Εσωτερική Ασφάλεια

Κανένα σχέδιο αποτροπής, τους άφησαν να καούν! - «Δεν είχαμε ούτε αντιασφυξιογόνες μάσκες» - Καταγγελία-«βόμβα»: «Δεν λάβαμε ποτέ SMS για εκκένωση»


Συγκλονίζει η μαρτυρία λιμενικού που έδωσε μάχη για να βοηθήσει παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία στο Μάτι.

Είναι τόσο τραγικές οι καταστάσεις που θες να πας να βοηθήσεις αλλά δεν μπορείς. Γιατί αν πας θα καείς και εσύ, και δεν μπορείς να τους βοηθήσεις. Δεν έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό να πλησιάσεις μία περιοχή που δεν μπορείς να δέσεις για να τους βοηθήσεις. Που πρέπει να πέσεις στο νερό και η θερμική φλόγα σε καίει, που η φλόγα κατεβαίνει στην άμμο” είπε ο κ. Δημοσθένης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.

Εγώ ήμουν πάνω σε σκάφος του Λιμενικού, προσπαθούσαμε να πλησιάσουμε, έκαιγε τις τέντες. Το θερμικό κύμα σε καίει στην κυριολεξία. Δεν μπορείς να πλησιάσεις, ήταν τόση η κάπνα που θα έπρεπε να έχεις ειδικές μάσκες. Ο κόσμος είχε πέσει στην θάλασσα και καιγόταν στην κυριολεξία και πνιγόταν γιατί δεν είχε άλλες δυνάμεις να πλησιάσει, να κολυμπήσει” ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

Είναι δυνατόν να πηγαίνει ένα σκάφος του Λιμενικού το οποίο έχει τέντα μπροστά. Για να πλησιάσεις πρέπει να είσαι κατάλληλα ντυμένος, πρέπει να πέσεις στη θάλασσα. Πες ότι υπάρχει μία αντιασφυξιογόνος μάσκα, λειτουργούν όλες; Έχουν όλοι; Ξέρουν όλοι να τις χειρίζονται; Καθαρίζονται συνέχεια; Εμείς δεν είχαμε αντιασφυξιογόνες μάσκες”.

Τι καταγγέλει ο Δήμαρχος Ραφήνας

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν έλαβαν SMS για εκκένωση της περιοχής, δήλωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Μπουρνούς είπε:

«Εγώ ρώτησα το τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ελέγχου, δηλαδή αυτό που δίνει τις εντολές και είναι το συντονιστικό όργανο. Μου είπαν ότι δεν πήραν sms. Αυτή την ενημέρωση έχω. Αν το έστειλε σε κάποιον που δεν είναι στο κέντρο επιχειρήσεων, είναι σαν μην το έχει στείλει . Πρέπει να το στείλει στο κέντρο επιχειρήσεων και να με ειδοποιήσει».

Αναφορικά με την ύπαρξη ή μη σχεδίου εκκένωσης τόνισε: «Μια περιοχή που είναι εκτός σχεδίου δεν έχει αυτό το σχέδιο εκκένωσης για το οποίο μιλάτε. Υπάρχει όμως ο Ξενοκράτης, ένα σχέδιο εκκένωσης. Οφείλουμε οι δήμαρχοι κάθε χρόνο να συγκροτούμε το συντονιστικό τοπικό όργανο , να φωνάζουμε όλους τους φορείς και να μιλάμε πώς θα εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο στις περιοχές μας. Το σχέδιο επικαιροποιείται και προσαρμόζεται πάνω στις περιοχές».

«Τη δοκιμή δεν την κάνω εγώ. Δεν γίνεται σε κάθε περιοχή. Μας φώναξε η πυροσβεστική –νομίζω στον δήμο Πεντέλης ή τον δήμο Χαλανδρίου – και κάναμε άσκηση. Έγινε δοκιμή στις αρχές τις περιοχές της αντιπυρικής περιόδου, αλλά όχι σε κάθε γειτονιά, παίρνουμε μια περιοχή του δήμου μας. Την εντολή της δοκιμής δεν την δίνει ο δήμαρχος, αλλά το πυροσβεστικό σώμα», πρόσθεσε.

86 οι νεκροί

Και ξαφνικά μάθαμε ότι οι νεκροί από την καταστροφική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είναι 86. Την ανακοίνωση έκανε στο νεκροτομείο Αθηνών ο προοστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι νεκροί είναι 84 σύμφωνα με την πυροσβεστική.

«Ολοκληρώσαμε την ιατροδικαστική έρευνα επι των σορών των θυμάτων που είχαν μεταφερθεί στο νεκροτομείο Αθηνών. Ήταν 86 νεκροί. Η ιατροδικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε. Από εδώ και πέρα μένει το έργο της ταυτοποίησης το οποίο ολοκληρώνεται από άλλη υπηρεσία στα εγκληματολογικά εργαστήρια», δήλωσε ο Νίκος Καρακούκης.

Δείτε βίντεο:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprotothemagr%2Fvideos%2F10156191110397199%2F&show_text=0&width=476

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ