Κόσμος

Με Καποδίστρια, Κύριλλο-Μεθόδιο και "φάπα" σε Κοτζιά ξεκίνησε η ρωσική αντεπίθεση- Πρωτοφανής καταιγισμός ρωσικών πυρών κατά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Σε πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά καταιγισμό δημοσιευμάτων προχώρησε η Ρωσία γεγονός που δείχνει την έναρξη αντεπίθεσης προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Oπως είχαμε σημειώσει και χτες, στη Μόσχα δεν βρίσκουν πλέον κανένα σημείο επαφής με την αντιρωσική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ούτε διαβλέπουν κάποια χαραμάδα βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ουσιαστικά θεωρούν την χώρα και τυπικά ενταγμένη στο αντιρωσικό στρατόπεδο της ΕΕ.

Το μπαράζ δημοσιευμάτων έχει έντονα επιθετικό τόνο από την Ρωσία προς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και συναισθηματικά-συμβολικά μηνύματα προς τον ελληνικό λαό.

Το μήνυμα είναι σαφέστατο.

"Εχθρός μας πλέον είναι το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση και όχι ο ελληνικός λαός".

Το γεγονός αυτό προοιωνίζει δύσκολες καταστάσεις για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην πρώτη από τις ρωσικές δημoσιεύσεις, υπάρχουν φωτογραφίες από τα αγάλματα του Καποδίστρια σε Αγία Πετρούπολη, Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Κέντρο της Μόσχας. 

Και οι επικεφαλίδες των φωτογραφιών είναι οι εξής:

«Η απέλαση των διπλωματών είναι μια πραγματική οργανωμένη εκστρατεία».

 «Οι τύχες των χωρών μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια».

 «Ο ελληνικός λαός πρέπει να επικοινωνεί με τον ρωσικό λαό και να μην υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες».

Ηδη, στο Μεγάρο Μαξίμου, υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που ξέφυγε ενώ διαρρέεται και δυσφορία για τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν.Κοτζιά, και τους χειρισμούς του.

Ειδικά μετά το μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο  9' 10'' του βίντεο.

Στον απόηχο της αναβολής της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα, έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών. Εκεί εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα για την διάσταση που έχουν πάρει τα πράγματα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ενώ στο Μαξίμου έψαχναν τρόπο εδώ και ημέρες να ρίξουν τους τόνους- ο Π.Καμμένος έσπευσε να τιμήσει τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο-, ο Κοτζιάς, ωστόσο, προχώρησε σε κλιμάκωση.

Η οξεία απάντησή του στις δηλώσεις της Ζαχάροβα προκάλεσε ρήγμα, το οποίο και βάθυνε.

Πλέον, το πρωθυπουργικό επιτελείο διαρρέει πως είναι ....αποφασισμένοι να κρατήσουν ισορροπίες και να… αποφορτίσουν την ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι το καρά πόσο η σιβηρική ψυχρότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις θα επηρεάσει τα μεγέθη στα πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη. Αυτό ανησυχεί την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Για παράδειγμα:

- Τurkish stream: Η Ρωσία στέλνει αμφίσημα μηνύματα στο συγκεκριμένο θέμα, και παραμένει άγνωστο αν η Ευρώπη θα συνδεθεί μέσω Βουλγαρίας ή μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ παράλληλα υπάρχει ήδη και ο αγωγός φυσικού αερίου στο Σιδηρόκαστρο.

-Fast track επενδύσεις: Τουριστική επένδυση στην Κρήτη από τη ρωσικών συμφερόντων Mirum ύψους 408 εκατ. ευρώ. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες fast track επενδύσεις.

- Real estate: Υπάρχει αυξημένο ρωσικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα golden visa, δηλαδή να έχουν το δικαίωμα να επενδύουν στο real estate και να παραμένουν στη χώρα μας αλλά και να αγοράζουν κατοικίες.

- Τουρισμός: Η Ρωσία θεωρείται ότι είναι η τρίτη ή τέταρτη χώρα που αιμοδοτεί τον ελληνικό τουρισμό.

Η "φάπα" σε Ν.Κοτζιά σε Βίντεο

Ο Ρώσος πρέσβης χθες ανακοίνωσε την ύπαρξη αντιποίνων και σχολίασε την αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ, λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλη η χρονική περίοδος του Φθινοπώρου για να έλθει στην Ελλάδα. Ως απάντηση στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από τη Ζαχάροβα, η οποία διέψευσε ότι επρόκειτο για αίτημα του Λαβρόφ. Υπενθύμισε, μάλιστα, τη δήλωση Κοτζιά, όταν προ εβδομάδων είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, με την οποία προσκαλούσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αυτή τη φορά δεν απάντησε…

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεών του Νίκου Κοτζιά στο 9' 10'' του βίντεο.

Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε η ρωσική πρεσβεία.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=553&v=Pgf9w_BpyTo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...