα διαμορφώσει το μέλλον ολόκληρης της περιοχής όταν φτάσει τους στόχους της  το 2023, μιλάω για την εκατονταετηρίδα  της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  προσθέτοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι της νέων νικών και επιτυχιών .

«Όπως σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας, έτσι και  σήμερα δίνουμε έναν  αγώνα για όλους τους καταπιεσμένους και τους αδικημένους που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εμάς όσο και για τους εαυτούς μας.

Αυτό το μεγαλείο  δεν αποτελεί αδυναμία της χώρας μας, αλλά αντίθετα, είναι η μεγαλύτερη πηγή δύναμης. Η Τουρκία θα επιτύχει τους στόχους της για το 2023» , δήλωσε ο Ερντογάν  σε ένα μήνυμα που σηματοδοτεί την Ημέρα της Νίκης της Τουρκίας.

Προφανώς αναφέρεται στο εθνικό συμβόλαιο  που υιοθέτησε στις 28 Ιανουαρίου του 1920 η τότε οθωμανική Βουλή λίγο πριν από τη διάλυσή της και αποτέλεσε την πολιτική παρακαταθήκη για την Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας υπό των εθνικιστών του Κεμάλ και το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση των συνόρων της Τουρκίας στην οριογραμμή που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία την ημέρα της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου το 1918, της συνθηκολόγησης δηλαδή στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν αν τίθεται για την Τουρκία θέμα «Εθνικού Όρκου» τότε «δεν μπορούμε απλά να αναρωτιόμαστε μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ευθύνες που μας αναλογούν».

Στην απόφαση του 1920 το κριτήριο ήταν η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και όσον αφορά την Ελλάδα το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης θα έπρεπε να οριστεί ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην περιοχή. Ορισμένοι μάλιστα τούρκοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου

Αφού επικαλέστηκε ο Τούρκος ηγέτης και πάλι το σφαγέα των Ελλήνων στην νίκη του κατά της κατοχής ελληνικών δυνάμεων στην Μικρά Ασία συνέχισε :

«Θυμάμαι τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως ανώτατο  διοικητή του πολέμου ανεξαρτησίας, και όλα τα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που μας έδωσαν  αυτή τη νίκη, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό, και εύχομαι το έλεος του Θεού επάνω στους μάρτυρες και τους βετεράνους, μας», είπε ο  Ερντογάν .

«Αυτοί ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των νικών που επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια του Αυγούστου του 1922 , ο οποίος έχει πάρει τη θέση του στην ιστορία ως ένα από τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν την αποφασιστικότητα του τουρκικού έθνους να προστατεύει την ανεξαρτησία και το μέλλον του », πρόσθεσε.

Ο ίδιος παρομοίασε τις νίκες των Τούρκων το 1922 με το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, τονίζοντας  την προστασία της ανεξαρτησίας και το μέλλον της χώρας του ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε ιμπεριαλιστικές  επιθυμίες( ΗΠΑ).

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι των νέων νικών και νέων επιτυχιών και σήμερα. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί με εκείνους που εμπιστεύονται την Τουρκία και το τουρκικό έθνος», δήλωσε.

Σε ξεχωριστό μήνυμα, ο Τούρκος ΑΓΕΕΔ στρατηγός Yasar Güler,δήλωσε : «Ο στρατός μας θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία  μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης.Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα στο πλαίσιο των διασυνοριακών λειτουργιών και καθηκόντων μας», πρόσθεσε.

Δεν πρόκειται απλά για δηλώσεις ενόψει της επετείου της ανεξαρτησίας της Τουρκίας , όπως ονομάζουν οι Τούρκοι, αλλά δημοσιοποίηση των σχεδίων  για αναβίωση της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε ένα από τα πολλά άρθρα μας με τίτλο ( Spiegel: Ο Ερντογάν ονειρεύεται παλιά μεγαλεία και οθωμανική αυτοκρατορία), το γερμανικό περιοδικό είχε αναφέρει παλαιότερα ότι «ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε  στους οπαδούς του επιστροφή στα παλιά μεγαλεία.

Η κρατική τηλεόραση εμφανίζει τη χώρα με τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας – κι ο στρατός επιτίθεται σε γειτονικά κράτη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια «σουλτάνος» σε άρθρα εφημερίδων απ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά σπάνια ο χαρακτηρισμός αυτός του ταίριαζε τόσο καλά όσο τώρα, σπάνια ήταν τόσο σαφές πόσο πολύ νοσταλγεί ο πρόεδρος μια Τουρκία στα πρότυπα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

”Δεν αποδεχθήκαμε αυτοβούλως τα τωρινά μας σύνορα”, είπε πρόσφατα σε ομιλία του.

”Οι προπάτορές μας γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων”, παραπέμποντας έτσι στην αντίθεση κατά της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923, η οποία καθόρισε μεταξύ άλλων τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν απέμειναν και πολλά απ’ την Οθωμανική αυτοκρατορία, που εκτεινόταν κάποτε απ’ τη βόρεια Αφρική -της Αιγύπτου συμπεριλαμβανομένης- μέχρι τα Βαλκάνια και την Κασπία θάλασσα – γεγονός που προφανώς δε θέλει να αποδεχθεί ο Ερντογάν.

Συχνά πυκνά αμφισβητεί με υπαινιγμούς τα σημερινά σύνορα. Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, που διακήρυξε: ”Με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραδώσαμε νησιά, που είναι τόσο κοντά μας ώστε μπορούμε να ακούμε τις φωνές σας αν μας φωνάξετε. Ήταν δικά μας νησιά. Βρίσκονται τα τζαμιά μας εκεί.”

Πολλοί απ’ τους οπαδούς του δείχνουν ανοικτά ότι επιθυμούν μια επιστροφή στα παλιά μεγαλεία: κυκλοφορούν χάρτες στο Διαδίκτυο, που δείχνουν τη χώρα με τα σύνορα που είχε το 1920. Ακόμη και κρατικά ελεγχόμενα δίκτυα προβάλλουν τέτοιες εικόνες.

Μέχρι το 1920 όλα αυτά τα εδάφη  ανήκαν (στην Οθωμανική αυτοκρατορία) και τμήματα της σημερινής βόρειας Συρίας και του Ιράκ, μαζί με πόλεις όπως το Χαλέπι κι η Μοσούλη. Με το βλέμμα στη Συρία και το Ιράκ ο Ερντογάν τονίζει τακτικά ότι υπάρχουν εκεί ”τουρκικά συμφέροντα”.

Με αυτές τις ιδέες λοιπόν έχει ποτίσει ο ίδιος τους οπαδούς του, εδώ και χρόνια και με αυτά τα «ιδανικά» πορεύεται ο ίδιος και η Τουρκία για το 2023 , και σίγουρα η πορεία αυτή μας επιφυλάσσει πολλές παγίδες ως Ελλάδα με τους Τούρκους , ίσως τις σοβαρότερες που αντιμετωπίσαμε ποτέ ως έθνος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...